Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.10. 16:22

Fagyos év után nehéz kezdés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ültetvényekben

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Nem lehet a 2008-as évről beszélni anélkül, hogy ne tekintenénk vissza 2007-es esztendőre, a tavalyi tragikus fagyokra, amelyek áprilisban és májusban sújtották az ország, de legfőképpen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ültetvényeit.</p>

16:20: Maradt a hitel

A várakozásokkal ellentétben nem romlott a fizetési morál az áruhitelt felvevő termelők körében, a kintlévőségeink arányaiban nem növekedtek – számol be tapasztalatairól a balkányi székhelyű Nyír-Chem Kft. ügyvezető igazgatója, Gerda Anikó. A cég több ezer termelővel (termelői csoporttal, gazdasági társasággal) tart szerződéses kapcsolatot, s vezetői úgy látják: a tartozások rendezésében segített kárenyhítési támogatás, és sokan vettek fel kedvezményes hitelt. Több helyen a szántóföldi növénytermesztésnél elért többlet bevételek is kompenzálták a gyümölcstermesztés kiesését. A cég tehát nem szigorít az áruhitel kihelyezési politikáján, partnereinek változatlanul lehetővé teszi a halasztott fizetést, új partnereknél pedig csak a szokásos óvatossággal jár el.

15:30: A gyümölcsösök nagy részében elpusztította a termést a fagy, és ez rányomja bélyegét 2008 év eleji pénzügyi, gazdasági helyzetére is – utal a kedvezőnek messze nem mondható kiindulási alapra Bodnár József, az Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (ÉKASZ) elnöke.

A tavaszi káreseményeket követő hosszantartó tárgyalás eredményeként – folytatja a visszatekintést – a de minimis alapból a hektáronkénti 40 ezer forintot megkapták azok a termelők, akik kárenyhítési szerződést kötöttek. Sokkal súlyosabb problémákat vet fel azonban a fagykártámogatás másik része. Azok a termelők, akik igazolt árbevételeket tudtak felmutatni, vagyis termésüket minden hivatalos formulát betartva értékesítették és az ebből származó bevételeiket dokumentálták és igazolták, azok lényegesen nagyobb összegű fagykártámogatáshoz jutottak.

10:30: Számla nélkül kisebb támogatás

A kárrendezés ugyanakkor megmutatta azt is, hogy jelentős az a termelői kör, amelyik éveken át a számla illetve felvásárlási jegy nélküli értékesítést folytatott, erre rendezkedett be, a közbeeső kereskedelmen keresztül jelent meg a piacon. Ezeknek a termelőknek meg kellett elégedniük az alacsonyabb kárenyhítési összeggel, amit a megyei átlagtermésből illetve a statisztikai hivatal által megadott átlag értékesítési árakból állítottak össze, s erre épült utóbbi termelői kör fagykárenyhítési támogatása. Ebből mindenki levonhatja saját magára nézve a következtetést, hogy a pillanatnyi előnyökkel kecsegtető értékesítési lehetőségekért mennyire éri meg felrúgni a korrekt kereskedelmi szabályokat, s hogy mennyi érv szól amellett, hogy érdemes egy kiszámítható értékesítési rendszert építeni, tagjává, részesévé válni.

Most előnyösebb helyzetbe kerültek azok, akik a legális gazdasági folyamatok szereplőiként viselkedtek és legálisan értékesítették termésüket az elmúlt években. E kárenyhítési összeg második részét a márciusi hónapban várhatóan kifizetik, s ezzel lezárulhat az elmúlt évben elkezdett kárrendezési folyamat. Ezzel együtt is 2008-ban rendkívül nehéz helyzetben kezdődhetnek el a munkálatok. A nagyobb gazdaságokban, ahol az input-anyagok beszerzése hosszú távú kapcsolatrendszerre épül, némileg előnyösebb helyzetből kezdhetnek a problémák megoldásához, ha nem tudták az elmúlt évi tartozásaikat rendezni a növényvédő szer nagykereskedők felé.

9:30: Magad uram…

A nagyobb gazdaságok, mint a termelés integrátorai újabb lehetőséget kapnak, újabb áruhitelhez juthatnak, szerezhetik be így a termelés elkezdéséhez szükséges anyagokat – kivéve persze az üzemanyagot. Különösen a fagykártól sújtott térségben lehet jól látni, hogy a kistermelők, a negyed-, fél- és egyhektáros ültetvénnyel rendelkezők, a készpénzes, közvetlen vásárlók nem rendelkeznek olyan tőketartalékkal (s a fagykárenyhítésből sem jutottak olyan forráshoz), hogy ezt az évet képesek legyenek teljes egészében finanszírozni. Elsősorban a növényvédelmi munkálatoknál okozhat ez komoly problémákat.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!