Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.21. 14:16

Készülődjünk a húsvétra - kezdődjön az ünnep

<p>Célegyenesben az ünnep. A húsvéti készülődéshez szeretnék néhány hasznos tippet, tanácsot adni. Összeállításunkban éppúgy megtalálják az asztalra szánt menüajánlatunk leírását, mint a programokat, praktikákat is.</p>

14:15:Sonka mellé ajánljuk a terített asztalra

Fonottkalács

Sütőpapírral bevont tepsibe tesszük, megkenjük egy egész felvert tojással, fél óra pihentetés után előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük. 3 dkg élesztőt felfuttatunk 1,5 dl cukros tejben, beleteszünk 1 csomag vaníliás cukrot. Összedagasztjuk 15 dkg rétesliszttel, 30 dkg finom liszttel, 1 tojással, 10 dkg vajjal, 1 citrom reszelt héjával és 2 evőkanál cukorral. Amikor megkelt, 3 egyforma rudat formázunk amit copfként összefonunk. Sütőpapírral bevont tepsibe tesszük, megkenjük egy egész felvert tojással, fél óra pihentetés után előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük.

Ünnep előtt az ünnepről-hagyományos és újkori szokások

Szokás volt a húsvéti felszentelés vagy ételáldás is. Ilyenkor fehér kendőbe kötött tányéron vitték a templomba a sonkát, főtt tojást, kalácsot és tormát. A mise végeztével a pap megszentelte a csomagot, majd az asszonyok sietve, majdhogynem szaladva vitték azt haza, mert úgy tartották, hogy aki gyorsan ér vissza a házába, az a munkában is ügyes lesz. A régi időkben a böjti napokon csak kenyeret, sót és száraz növényi eledeleket volt szabad enni, csak egyszer napjában. Sok helyen böjt alatt még tejneműt sem fogyasztottak. Nem zsírral, hanem olajjal főztek, s előfordult, hogy a böjtös eledelek számára külön edényeket használtak. Az ebéd sokféle lehetett: babgánica, főtt aszalt szilva és alma az édes főzőlével együtt, vagy aszaltszilva-leves, tejfölös bab, gánica mákkal, tejjel, szárazbab tökmagolajjal és hagymával, mézeslaska, tejfölös szilva. Országszerte elterjedt böjti étel volt a bableves, tojásleves, rántás nélküli krumplileves, babsaláta, krumplisaláta és a főtt tészták, ezek közül is a mákostészta.
Az étkezés közben a karácsonyhoz hasonlóan rituális szertartások is előfordulhattak. A palócoknál például szokás volt egy szentelt tojást annyi felé osztva elfogyasztani, ahány családtag volt, hogyha eltévednének, jusson eszükbe, kivel ették a tojást.
Szabolcsban élő görögkatolikusainknál a pászka -szentelésre vitt csomag - a kosárba tett sonkából, tojásból, sárga túróból, vajból, bárányból, tormából és borból állott. A húsvéti bárány az ünnep áldozati jellegű étele, amelyet már az ószövetségi zsidók is fogyasztottak keserű salátával és kovásztalan kenyérrel Egyiptomból való megmenekülésüknek és elsőszülöttjeik váltsága emlékezetére. A tojás az élet és újjászületés archaikus jelképe.

14:00: Sonkatrükkök-hogy kiázzon a só

Kölni mellé ajánljuk - locsolóvers romantikusoknak

Messze földön jártam
Szép harmatos reggel,
Aranytündér kútvizéből
Vizet merítettem.
Aranytündér kútvizével
Öntözgetni járok,
Olyan szagos, mint a rózsa
Gyertek ti is lányok..

A sonkát mindig csak lassan főzzük, tehát nem szabad hagyni, hogy felforrjon! A főzőlevet ízesíthetjük zöldségekkel, fűszerekkel ízlés szerint, a főzés során ezek az ízek jól átjárják a húst.

Jó ötlet, ha egy éjszakára hideg vízbe tesszük a sonkát, így kiázik belőle a túl sok só. Mivel egy egész parasztsonka még a legnagyobb étvágyú családnak is sok lenne, általában négy részre osztják: a fartőre, a felsálra, a csülökre és a dióra. A zsíros réteget lehetőleg ne távolítsuk el, mivel ez megakadályozza, hogy a hús kiszáradjon. A sonkát mindig csak lassan főzzük, tehát nem szabad hagyni, hogy felforrjon! A főzőlevet ízesíthetjük zöldségekkel, fűszerekkel ízlés szerint, a főzés során ezek az ízek jól átjárják a húst.

13:00: Ünnepi menüajánlatunk
Húsvéti sonkaleves
Hozzávalók: 6 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zsálya, 15 dkg főtt füstölt sonka, 5 dl tej, 4 dl sonka főzőlé, 2 dl fehérbor, 1 dl tejszín, őrölt bors, (só!) 1 szem mokkacukor.

Elkészítése: A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a tejjel, a sonkalével és a borral, majd felforraljuk. A tejszínnel, (kóstoljuk meg és ha szükséges sóval), borssal és egy szem (ízfokozó) cukorral ízesítjük. A zöldfűszereket megmossuk, lerázzuk, apróra vágjuk és a levesbe keverjük, de már nem forraljuk tovább. A levest csészékbe szedjük, megszórjuk a főtt sonkakockákkal. Tűzforrón tálaljuk és kalácsot kínáljunk hozzá.

Ananászos sonka
Hozzávalók: 50 dkg főtt sonka, 1 doboz darabolt ananászbefőtt, 4 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 púpos evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál ecetes torma, só, őrölt bors, 10 dkg reszelt sajt, 1 db tojás.

Elkészítése: A sonkát felszeleteljük, a szeleteket vajjal kikent tűzálló tálban vagy tepsiben egymás mellé rakjuk. Az étkezési keményítőt és a tejszínt simára keverjük, majd serpenyőbe öntjük. Hozzáadjuk az ananászlevet, megfűszerezzük, és kevergetve felforraljuk. Sűrűre főzzük, a tűzről levéve hozzákeverjük az ecetes tormát, beletesszük az ananászdarabokat, picit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a tojást és jól összekeverjük. Az így elkészített ragut rákenjük a sonkaszeletekre, meghintjük reszelt sajttal, és előmelegített szép pirosra sütjük.
- Pók Viktória -

























Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!