Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.04. 13:48

Kommandós akcióval takarítanak Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Példát mutattunk a települési hulladék-kommandók országos hálózatának létrehozásához. Immár Tolna megyében is azt figyelik, hogyan fogtak össze megyeszékhelyünkön az illegális hulladéklerakók felszámolására. <dia width="900" height="700" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kommand_s_akci_val_takar_tanak_Ny_regyh_z_n/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kommandós akcióval takarítanak Nyíregyházán 2008.03.04." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Hulladek%20kommando%20-Sipeki_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A><A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/kommandos-akcioval-takaritanak/cn/szon-news-km_01-20080304-014148"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/sysres/sites/szon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Kommandó</B></A></p>

Kedden a Szekszárdról érkezett küldöttség tagjai első kézből kértek és kaptak információkat a példamutató együttműködésről.

Nyíregyházán 2004 júniusától hajtunk végre „hulladék-kommandó” néven ismertté vált akciókat, melynek egyedülálló a háttere. Az országban elsőként sikerült megteremteni egy olyan együttműködést, amelyben szerepel vállal a Nyíregyházi Közterület Felügyelet, a Városi Rendőrkapitányság, a Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. Mezőőri Szolgálata, több polgárőr szervezet, s természetesen a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség – sorolta a tekintélyt parancsoló listát a kezdeményező szerepet vállaló E-misszió Egyesület programfelelőse, Ilyés Tímea.

Folyamatos szemle

Ez a „válogatott” átlagosan kéthetente indul bevetésre, de bejelentésre is mozgásba lendülnek, illetve a polgárőrök, lovasrendőrök folyamatosan szemléznek. Az akciók indításától elmondható: az illegálisan lerakott hulladék többségénél sikerül azonosítani a „tulajdonosokat”, akik 100-ból 98 esetben felszólításra eltakarították a szemetet. Ha nem ezt teszik, szabálysértési eljárással szembesülnek.

Szekszárdon is hasonló, Tolna megyei szintű együttműködés megteremtésén fáradozunk, elkezdtük az illegális hulladéklerakók feltérképezését, s a közös munka tapasztalatait szeretnénk átvenni, hasznosítani. Abban máris megerősítést kaptunk, hogy civil szervezet is megteremtheti a különböző típusú szervezetek, intézmények illetve hatóságok együttműködéséhez szükséges bázist – mondta el Baka György, a Zöld-Társ Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke. Maga is egyetértett a hosszú távú céllal, a települési hulladék-kommandók országos hálózatának létrehozásával.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!