Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.14. 06:23

„Korrekt partner szeretnék lenni”

<p>Az elmúlt héten lemondott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Fülöp István, a testület döntése nyomán helyét Seszták Oszkár, a korábbi alelnök vette át.</p>

Az új elnök, köszöntő beszédében partnerséget kínált az ellenzéknek ugyanúgy, mint a civil szervezeteknek, egyesületeknek, s a megye valamennyi lakosának. Seszták Oszkárt szerkesztőségünkben láttuk vendégül, s kérdeztük céljairól, elképzeléseiről.

KM: Mit érzékelhet a megye lakossága, illetve a megyei közgyűlés a testület élén történt személycseréből?
Seszták Oszkár: Abban bízom, hogy az itt élők ezt nem veszik észre, hiszen a jelenleg is folyamatban lévő programok s fejlesztések zavartalanul folytatódnak, valójában nem lesz nagy változás, hiszen alelnökként eddig is részese voltam az ügyeknek. Az egyik legfontosabb értéknek a stabilitást tartom, mindenképpen erre kell törekednünk, különösen most, ebben az instabil belpolitikai helyzetben. Úgy érzem, ezt igényli az ellenzék és a megye közvéleménye is.

KM: Ennek első jelként értékelhető, hogy beiktatásakor elsőként dr. Kiss Gábor, az MSZP frakcióvezetője gratulált és ajánlotta fel együttműködésüket?
Seszták Oszkár: Nem tudom, erről ők tudnak véleményt mondani, de az tény, hogy korrekt partner akarok lenni, az együttműködés rajtam nem fog múlni. Ez azonban nem jelent titkokban megkötött háttéralkukat, sokkal inkább tisztességes, a közös célok mentén megfogalmazható együttes munkát.

KM: A megye mint közigazgatási egység létjogosultsága évek, sőt, lassan évtizedek óta viták tárgyát képezi. Ön szerint szükség van rájuk?
Seszták Oszkár: A rendszerváltás idején sokan úgy gondolták, hogy a megye a maradiság bázisa, s megmondom őszintén, ezzel én magam is egyet értettem. Ezen azonban túl vagyunk, s a lehető legrövidebb időn belül meg kell találni a megyék megfelelő szerepét. Azt nem lehet vitatni, hogy a helyi társadalmi igény nem a régiók, hanem a megyék irányába mutat. Ez nem is kérdés: nincs észak-alföldi identitás, ám van szabolcsi, szatmári és beregi. Azt, hogy ki hová tartozónak vallja magát, nem lehet sem marketing akciókkal, sem pályázatokkal megváltoztatni, éppen ezért számomra teljesen egyértelmű, hogy a megyékre szükség van, hiszen ez a közösségi tudat pluszenergiákat szabadít fel az itt élőkben.

KM: Éppen a helyzet tisztázatlansága, illetve a régiók előtérbe kerülése vezetett oda, hogy számos jogosítványától megfosztott megyék szerepköre ma szinte kimerül az intézményhálózat fenntartásában.
Seszták Oszkár: Az elmúlt időszakban számtalan alkalommal szembesültem azzal, hogy jóval nagyobb a társadalmi elvárás a megyékkel szemben, mint amennyi az eszközünk. Felerősödött az a kormányzati tendencia, mely egyre inkább el akarja lehetetleníteni a megyéket, így a mozgásterünk valóban szűkös, de nekünk a rendelkezésünkre álló eszközeinkkel kell jól gazdálkodnunk, s ebből a helyzetből kihozni a lehető legtöbbet.

KM: Nemrégiben kötvénykibocsátásra kényszerült az önkormányzat. A kötelező feladatokon túl mi az, amire az önkormányzat áldozni tud?
Seszták Oszkár: Az biztos, hogy minden egyes forintot nagyon be kell osztanunk, a rendszerben lévő tartalékokat pedig meg kell találnunk. Az önkormányzat által működtetett intézményekben megszorítások már nem lesznek, ám az ésszerűbb gazdálkodást segítő átszervezésekre sor kerülhet. Azt látom, hogy minden kis eredményért is meg kell küzdeni, s ki kell használnunk a pályázati forrásokat, de úgy, hogy figyelembe vesszük az emberek teherbíró képességét.

KM: Mi az, amit szeretne megvalósítani, az, amire a megyei közgyűlés elnökeként, a ciklus leteltével büszke lenne?
Seszták Oszkár: Lejáratódott hazánkban a politika, ma már közel sem azt jelenti, amit jelentenie kellene: az emberek, a közösség szolgálatát. Vissza kellene terelni a politikát az eredeti értelmezéséhez, s ha ehhez hozzá tudnék járulni, az számomra óriási eredmény lenne.

- Száraz Ancsa -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!