Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.08. 05:59

Postaládánkból: Megfontoltabb döntést népszavazás előtt!

<p>Nyíregyháza - Kérdem én, hogyan szavazhat valaki olyan témában, hogy legyen a felsőoktatásban tandíj, vagy ne, amikor a családjában, a közeli és távoli rokonságában nincsen olyan személy, aki valaha is részt vett volna vagy részt kívánna venni?</p>

A közelmúltban lezajlott népszavazás nyomán nagyon sok vélemény hangzott el annak fontosságáról, aktualításáról és várható következményeiről. A Kelet-Magyarország egy korábbi számában az egyik olvasó azt fejtegette (vélt sérelmei alapján), milyen helyes, hogy ismét nem kell majd tandíjat fizetni a felsőoktatásban.

Ismereteim szerint: aki tanulni akart, erre megvolt az igénye és szellemi képessége, az kellő támogatást kapott az iskolától és az államtól. Én csupán azt a kérdést akarom felvetni, hogy ilyen jellegű népszavazást, és abból messzemenő következtetést levonni szabad volt-e? Szavazni minden 18. évét betöltött magyar állampolgárnak jogában áll, ha szellemi képessége miatt nincs kizárva, vagy nincs a közügyektől eltiltva. Kérdem én, hogyan szavazhat valaki olyan témában, hogy legyen a felsőoktatásban tandíj, vagy ne, amikor a családjában, a közeli és távoli rokonságában nincsen olyan személy, aki valaha is részt vett volna vagy részt kívánna venni?!

Sőt, ha jól megnézzük, még írni-olvasni sem tud az illető, de nem is hajlandó megtanulni. Ilyen témákban megfontoltabban kellene dönteni még a népszavazás kezdeményezése előtt, amely, mint ismeretes, nem volt olcsó mulatság. „Mindössze” 4,5 milliárd forintba került. Mennyi jó helye lett volna ennek a pénznek! - írta Tóth József, nyíregyházi olvasónk.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!