2007.11.06. 06:13
Olvasónk az almaaszalásról
<p>Az almát átválogatjuk, a romlásnak indult vagy férges darabokat kidobjuk. Megmossuk, majd meghámozzuk a gyümölcsöket. Vágjuk ki a magházat és minden darabot vágjunk szeletekre vagy karikákra.</p>
Az alma gyorsan barnul, ezért máris tegyük 2 százalékos citrom- vagy bórkősavas oldatba. Ebben 15 percig áztassuk, majd terítsük szét az aszalólemezen.
Kezdjük az aszalást 45 C fokos hőmérsékleten, majd fokozatosan emeljük a hőt 70 fokig. Az alma héját is megszáríthatjuk, kitűnő ízű tea készíthető belőle. A nyers alma minden kilójából 10-15 dkg aszalmányra számíthatunk.
Kereskedelmi forgalomban többfajta háztartási aszalógép vagy tűzhelybe helyezhető aszalóállvány kapható. Ezekkel mindenfajta zöldséget, gyümölcsöt, virágot száríthatunk. A gépek működési elve a melegítés és a levegőáramoltatás.
A gép a felső szitára rakott gyümölcsöt alacsony hőfokon melegíti, miközben egy ventilátor gondoskodik az állandó szellőzésről. Előnye, hogy bármikor gyorsan készíthetünk jó minőségű egészséges aszalt gyümölcsöt.
Faragó Márta, Nyírtelek