Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.24. 11:06

Sorsfordító népszavazás Oroson

<p>Nyíregyháza-Oros - Nem frázis csupán, ezúttal minden véleményre szükség van: a többség dönt. A szavazás gyakorlati tudnivalóiról dr. Szemán Sándort, Nyíregyháza jegyzőjét kérdeztük.</p>

Vasárnap népszavazás lesz Oroson, az ott élők arról dönthetnek, hogy Nyíregyháza 20-as számú választókerülete (Oros) leváljon-e a megyeszékhelyről és önálló településként éljen tovább, avagy maradjon Nyíregyháza része. A szavazás gyakorlati tudnivalóiról dr. Szemán Sándort, Nyíregyháza jegyzőjét kérdeztük.

A kezdeményezés
Az Oros önállóvá válását előkészítő bizottság tavaly kezdett aláírásgyűjtésbe. Harminc nap alatt mintegy 1700 név szerepelt azon az íven, melyen a népszavazás kiírását kérték az orosiak.
- December elején kaptuk meg az íveket, s mivel a népszavazás kiírásához a választópolgárok 20 százalékának aláírására volt szükség - a választásra jogosultak száma kb. 6000 - így nem volt mérlegelési mód, ki kellett írni a népszavazást. A képviselőtestület április 27-ét tartotta a legalkalmasabb dátumnak, elsősorban azért, hogy a szavazás markánsan elkülönüljön a március 9-ei országos népszavazástól - kezdte dr. Szemán Sándor.
A praktikus dolgok között a jegyző az alábbiakat emelte ki.
- Mindenkit a megszokott szavazókörben várnak voksolásra, 6 szavazókör működik majd vasárnap. A szavazatszámláló bizottság mindegyik körben 6 főből áll, ezekben a 3 közgyűlés által delegált tag mellé az orosi előkészítő bizottság, az MSZP és a Fidesz is delegálhatott 1-1 tagot. Szavazni csakúgy, mint minden más alkalommal 6-19 óra között lehet a személyazonosításra és lakcímazonosításra alkalmas érvényes okmányok felmutatásával. Mozgóurnát a szavazás előtt vagy a szavazás napján igényelhetnek az arra rászorulók, de most kizárólag írásban tehetik meg az erre vonatkozó kérésüket.

Kampánycsendes hétvége jön

Az április 27-ei orosi népszavazás előtt és alatt április 26-án 0 órától – április 27-én 19 óráig tilos választási kampányt folytatni. A jogszabály szerint kampánycsend megsértésének bizonyul az is, ha választási plakát illetve választói akarat befolyásolására alkalmas információ kerül szolgáltatásra elektronikus vagy más úton. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az írott vagy elektronikus médiában ezidő alatt választási hirdetés sem jelenhet meg. Választási hirdetéseket tartalmazó sajtótermékek, legkésőbb 2008. április 25-i dátummal kerülhetnek a lakossághoz. Fontos, hogy hitelt érdemlő módon bizonyítható legyen az a tény, hogy a sajtótermék kézbesítése 2008. április 25-én 24 óráig megtörtént.

Érvényes és eredményes
- Két jogi fogalom fontos a végeredményt tekintve. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok több mint fele elmegy szavazni. A leválás szempontjából pedig akkor lesz eredményes, ha az igenek lesznek többségben (50 százalék+1 szavazat). A vasárnapi procedúra véleménnyilvánító népszavazás, ami azt jelenti, hogy a végső szót az eredményről a köztársasági elnök mondja ki. A gyakorlat viszont az, hogy ezekben az esetekben az államfő nem megy szembe az állampolgárok akaratával, tehát április 27-én az orosiak dönthetnek a saját sorsukról. Technikai szempontból az értékelés gyors és egyszerű lesz, eredmény este 9 órára várható - tájékoztatta lapunkat dr. Szemán Sándor jegyző.

Kapcsolódó cikkek:

  • Újabb fórum hétfőn Oros "sorskérdéseiről"
    Milyen sors vár Orosra, ha önálló lesz? Mi valósulhatott volna már meg egy valódi településfejlesztési akció keretében idén? Mekkora a tétje az április 27-ei népszavazásnak?  

  • Érvek és ellenérvek Oros leválásához
    „Mi vagyunk a 20. választókerület lakót, s úgy tűnik, a város huszadrendű lakosként is kezel bennünket.”

  • Oros: nemmel szavazok  
    Nagyon sok az átgondolatlan, már konkrétumnak feltüntetett tény, amelyek rengeteg kérdést vetnek fel. Egy azonban biztos: a szűkebb és tágabb környezetemben senki nem nyugszik bele a leválásba.

  • Oros önnállóságáról vitáztak
    Dr. Szemán Sándor, a megyeszékhely jegyzője már hitelesítette azt az aláírásgyűjtő ívet, mellyel népszavazás kezdeményezhető Oros önállóságáról, melynek nincsenek jogi akadályai.  

  • Oros megtartása a cél
    A következő félév egyik nagy kérdése, hogy Oros leválik-e a megyeszékhelyről – hangzott el azon az évindító beszélgetésen, melyet Csabai Lászlóné polgármester és Giba Tamás alpolgármester tartott.  

  • Oros: igennel szavazok
    Vannak, akik a leválás mellett érvelnek, mások a Nyíregyházához való tartozást kívánják a jövőben is.

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!