Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.25. 06:28

Ha az erőszak az úr - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is

<p>Nyíregyháza - Az egész megyéből várják a bántalmazott nőket és gyermekeket az új nyíregyházi krízisközpontba. <dia width="900" height="700" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ha_az_er__337_szak_az__r___Szabolcs_Szatm_r/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Ha az erőszak az úr - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 2008.03.25." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/eroszak_csaladon-beluli-eroszak-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A családon belüli erőszakot – ami Magyarországon legalább egymillió nőt és a hozzájuk tartozó gyermeket érint – az elhallgatás és tagadás burka veszi körül. A bántalmazottak félnek, a kívülállók pedig az áldozatokat hibáztatják, ami fenntartja és erősíti az erőszakot.

A figyelemnek ehelyett az erőszakos férj, élettárs felelősségre vonására kellene irányulnia, hiszen a bántalmazás sokszor szabálysértések és súlyos bűncselekmények elkövetését jelenti.

Segítség, ha baj van

Ezért nyitotta meg első krízisközpontját Nyíregyházán az Egymásért Egy-Másért Alapítvány. A Családvédelmi Program keretein belül elsőként átadott objektum egyelőre egyedülálló az országban. – Az ötletet egy ENSZ-felmérés adta, miszerint Magyarország nem tesz meg mindent a gyermekek védelméért, és a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében – mondja Nagy Henrietta, a Családvédelmi Program országos vezetője.

Nyíregyházán tavaly már volt egy konferencia, ami a családon belüli erőszakról szólt, ezen jelentette be Földesi-Szabó László az Alapítvány elnöke, hogy minden megyeszékhelyen létrehoz egy ilyen krízisotthont.

– Maga a szó is kifejező: olyan krízishelyzetben lévő családokat, vagy anyukákat kisgyermekkel várunk ide, akik otthonukban testi, lelki, szellemi erőszaknak, bántalmazásoknak vannak kitéve a férj, élettárs vagy hozzátartozó által. Itt 30 napig menedéket találnak, aktív segítséget kapnak, a lakhatást pedig adományként kapják – fogalmazott a vezető.

A beköltözők albérlőként kapják a lakhatási lehetőséget, viszont az albérleti díjat és az étkezést adományként kapják az Alapítványtól. – Mi minden szakmai, emberi segítséget megadunk a bántalmazottaknak, együttműködünk a nyíregyházi Gyermekjóléti Központtal és a rendőrséggel, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek segítenek az áldozatoknak feldolgozni a megélt traumákat, ehhez azonban az is kell, hogy a bántalmazott akarja, elfogadja a segítségnyújtási szándékot – fogalmazott Nagy Henrietta.

Aktív közreműködőnek kell lennie saját esetének a megoldásában, ami viszont nagyon nehéz, hiszen szégyellik, nehezen beszélnek az ütlegelésekről, a lelki terrorról, ami őket érik.

Mindenkit várnak

Amennyiben letelik a harmic nap, el kell költöznie a szállásról, ez azért van így, mert a helyek száma véges, bár a vezető ígérete szerint senkit sem fognak elküldeni, aki a helyhiány ellenére is hozzájuk fordul. Az Alapítvány ezután sem veszi le róla a kezét, figyelik, támogatják őket, ám erre csak akkor van lehetőség, ha továbbra is együttműködő a bántalmazott.

- A megyéből bárhonnan várjuk az ilyen problémával küszködő embereket korhatárra, etnikai, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. – Segítünk mindenkinek, aki hozzánk fordul, fel vagyunk készülve pici babák, gyerekek, terhes anyukák érkezésére is – tette hozzá Nagy Henrietta.

Az alapítvány már a fejlődésen is gondolkodik: tervben van egy 36 apartmanból álló komplexum építése, amelyben orvosi rendelő és szociális helyiség fog kialakításra kerülni, de lehetőség nyílik majd családterápiára is. – Erős család erős nemzetet generál, családokat egyben kell tartani és a gyermekeket óvni, ez a hitvallása az országos családvédelmi programnak.

Teljes védelmet nyújt az otthon

A felújított, komfortos házban, több kényelmes szoba, gyermekágy, fürdőszoba, wc, spájzos konyha, raktár, mosókonyha van, amely várja a segítséget igénybevevőket. A gyerekeknek játszóteret is építettek, a lakók biztonságát napi 24 órán éjjellátó kamerák és biztonsági őrök védik. A védett ház titkos helyen van, így teljes védelmet nyújt az anyukáknak és gyermekeiknek. Az Alapítvány munkatársai az alábbi telefonszámon várják a segítségkérőket: 20/404-65-44 vagy 20/404-64-79.

Kapcsolódó cikkek:

A gyerekeinek szeme láttára vágta át élettársa nyakát 
A statisztikák szerint Magyarországon minden héten meghal egy nő a családon belüli erőszak miatt.

Nők a nőkről
A családon belüli erőszak szerencsére kisebb arányban fordul elő, mint korábban.

Országos körút a családon belüli erőszak ellen
Kerekasztal-beszélgetéseken és sajótájékoztatókon hívták fel a figyelmet a családon belüli erőszakra az egész országban tavaly.

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!