Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.05. 16:08

Fákat döntött a vihar Tiszadobon

<p>Tiszadob - Nagyjából ezer köbméter fa vált az orkán áldozatává.</p>

Csak óvatos becslések vannak az április 19–én Tiszadobon tomboló vihar károkozásáról, de annyi már biztos, hogy az anyagi kár a 10 millió forintot is elérheti – mondta el lapunk kérdésére Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

Mint ismeretes, a Tiszalúc felől érkezett vihar mintegy 8 hektárnyi erdőrészen, foltokban pusztított, tőben és derékban törve el a hazai nyarakat, füzeket, vénic szileket és a kőriseket a Tisza melletti ártéri erdőben. – Mivel a terület víz alatt ált, a kárt csak egy héttel később észleltük, ennek felmérését csak a napokban tudtuk elkezdeni, de még így is életveszélyes a letört ágaktól, gallyaktól zsúfolt erdőrészben elkezdeni a fák kivágását – fűzte hozzá az igazgató.

A vihar pusztítása eltérő az egyes erdőrészekben, ennek oka a változó állománysűrűségben keresendő. – Ezek az erdőrészek természetvédelmi területen fekszenek, így a hatóság engedélye is kell a fák kivágásához, reméljük még a nyáron elkezdhetjük a kármentesítést, ami rosszabb esetben akár több hónapig is elhúzódhat.

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!