Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.03. 16:06

Védett állatok pusztultak el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében!

<p>Nyíregyháza - Környezetvédelem, fogyasztóvédelem, munkajog... csupán néhány terület a főügyészség magánjogi és közigazgatási jogi szakága tevékenységéből.</p>

Az elmúlt évről kérdeztük dr. Sipos László megyei főügyészhelyettest, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyészt.

A főügyészség magánjogi és közigazgatási jogi szakága történetében először 2006-ban lépte túl az érkezett ügyek száma a tízezret, 2007-ben az ügyek száma azonban már csaknem tizenháromezer volt. Szakágunk – a főváros és Borsod megye után – a harmadik legnagyobb ügyforgalommal dolgozik.

A szabálysértési eljárásokkal kapcsolatos ügyészi tevékenység statisztikai mutatói minden eddigi csúcsot megdöntöttek.

Környezetvédelem

Tavaly 18 jegyzőnél vizsgáltuk meg a környezetvédelemmel kapcsolatos szabálysértési tevékenység törvényességét, közérdekű bejelentések alapján kértük fel vizsgálat tartására az illetékes környezetvédelmi igazgatóságokat és a megyei főállatorvost.

Hét esetben szólítottuk fel a környezethasználókat a jogsértések abbahagyására. Csupán egy példa: egy gazdasági társaság az országos jelentőségű védett gyepterületen kommunális hulladékot és építési törmeléket helyezett el, ráadásul úgy folytatott állattenyésztést, hogy hulladékkezelési engedéllyel sem rendelkezett.

Tavaly is kellett környezetvédelmi keresetet benyújtanunk. Erre az adott okot, hogy egy európai védettségű területet nehézgéppel ,,egyengettek” el, melynek kapcsán 670 ezer forint összértékű ritka, védett állat pusztult el

A fogyasztók védelmében

A munkavállalókért

Évek óta vizsgáljuk a munkavállalókat

megilletõ garanciális jogok érvényesülését

is. Tavaly tíz utóvizsgálatot tartottunk az alapfokú

oktatási intézményeknél. Saját munkaterv

alapján vizsgáltuk meg több gazdasági társaságnál,

lakásszövetkezetnél és magániskolánál

a garanciális rendelkezések érvényesülését.

Nemzetközi tanácskozáson, de a közösségi jogalkotást követve is tapasztalhatjuk, hogy a fogyasztóvédelmet az Európai Unió kiemelten kezeli. Így van ez nálunk is.

Tavaly 72 jegyzőnél vizsgáltuk meg az üzletek működésével kapcsolatos hatósági eljárások törvényességét, de folyamatosan vizsgáltuk a fogyasztóvédelmi felügyelőség által megküldött határozatokat is. Tizenegy esetben szólítottuk fel a gazdálkodó szervezeteket a jogsértések abbahagyására.

Legnagyobb részben tűz- és áramütés veszélyes háztartási gépek forgalmazása, az előírt címkézés, vásárlói tájékoztatás elmulasztása miatt, de előfordult az is, hogy tömeghiányos volt az egész országban forgalmazott termék.

A jogsértők egyetlen kivételtől eltekintve eleget tettek a felhívásainkban foglaltaknak. Keresetet egy kenyér- és tésztagyártással foglalkozó cég ellen kellett benyújtanunk.

 

- Fullajtár András -

Ezek is érdekelhetik