Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.01. 15:31

Családi program immár az íjászat Rakamazon

<p>Rakamz - Ez a sport nagy önfegyelmet, koncentrációs készséget igényel ifjútól, időstől.</p>

Megkönnyebbülten sóhajtottak fel a rakamazi íjászok március 29-én, mert az előző napok cudar hóviharai után gyönyörű, derűs reggelre ébredtek. Ez a nap azért volt fontos a számukra, mert három megye íjászait összefogó Keleti Gyepü válogató és minősítő versenyét a rakamazi Aranyos Leventéi Íjász Egyesület rendezhette meg az íjászpályán.

– Az érdeklődés óriási volt: Törökbálinttól Mátészalkáig, Miskolctól Debrecenig versenyeztek a harcosok. 160 versenyző nevezett, és családtagjaik fegyverhordozói minőségben elkísérték őket. Ezen a szép napon közel 250 ember csodálta meg a rendezett, szép környezetet és a pompás kilátást a Kopaszra. Nem győztem bezsebelni a gratulációkat a nagyszerű környezeti adottságok miatt – mondta el érdeklődésünkre Posta Pál kapitány.

– Örvendetes jelenség íjászkörökben, hogy az apa hobbija elcsábítja az anyát és a gyermekeket is. Így a hétvégéket együtt töltik a családok a szabadban. Ez a sport nagy önfegyelmet, koncentrációs készséget igényel, amit a mai gyerekek nem tudnak elsajátítani sem a családban, sem az iskolában. Mivel még a leggyengébb gyerekíj is fegyver, ezért felelőségtudatot alakít ki a használata. A versenyzés során személyiségük érettebb lesz, a készségeik fejlődnek. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a rakamazi embereket nemigen érdekli ez a sport. Az idén azonban már örömmel tapasztaltam, hogy a tizen – és huszonévesek szép számmal érdeklődtek. Voltak olyanok is, akik családjukkal az egész délutánt a pályán töltötték. A verseny külsőségei, a ruhák és a fegyverek különlegességükkel elvarázsolják a ma emberét. Ezen keresztül erősíti identitásunkat, összetartozásunkat a Kárpát-medencében.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!