Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.22. 07:57

A húsvét a legnagyobb ünnepünk

<p>A szabolcsi kápolna térdeplő kis ministránsaként sem értettem, hogy miért is a húsvét a legnagyobb, és nem a karácsony? Hiszen – gondoltam – Jézus születése mégis csak ér annyit egy ünnep megítélésében, mint a halál feketesége.</p>

A legnagyobb ünnep

A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is. Gyermekként nem értettem, hogy miért a húsvété e kitüntető figyelem. S miért nem a karácsonyé?! Hiszen ez utóbbi melegét akkor jobban éreztem a családom körében, és érzem most is, amikor e fészekmeleg meglétéért már én felelek. De a szabolcsi római katolikus kápolna térdeplő kis ministránsaként sem értettem, hogy miért is a húsvét a legnagyobb, és nem a karácsony? Hiszen – gondoltam – Jézus születése mégis csak ér annyit egy ünnep megítélésében, mint a halála, a gyermek felfogásában is borzalmas keresztrefeszítés.

Akkor úgy gondoltam: a születés fényesebb a halál feketeségénél. Ma már értem a húsvét lényegét és elsőségét. Tudom: fel kellett nőni hozzá, menni utamon, és bizony, az évek alatt ismerős lett a kereszt terhe is. De kinek nem vált azzá, ki nem tapasztalhatta azt meg?! – kérdezhetnék oly sokan.

A húsvét, persze nem csak a hívő ember számára fontos ünnep. A feltámadás, az újjászületés mélységesen mélyen benne pulzál a zsigereinkben. Amikor a rügy moccani kezd, s a föld melegséggel telik el, mindez a vérünket is átmelengeti. Miként a piros tojás a lányok nevetését.

Célegyenesben húsvét előtt Szabolcs-Szatmár-Beregben is
A tavaszi napéjegyenlőség utáni első holtdtöltéhez kapcsolódó egyházi ünnepünk az idén meglepően korán van, ugyanis a hét végén, március 23-án és 24-én emlékeznek meg a templomokban Jézus Krisztus feltámadásáról.  Vásárlók mondták:  Olvasók mondták:
- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!