Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.18. 08:51

Falusi Múzeum és Falusi Galéria ünnepélyes átadása Ópályiban

<p>Ópályi - Régi tervünk vált valóra azzal, hogy március 15.-hez kapcsolódóan átadtuk a Falusi Múzeumot és Galériát.</p>

A Falusi Múzeum és Falusi Galéria ünnepélyes átadására Fülöp Istvánt a Szabolcs - Szatmár - Bereg megyei Közgyűlés elnökét kértük fel, aki méltatta Bíró Lajos szobrászművész tevékenyégét és gratulált a községnek, hogy ilyen intézménnyel tudta gazdagítani ebben a nehéz világban a kultúrálódási lehetőségeket.

Egy használaton kívüli, még Klebelsberg Kuno kultuszminiszter idejében épült iskola épületet újítottunk fel, és alakítottunk ki benne egy galériát, egy helytörténeti gyűjteményt, és egy kisebb helyiséget a helyi és szatmári népművészek és a Horpácsik János Néptánc csoport emlékeinek összegyűjtésére. A felújítást nagyrészt közcélú munkások végezték. Az ünnepélyes átadáson részt vevő nagyszámú közönség nagy örömmel nyugtázta, hogy végre van egy olyan épületünk, amelyben Ópályi tárgyi emlékeit ki tudjuk állítani. A Falusi Galéria első kiállítója Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész, akinek szobrai Hollandiától az USA-n keresztül Finnországig láthatók. Kiállított kisplasztikái és a világ és Magyarország különböző városaiban látható szobrairól készült fotókiállítás nagyszerű élményt nyújtanak a látogatóknak. A kiállítást megtekinti minden óvodás és iskolai csoport, de az érdeklődő nagyközönség részére is alkalmat biztosítunk. A kiállítás húsvét utánig tart nyitva. Az udvaron régi cséplőgépeket és a mezőgazdálkodáshoz szükséges paraszti eszközöket lehet megtekinteni. Az ünnepség végén Fülöp István a megyei közgyűlés elnöke és Erdélyi Miklós polgármester egy emlékdiófát ültetett - számolt be Ópályi polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!