Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.20. 14:55

Rüh kellemetlenkedik a kollégiumban

<p>Nyíregyháza - A szerkesztőségünkhöz eljutott információk szerint rühösség ütötte fel a fejét a Start István utcai kollégiumában. Az ÁNTSZ szakembere nem cáfolta a hírt és elmondta ez a típusú fertőzés nem bejelentéskötelezett, hiszen nem terjed járványként.</p>

14:54: Kellemetlenkedő kollégiumi lakótárs

Dr. Salzmann Mariann elmondta azt is dícséret illeti a pedagógusokat azért, mert bár nem kötelező, mégis értesítették az ÁNTSZ-t a fertőzésről. Így első kézből kaphattak információt a gyerekközösségben a teendőkről.

A szakemberek a szülőket is tájékoztatták a fertőtlenítés mikéntjéről.

A tisztifőorvos elmondta azt is, nem szégyenletes ez a dolog, bármikor, bárhol megjelenhet a rühatka. Egyetlen dolog fontos, hogy az élősködőket mielőbb elpusztítsák és a gyerekek csak teljesen gyógyultan menjenek újra közösségbe.

14:35: Dr. Salzmann Mariannától megtudtuk: több gyereket küldtek haza és sok gyereket irányítottak orvoshoz, az intézmény vezetőit pedig tanáccsal látták el.

Nem a tisztiorvosi szolgálat fertőtlenít, a szakemberek csak tanácsot adtak , hogy a rühösséget a ruhanemű és textíliák kifőzésével és a bútorok gőzborotvával való fertőtlenítésével lehet megszüntetni.

Felelőtlen volt a megbetegedett diák

Az iskola diákotthonának karácsonyi ünnepsége szerdán este egy sajnálatos esemény miatt elmaradt, az egyik gyermek megbetegedése következtében az iskola igazgatójával úgy döntöttünk, hogy a téli szünetet két nappal előrébb hozzuk az oktatási intézményünkben – tájékoztatta lapunkat Balogh Zoltán, a Start Kht. vezérigazgatója.

– A beteg gyermeket látta és ellátta a leveleki körzeti orvos, ám ő a tiltás ellenére eljött az iskolába. A gyermeket intézményünk orvosa is megvizsgálta, illetve az osztálytársakat. Noha a többieknél nem volt tapasztalható megbetegedés, úgy döntöttünk, hogy nem kockáztatunk, elrendeltük a vakációt, a két iskolai napot a későbbiekben bepótolják a diákok – mondta Balogh Zoltán vezérigagató.

Rühösség

A rühösség emlősök – köztük az ember – és madarak bőrbetegsége, melyet rühatkák általi fertőzés okozhat. Jellemzője a bőr felszínén megjelenő, atkák által okozott mikroszkópikus méretű mechanikai károsodás (pl. bőrbe rágott járatok), valamint heves immunrekaciók (heves viszketés, gyulladás stb.). Ezekhez másodlagos fertőzések is társulhatnak.

A fertőzése főként testi érintkezéssel terjed, pl. emberről emberre, kutyáról kutyára stb. Mivel a különböző rühatka fajok erősen gazdaspecifikusak, ezért az ember nem kaphatja el az állatok rühösségét. Állatokban a rühatka-fertőzések tünetmentesek is lehetnek.

Atkaölő (ún. acaricid) szerekkel gyógyítható.

(Forrás: wikipedia.hu)

Kapcsolódó cikkek:

 

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!