Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.08. 17:13

Finisben a belvárosi építkezés Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Már csak egy hét, és megújult arculattal várja a belváros a megyebeleieket és a Nyíregyházára látogatókat. <dia width="900" height="700" alt="Finisben a belvárosi építkezés Nyíregyházán 2008.04.09."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Finisben_a_belv_rosi__p_tkez_s_Ny_regyh_z_n/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Finisben a belvárosi építkezés Nyíregyházán 2008.04.09." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Finisben a belvárosi építkezés Nyíregyházán 2008.04.08."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Finisben_a_belv_rosi__p_tkez_s_Ny_regyh_z_n_1/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Finisben a belvárosi építkezés Nyíregyházán 2008.04.08." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/gutyan-gabor-nyiregyhaza-belvaros-setalo-felujitas-atepites.wmv/viewer.html" target="_blank">Gutyán Gábor, építésvezető: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-korkerdes-belvaros-nyiregyhaza-setalo-korzo.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/nyiregyhaza-belvaros-setalo-korzo.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/korzo-nyiregyhaza-belvaros-setalo.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/szokokut-nyiregyhaza-belvaros.wmv/viewer.html" target="_blank">A szökőkút "próbaútja": <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

17:12: A határidőre minden elkészül

Néhány utcabútor kihelyezése van már csak hátra, de a hét végére ezekkel is elkészülünk – mondja a megújult Dózsa György utca átadása előtti utolsó napok munkálatairól szólva Litvai Zoltán, a Korzó Bevásárlóközpont Hasznosító Kft. projekt-igazgatója.

– Eddig csak egyedi tervezésű termékeket helyeztünk ki, már csak azok maradtak, melyeket nem terveztettünk, hanem vásároltunk: a szemetes konténerek, a pollerek, az utcapadok és az információs táblák is az elkövetkező néhány napban kerülnek a végső helyükre.

A világítást éjszakánként már teszteljük, s a szökőkutak próbája is a napokban megtörténik. Néhány díszkő eltörött, vagy eleve hibás volt, azokat kicseréljük az átadásig, mint ahogyan minden kisebb hibát is korrigálunk. A sétány növénykazettáiban olyan növények kaptak helyet, melyek gondozást igényelnek, viszont gyönyörűen bezöldülnek, s pár hónap múlva teljesen befutják a kazettákat.

Mivel a közműgerincek szinte behálózzák az utcát, fákat nem lehetett ültetni, így végül a dézsákba olyan fák kerültek, melyek gyökere nem terjed szét annyira, hogy bántaná a közműgerinceket. A sétányra még cserjéket ültetünk, illetve az átadás előtt egynyári virágokat is, ami színesebbé teszi a megújult Dózsa György utcát

15:00: Kipróbálták a szökőkutat

Megelevenedett a belváros egyik újdonsága: a szakemberek - egyelőre kísérleti jelleggel - beindították a templom előtti szökőkutatGutyán Gábor építésvezető elmondta: egyelőre csak két vízszivattyú áramellátása biztosított, péntekre azonban már mind a négy szivattyú munkába fog állni.

- Ha ez megvalósul, nagyjából 2 cm-es vastag vízoszlop fog lezúdulni a kút tetejéről, ekkor már valóban impozáns látvány lesz, most viszont a kisebb teljesítmény miatt még nem egybefüggő a vízoszlop.

13:08: „A végső stádium”

– Az utolsó héten már a végső stádiumba értünk el, a simítások, bevágások, javítások zajlanak éppen – tájékoztatta lapunkat Gutyán Gábor építésvezető. A héten kezdik el az utcabútorok, a szemeteskukák, a padok, illetve a világító reklámtáblák kihelyezését. Az építésvezető ugyanakkor elmondta: az elmúlt néhány hónapban komoly földmunkák folytak a sétálóutcában, ami nehezítette a közlekedést.

– Ez a technológiából adódik: először a szennyvízvezetékek lerakásával kezdtünk, amelyeknek a legmélyebben, a talajszint alatt öt méterrel kell elhelyezkedniük. Ezután betemettük az árkot, ezzel a párhuzamosan a csapadékcsatornát is ásni kellett, majd miután ezekkel a fő gerincvezetékkekkel elkészültünk, az oldalágakat kellett kialakítani. Amivel gondunk volt, hogy a régi közműtérképeken nem minden vezeték szerepelt, sok új csövet találtunk, amiket azonosítani is kellett – tette hozzá.

Speciális építkezés

Sokan kíváncsiak voltak arra is, hogy milyen célt szolgálnak majd a lerakott burkolatból kiálló vezetékek. – Ezek az elektromos vezetékek felállásainak helyét jelölik, ahová pontszerű fények lesznek beillesztve a burkolat szintjébe. Gutyán Gábor elmondta még: ez az épitkezés egy speciális helyzetben van. –

Ilyet én még nem éltem meg: az építési területek általában veszélyes üzemnek vannak nyilvánítva, amelyet minden esetben el kell zárni a forgalom elöl. Itt ezt nem tehettük meg, mert akkor valóban megbénult volna a belváros szíve, hiszen üzletek, bankok vannak jelentős forgalommal, az emberek pedig árkon–bokron kereszül mentek céljaik felé.

Az építésvezető ugyanakkor megköszönte az emberek figyelmét és elővigyázatosságát, hiszen a munkák ideje alatt szerencsére semmilyen baleset nem történt.

Szükség volt a munkáskézre

Nemcsak az időt igényelte a beruházás, hanem a munkáskezet is. Gutyán Gábor becslése szerint a mélyépítési munkálatok, vagyis a szennyvíz és a csapadékelvezető rendszer építése során a saját és az alvállalkozók munkásainak száma meghaladta a száz főt. A „felszínen” is szükség volt az emberekre, a burkolat lerakásában, illetve a villanyszerelési, tereprendezési munkálatokban átlagosan 80–90 munkás vett részt.

12:10: "Szép, de a szökőkút nem tetszik"

– Tetszik az új arca a Dózsa György utcának, szépen alakul a városunk – fogalmazott Pál Erika.

– Most látom először az új városközpontot, mivel nemrég jöttem haza külföldről, de akkor még itthon voltam, amikor elkezdték a munkálatokat. Szerinte össze sem lehet hasonlítani a múltat és a jelent, milyen volt a régi utca, és milyen lett az új sétáló. Egy problémám van, ez pedig a szökőkút, ami egyáltalán nem tetszik, teljesen máshogy képzeltem el a Kossuth tér legújabb díszét. Ennek ellenére tökéletesen beleillik az új belváros a település összképébe, emeli a város színvonalát – tette hozzá Erika.
– Észrevehető a forgalmunkon, hogy már hónapok óta folyik az építkezés – mondta Székelyhidi Zoltánné, az egyik üzlet eladója. – Kevesebb ember jön be a boltba, de mindenképpen szebb, rendezettebb lett a belváros. Véleménye szerint a lámpák nem illenek az összképbe, régi típusú világítótesteket rakott volna helyükre. – A szökőkút nekem nem tetszik, és problémáink voltak az utcakövek lerakásával is: nem lehetett közlekedni normálisan, sok vásárló – látva az akadályt – inkább be sem jött a boltba, nem beszélve arról, hogy néhol bizony hepehupás lett a burkolat.

12:00: Szökőkútpróba, az új lámpák ellenőrzése, padok és a szemeteskukák kihelyezése. Ennyi munka várja még a kivitelezőket a sétálóban, április 16-ra viszont mindennek rendben kell már lennie. Megkérdeztük az emberek véleményét a már majdnem kész Dózsa György utcáról, de a technikai részletekről is megtudhatnak néhány érdekességet az építésvezetőtől, Gutyán Gábortól is.

Kapcsolódó cikkek:

  • Káosz a nyíregyházi Dózsa György utcán
    Itt le van zárva, ott majdnem felborít a markoló: videónkból kiderül, hogy bizony még javában tartanak a munkák Nyíregyháza belvárosában, a jövendőbeli sétálóban.  

  • Önök mondták Nyíregyháza belvárosáról
    Önöket kérdeztük, mit gondolnak a nyíregyházi Korzó és a Dózsa György utca jelenlegi állapotáról. Nézze meg a videót!  

  • Nyíregyháza belvárosa
    A kamera segítségével körülnézhet Nyíregyháza belvárosában. Láthatja a Kossuth teret és a Dózsa György utca egyik legforgalmasabb részét.

  • A romos ház csúfítja a nyíregyházi belvárost
    Amióta zajlik a belvárosban a Korzó üzletház építése, és vele párhuzamosan a Dózsa Gy. u. egy részének sétálóvá alakítása, már szinte fel sem tűnik a környező az épületek állapota.

  • Üveg és márvány Nyíregyházán, a Korzón
    Idén tavasszal átadják Nyíregyházán a Korzó üzletházat, az épület lassan elnyeri végső formáját, a szürke betontömbök egyikére már felkerültek az üveg- és márványlapok.  

  • Kárpótol majd a kellemetlenségekért
    Annyi várakozás után megindultak a munkálatok Nyíregyházán, a Jókai téren és a Nagy Imre téren, de ez forgalomkorlátozással jár.

  • Építkezés a nyíregyházi Dózsa György utcán
    A Dózsa György utca átépítés alatt lévő szakasza sok bosszúságot okoz a gyalogosoknak, ám az itt működő üzletek tulajdonosainak, bérlőinek még többet.   

  • Nem kocka lesz a szökőkút Nyíregyházán
    Olvasónk vetette fel: az átépítés alatt lévő Kossuth téren a látványtervek szerint minden szép lesz, de szerinte a neoromán stílusú római katolikus templom elé nem illik az alumínium szerkezetű-kinézetű új szökőkút.

- Száraz Ancsa, Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!