Az még gombócból is sok!

2024.06.17. 10:38

Világrekord-kísérlet lesz Debrecenben, 75 ezer tojásból készül rántotta

Ki ne gondolkozott volna már rajta, hogy hány tojásból készítsen rántottát. Az éves fejadagjukat valószínűleg jónéhányan letudhatnák most, hiszen hamarosan 75 ezer tojásnak gyújtanak alá Debrecenben, mellyel új világrekord is születhet.

Haon.hu

Készül Debrecen reggelije: 75 ezer tojás megsütésével születhet világrekord a cívisvárosban

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A világ legnagyobb tojásrántottájával vár mindenkit a Tranzit Csoport június 21-én pénteken, reggel 6 és délelőtt 10 óra között Debrecen főterén, a Kossuth téren. A Nagytemplom árnyékában közel 75 ezer tojás szükségeltetek majd a világrekord felállításához, az izgalmakat a Rádió1 hallgatói is követhetik majd, Balázsék a helyszínre kitelepülve, élőben közvetítik a történéseket.

Világrekord-kísérlet készül Debrecenben, hamarosan elkészülhet a világ legnagyobb rántottája
Világrekord-kísérlet készül Debrecenben, hamarosan elkészülhet a világ legnagyobb rántottája
Forrás: Tranzit Csoport

Újra világrekordot döntenének

A tavalyi Zamat Fesztiválon készítette el a világ legnagyobb rántott szeletét a debreceni Tranzit Csoport kényelmi élelmiszereket gyártó cége. Már akkor elhatározták, hogy idén megpróbálkoznak a világ legnagyobb tojásrántottáját elkészíteni. 

A jelenlegi világrekordot egy 60 ezer tojásból sütött, 3,2 tonnás rántotta tartja.

A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készül, amit szétosztanak a jelenlévők között
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készül, amit szétosztanak a jelenlévők között
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Három és fél tonna rántottával számoltak

A „CSIBÉM csapat” nem kevesebbre vállalkozott, mint, hogy 75 ezer tojásból, egy több mint 3,5 tonnás rántottát készítsenek, és osszanak szét a "Debrecen reggelije" projekt keretében. Ehhez először is el kellett készíteni azt a 3 méter széles és 22 méter hosszú speciális sütőberendezést, melyben a 75 ezer tojás 4 óra leforgása alatt elkészíthető. Az élelmiszer-biztonsági szempontok messzemenő szem előtt tartásával a rekordkísérlet hajnalán törik fel a 75 ezer tojást, mégpedig egy olyan hűtött térben, ahol garantált a minőség megőrzése. A másik nagy kihívás a sütés során a tojások megfelelő maghőre történő kezelése, illetve a megfelelő maghőn tartása.

A szervezők azonban nem állnak meg a kulináris élvezeteknél, a Kossuth téren (az utolsó tanítási napon) színes programok, igazi hamisítatlan majális-hangulat várja majd az érdeklődő kicsiket és nagyokat. A helyszínen közel 100 ember dolgozik azon, hogy a világcsúcs-kísérlet sikeres és nemzetközileg is hitelesíthető legyen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában