Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.04. 16:25

Nyíregyházi Közgyűlés után: nem szabálytalan a reklámszerződés

<p>Nyíregyháza – Vinnai Győző: A Fidesz frakció nem kapott választ hétfő óta arra a kérdésre, hogy kinek a jóváhagyásával kötötték meg azt a reklámszerződést, melyet a Városkép Kht. ügyvezetője, Diczkó József írt alá tavaly augsztusban.</p>

16:23: Pályáztatás nélkül, a verseny kizárásával

A Fidesz frakció nem kapott választ hétfő óta arra a kérdésre, hogy kinek a jóváhagyásával kötötték meg azt a reklámszerződést, melyet a Városkép Kht. ügyvezetője írt alá tavaly augusztusban. Arra sem érkezett reagálás a városvezetéstől, hogy a szerződés megkötése előtt, miért nem történt közbeszerzési eljárás – mondta el a Fidesz keddi sajtótájékoztatójánVinnai Győző frakcióvezető, aki a közgyűlésen vitát kiváltó megállapodás törvénytelenségét, ismételten hangsúlyozta a sajtó jelenlétében.

Azt nyomatékosította: törvénytelennek tartják, hogy pályáztatás nélkül, a verseny kizárásával kötötték meg a tíz évre szóló, mintegy 500 millió forintos szerződést. Ez több szempontból is vitatható – mondta Vinnai Győző. Megjegyezte: tudomásuk van arról, hogy akadt olyan helyi vállalkozó is, aki ettől sokkal jobb ajánlatot kínált a városvezetésnek. Az is tény - mondta a politikus - hogy sem a képviselőknek, de még a felügyelő bizottság tagjainak sem volt tudomása a készülő szerződésről. A Fidesz azt kérdezte: kinek az érdekében állt az együttműködés megkötése?

14:05: Csabai Lászlóné polgármester és Giba Tamás alpolgármester a vitatott szerződésről csak azután szóltak, miután számtalan érdemi döntés részleteit ismertették a közgyűlést követő sajtótájékoztatón.

A polgármester azzal kezdte, hogy amikor elindították a város gazdasági programját azt vették figyelembe, hogy mi foglalkoztatja az embereket. Napi tapasztalat, hogy sarkalatos kérdés a foglalkoztatás a városban. Ennek megoldásának látszik a piaci igényekhez igazodó szakképzés elindítása.

Fontos a közlekedésfejlesztése, a szolgáltatások minőségének javítása, melyet előtérbe helyez a város vezetése. Annak ellenére, hogy nem a városi helyhatóság a fenntartója a megyei kórháznak mégis igyekeznek hozzájárulni a fejlesztéshez - mondta Csabai Lászlóné. Ezt úgy érik el, hogy a korábbi „Anyáscsecsemő” értékesítését úgy teszik lehetővé a megyei önkormányzat számára, hogy az abból befolyó bevételt a Jósa András Kórházfejlesztésére, vagy a minőségi javulást szolgáló pályázatok önerejének biztosítására kell fordítani.

Pályázat dömping

Giba Tamás a közgyűlés napirendjei közül azt a „pályázat csomagot” emelte ki, melynek benyújtását az ellenzék is szinte maradéktalanul támogatta. Az alpolgármester elmondta, szinte pályázat dömping volt a testületi ülésen. Elsőként a városrehabilitációt szolgáló pályázat benyújtásáról döntött a testület. Ennek pozitív elbírálásával elindulhat a az Egyház és Síp utca, a Piac és környéke, valamint a Nyírvíz palota rekonstrukciója. A 2,6 milliárd forintból megújulhat a házasságkötő terem és egy önkormányzat ügyfélszolgálati centrum is létre jöhet.

Giba Tamás a Panel programról szólva egy komoly változásról számolt be. Ennek értelmében nem az önkormányzat, hanem a lakóközösség lesz a pályázó a jövőben. A korábban benyújtott pályázatok, nem ütemezve, hanem meghívásos alapon kerülnek majd sorra. Az alpolgármester további három pályázat benyújtásáról is szólt. Egyik keretében a közösségi közlekedés fejlődhet, míg további kettő az informatikai fejlesztést tesz lehetővé. Szintén részt kíván venni a helyhatóság abban az ivóvíz-minőséget szolgáló projektben, mely az egész régiót érint. Csabai Lászlóné polgármester hozzátette: a városnak kötvénykibocsátásból 4,8 milliárd forint áll rendelkezésére a benyújtandó pályázatok önerejének biztosítására.

13:07: A Fidesz frakció kifogásolta a megállapodást. Ennek hangot is adtak az ülésen és rendkívüli sajtótájékoztatón is. Ezzel szemben a városvezetés úgy véli: semmi rendkívüli nincs a szerződés kötés körülményei és tartalma körül sem – mondta Csabai Lászlónépolgármester.

Hozzátette: ilyen és ehhez hasonló szerződéseket százával kötnek az önkormányzati alapítású gazdasági társaságok. A polgármester megjegyezte: ebben az esetben nem vásárlásról, hanem felületek értékesítéséről van szó, melynek esetében nem szükséges a közbeszerzési eljárás lefolytatása.

Amennyiben a jogi szakemberek mégis úgy ítélnék meg, hogy erre szükség lett volna, a szerződést felbontja a helyhatóság. A városvezető fontosnak tartotta elmondani, hogy a reklámfelület értékesítés az óriás plakátokra vonatkozik elsősorban. Az említett cég vállalta, hogy az ország valamennyi területén biztosít helyet a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt-nek és a Nyíregyházi Állatparknak a népszerűsítésére.

Kapcsolódó cikkek:

  • >Ülésezett a Városi Közgyűlés Nyíregyházán
  • - Sipos Marianna -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!