Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.05. 12:50

Az önerővel elkezdődhet a program

<p>A kötvény kibocsátását szükséges lépésként fogadják el a tagönkormányzatok. A 10 százalékos önerő nélkül nem lehet lehívni a 90 százalékos támogatást, vagyis nem lehet tovább vinni a beruházást és az idő ellenünk dolgozik.</p>

A lehető legmegnyugtatóbb módon, de további időveszteség nélkül meg kell oldani az önerőt – indokolta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés novemberi, rendkívüli ülésének összehívását Fülöp István, a megyei Közgyűlés elnöke.

A konkrét ok pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás társulási megállapodásának módosítása volt.

Korábban 241 önkormányzat bevonásával hozták létre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulást, ebből 229 megyénkbeli, 11 zempléni település, a 241. tag gesztorként Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat. E nagyszabású szilárdhulladék-gazdálkodási program megvalósításához szükséges önerő előteremtésére hitelt kell felvenni, ami kötvénykibocsátással oldható meg a legegyszerűbben. A kötvényt az Erste Bank jegyzi majd, de a pénzintézet csak akkor bocsátja rendelkezésünkre a pénzt, ha megkapja a szükséges garanciákat.

Több lehetőséget vizsgálnak

– Másfajta megoldásban is gondolkodunk: tárgyalunk a Hitelgarancia Zrt.-vel, amely hajlandó lenne a készkezességet és az inkasszót, mint pénzintézeti garanciát kiváltani, de ennek persze ára van. A 25 éves futamidő végén több pénzt kell majd visszafizetni, ám a korábban megtartott (október 11-i) társulási ülést megelőző pénzügyi bizottsági ülésen kapott megbízás szerint ezt a tervezet is mérlegelnünk kell.

Az önkormányzatok között sok az „önhikis”, sok más egyéb problémával is küszködnek, saját keretük tehát nincs egy ilyen nagyszabású program elindítására – tárja elénk a jelenleg legégetőbb gondot Kósa Tímea, a program menedzselésével megbízott Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Kht. ügyvezető igazgatója.

– Amikor a Pénzügyi Bizottság az október 11-ei ülést megelőzően tárgyalt a kötvénykonstrukcióról – fűzi hozzá –, előrelátó módon járt el. Javaslatot tett a kötvénykibocsátásra, hiszen a 10 százalékos önerő nélkül nem tudjuk lehívni a 90 százalékos támogatást, vagyis nem tudjuk tovább vinni a beruházást és az idő ellenünk dolgozik.

Az öt éven belül a társulás elnöke illetve a menedzsment tovább keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel kiváltható az inkasszó – szólt a Pénzügyi Bizottság döntése. A hitelgarancia egy a lehetőségek közül, s tény: a Hitelgarancia Zrt-vel folytatjuk a legelőrehaladottabb tárgyalásokat.

Hogy ezen egyeztetéseknek mi lesz a vége, azt a társulás dönti majd el. Jelenleg csak a társulási megállapodás módosításáról, illetve a nyilatkozatról egyeztet a közgyűlés.

Részletek a fórumokon

Az MFÜ Kht., mint megbízott menedzsment a szilárdhulladék-gazdálkodási programban érintett bármely önkormányzat képviselőtestületi ülésére, szakmai fórumára, bármilyen tájékoztató jellegű megbeszélésére elküldi képviselőjét, ha meghívást kap, és információkkal látja el a települések lakóit, önkormányzatait, döntéshozóit arról, hogy pontosan mit is rejt ez a döntés.

Az önkormányzatok összefogása nélkül ez a program nem hajtható végre, itt felül kell emelkednie mindenkinek az önös érdekein – szögezi le az igazgatónő.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!