Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.06. 06:13

Olvasónk az almaaszalásról

<p>Az almát átválogatjuk, a romlásnak indult vagy férges darabokat kidobjuk. Megmossuk, majd meghámozzuk a gyümölcsöket. Vágjuk ki a magházat és minden darabot vágjunk szeletekre vagy karikákra.</p>

Az alma gyorsan barnul, ezért máris tegyük 2 százalékos citrom- vagy bórkősavas oldatba. Ebben 15 percig áztassuk, majd terítsük szét az aszalólemezen.

Kezdjük az aszalást 45 C fokos hőmérsékleten, majd fokozatosan emeljük a hőt 70 fokig. Az alma héját is megszáríthatjuk, kitűnő ízű tea készíthető belőle. A nyers alma minden kilójából 10-15 dkg aszalmányra számíthatunk.

Kereskedelmi forgalomban többfajta háztartási aszalógép vagy tűzhelybe helyezhető aszalóállvány kapható. Ezekkel mindenfajta zöldséget, gyümölcsöt, virágot száríthatunk. A gépek működési elve a melegítés és a levegőáramoltatás.

A gép a felső szitára rakott gyümölcsöt alacsony hőfokon melegíti, miközben egy ventilátor gondoskodik az állandó szellőzésről. Előnye, hogy bármikor gyorsan készíthetünk jó minőségű egészséges aszalt gyümölcsöt.

Faragó Márta, Nyírtelek



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!