Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.04. 12:12

Beszélő jelzőlámpák a csomópontokban Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - A Nyírségi Látássérültek Egyesület a rendőrséggel közös sajtótájékoztatón mutatták be a belváros egyik jelzőlámpás kereszteződésében azt a készüléket, ami hangjelzéssel segíti a rászorulókat abban, hogy balesetmentesen keljenek át. <dia width="850" height="630" alt="Beszélő jelzőlámpák a csomópontokban Nyíregyházán 2008.03.04."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Besz_l__337__jelz__337_l_mp_k_a_csom_pontok/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Beszélő jelzőlámpák a csomópontokban Nyíregyházán 2008.03.04." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-080304latass_ps_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

– A most bemutatott speciális berendezéssel, készülékkel az a célunk, hogy a látássérültek biztonságosan keljenek át a jelzőlámpás csomópontokbanNyíregyházán.

Ezzel kezdte Jakab Sándorné a Nyírségi Látássérültek Egyesületének elnöke, amikor kedden – „Együtt a Biztonságos és Nyugodt Lakókörnyezetért" címmel – a rendőrséggel közös sajtótájékoztatón mutatták be a belváros egyik jelzőlámpás kereszteződésében azt a készüléket, ami hangjelzéssel segíti a rászorulókat abban, hogy balesetmentesen keljenek át a forgalmas úton.

– A nemrégiben kifejlesztett berendezés lényege, hogy nem állandóan működik – mint ahogy jelenleg néhány kereszteződésben üzemel– , hanem azt a látássérült személy hozza működésbe, amikor át akar menni a kereszteződésen.

Egy kulcstartó nagyságú nyomógombos jeladóval kapcsolja be a csomópontban elhelyezett berendezést, ami jól érthetően megadja a szükséges utasítást az átkeléshez. Előnye még, hogy csak akkor működik ha bekapcsolják, vagyis amikor szükség van rá. Így a forgalomcsendes időszakban az automata ismétlődő szövege nem zavarja a környéken lakókat, mint ahogy most előfordul – tette hozzá Nagy György a projekt menedzsere.

Bartók László rendőr alezredes a Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának kiemelt fővizsgálója elmondta: a látássérült személyek nem okoznak több közlekedési balesetet, mint az egészséges emberek. Sőt fogyatékosságuk miatt sokkal óvatosabban és körültekintőbben közlekednek. Mindemellett a rendőrség támogatja, hogy a frekventált csomópontokban elhelyezzék a speciális berendezéseket.

– Mint ahogy számos jó ötlet megvalósításoz pénzre van szükség. Sajnos ebben az esetben is ez a fő gondunk. Például a belváros, Kelet-Áruház és Dózsa György utca közötti szakaszon lévő három lámpás csomópontban 800 ezer forintba kerülne a berendezés kiépítése, felszerelése. Ehhez keresünk most támogatókat, segítőket, mivel mi nonprofitos egyesület vagyunk– egészítette ki mondanivalóját Jakab Sándorné.

- Fullajtár András -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!