Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.21. 15:42

Óvjuk környezetünket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is

<p>Nyíregyháza - Minden egyes emberen múlik, hogy lesz-e gyermekeinknek tiszta vizük, tiszta levegőjük, vagy annyira elszennyezzük Földünket, oly mértékben megváltoztatjuk klímáját, hogy utódaink életét teljesen ellehetetlenítjük.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-korkerdes-fold-napja-termeszetvedelem-kornyezet.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

15:35: A tisztább utakért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A Magyar Közút Kht. országos szemétgyűjtő akciót hirdetett, a kezdeményezés sikeres. Ezen a napon önkéntesek ezrei szedik a szemetet az utak mentén, a társaság pedig munkagépeivel szállítja el a megrakott zsákokat, konténereket.

A közútkezelő is fontosnak tartja környezetünk védelmét. A társaság munkatársai szomorúan figyelik - csakúgy mint a környezettudatos emberek - az utak mentén, a parkolókban széttobált rengeteg hulladékot. A gépkocsikból kidobott csikk sajnos mindennapos látvány, de ettől nagyobb baj az, hogy sokan szemétlerakónak nézik a pihenőhelyeket, a földutak bekötési pontjait, s tonnaszám hordják ide a szemetet, a háztartási gépeket, a sittet, a veszélyes hulladékot.

A Magyar Közút Kht. április 22-ére keddre 8-14 óra között országos szemétgyűjtő akciót hirdetett. Ezen a napon önkéntesek ezrei szedik a szemetet az utak mentén, a társaság pedig munkagépeivel szállítja el a megrakott zsákokat, konténereket.

Szamos István megyei igazgatótól megtudtuk, Szabolcs-Szatmár-Beregben 1223 civil kapcsolódott a kezdeményezéshez, háromtucatnyi település csatlakozott, a lakosok mellett a kht. munkatársai 175 dolgozó szedi a szemetet kedden a főutak mentén.

Az akcióban részt vevő megyei települések
Tiszabecs, Kocsord, Vásárosnamény, Baktalórántháza, Nyírtelek, Tiszanagyfalu, Rakamaz, Nagycserkesz, Nyírcsászári, Nyírvasvári, Demecser, Mándok, Gyüre, Pusztadobos, Pap, Záhony, Újfehértó, Tiszadada, Tiszadob, Szorgalmatos, Nyírbogdány, Dombrád, Fényeslitke, Nagyhalász, Ibrány, Kállósemjén, Nyírgyulaj, Nagykálló, Terem, Jánkmajtis, Vámosoroszi, Csaholc, Milota, Tarpa, Tivadar, Gulács, Nyírmada.

12:00: Használjunk minél kevesebb energiát és nyersanyagot, kerüljük a pazarlást és termeljünk minimális szemetet – foglalja össze a legelemibb tennivalóinkat egy utódaink számára is élehető környezet megóvása érdekében Tömöri László az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület környezeti tanácsadója.

Amit mindenki megtehet

- Ne szennyezd a levegőt!
- Kerüld a felesleges autózást, vedd igénybe a tömegközlekedést, a kerékpárt, ha teheted, járj gyalog! Ha autóba ülsz, vezess egyenletes sebességgel takarékosan, álló kocsinál kapcsold ki a motort!
- Ne használj hajtógázas dezodorokat, a környezetbarát embléma sokszor csak reklámfogás!
- Bánj takarékosan a vízze, mert a készletek végesekl! Használj kevesebb vizet napi tevékenységeid során, állítsd takarékosra vécédet!
- Védd a természetet, az élőlényeket! Kevesebb mérget, műtrágyát használj kertedben! Ha kirándulsz, járj úgy a természetben, hogy minél kevesebb nyomot hagyj magad után!
- Korlátozd energiafelhasználásodat! Gondolj arra, hogy az energia előállítása nagymértékben hozzájárul a felmelegedéshez és a készletek fogytán! Vásárolj energiatakarékos eszközöket és azokból is a legnélkülözhetetlenebbeket!
- Termelj kevesebb hulladékot! Ne vásárolj szemetet, egyszer használatos műanyagtárgyakat! Italokat lehetőleg betétes üvegben vásárolj! Gyűjtsd össze a papírt és juttasd el a hulladékudvarba!

– Próbáljuk meg csökkenteni az igényeinket. – Higgyük el, azáltal nem leszünk fejlettek, ha többet és többet vásárolunk és fogyasztunk. Nem rabolhatunk büntetlenül a természettől. Egy kellemesebb, nyugodtabb és hosszabb távon is fenntartható életmódért azt hiszem, mindenki megteheti azokat az egyszerű dolgokat, amelyeknek egy jelentős részével végülis saját pénztárcájának sem lesz ellensége – teszi hozzá a környezetvédő.
- Galambos Béla, M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!