Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.31. 12:26

Az úszni nem tudás áldozatokat szed

<p>Nyíregyháza - Valójában még be sem köszöntött a nyár, de már eddig is több áldozatot követelt a fürdőzés. Bár a vízi veszélyeket, a fürdés alapszabályait az emberek többsége elég jól ismeri, mégis időről időre tragikus események történnek.</p>

A tragédiákról szóló tudósítások – az ország bármely részéből érkezzenek is – mélyen megrendítenek bennünket.Talán ezért is tűnődtem el hosszabban a Kelet-Magyarországban megjelent villámvoks eredményén, mely szerint a megkérdezettek több mint 40 százaléka nem tud úszni. Nem tudom, mennyire tekinthető ez a felmérés reprezentatívnak, én ezt a számot így igen soknak tartom.

Úgy gondolom, az úszni tudás képességének hiánya szorosan összefügg a vizekben történő tragédiákkal. (Elismerve emellett a szakemberek véleményét is, miszerint a tragédiák oka szinte mindig az emberi felelőtlenség, a veszély lebecsülése). Nemcsak a tragédiák elkerülése végett, hanem a jobb életminőségért is sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni szerintem az úszás elsajátítására. Közhely, de ettől még igaz, hogy e képesség kifejlesztését is célszerű minél fiatalabb életkorban elkezdeni. Ezért sok szülő már csecsemő- vagy kisgyermekkorban – szakemberek segítségével – megkedvelteti gyermekével a vizet, lerakja az úszás alapjait.

Azonban nincs minden gyermeknek ilyen szerencséje. Különösen a kisebb településeken élőkre, a halmozottan hátrányos helyzetűekre gondolok (s ahol ráadásul még a víz sem adott). Ezeknek a gyerekeknek legkésőbb az általános iskolai évek alatt biztosítani kellene az úszásokatás lehetőségét. Ha már annyit hangoztatjuk az esélyegyenlőség elvét. Tudom, az általános iskolák már így is elég sok terhet cipelnek, de a feladatok racionalizálásával, a pedagógusok munkaidejének hatékonyabb kihasználásával megoldható lenne az úszásokatás megszervezése, biztosítása. Nem kétlem, a szülők is szívesen nyújtanának segítséget a tanulók kíséréséhez, felügyeletéhez. Ez csupán szervezés kérdése.

A pénzen sem múlhat a dolog, hiszen vizekben, uszodákban nem szűkölködik megyénk sem. A legnagyobb kiadást talán a gyermekek utaztatása jelentené, de mivel nem nagy távolságokról és nem túl sok alkalomról van szó, ez sem olyan óriási összeg, amit a település önkormányzata ne bírna finanszírozni. (Legfeljebb a falunapon nem lesz tűzijáték!). Megjegyzem: a városokban és az uszodával rendelkező településeken élő gyermekek közül sem tud mindegyik úszni.

Éppen ezért, őszintén szólva nem is értem, miért nem törvényben előírt kötelező feladata az általános iskolának az úszásokatás! Talán mert az illetékesek közül nem érzi senki sem szívügyének, nem tartja elég fontosnak?! Pedig nem hiszem, hogy bárki is vitatná az úszás igen jótékony élettani hatását, személyiségformáló erejét. És az is evidens, hogy az úszni tudás belépőjegy a vízisportok űzésére, melyeknek örömeit, szépségeit egy úszni nem tudó ember soha nem élvezheti igazán.

Somogyi Józsefné
Nyíregyháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!