Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.15. 13:25

A töltések kétharmada megfelelő

<p>Nyíregyháza - A védmű-felülvizsgálatra, az ár- és belvízvédelmi felkészültségre összpontosítottak.</p>

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságon csütörtöki szakmai értekezletén az őszi védmű-felülvizsgálat, az ár- és belvízvédelmi felkészültség állt a középpontban.
– Az árvízvédelmi töltések állapota nem romlott – mondta lapunknak Bodnár Gáspár igazgató. – A működési területünkön lévő 541 km árvízvédelmi töltés 69 százaléka felel meg az előírásoknak. A szilárd burkolatú töltéskorona hossza 160 kilométer. Az idén Tiszakerecseny és Mátyus között 5 kilométeren befejeződött a töltésfejlesztés aszfaltburkolattal. Elkészült az utóbbi évek legkomolyabb beruházása is: az árvízkapu a Lónyay-főcsatorna torkolatánál, mely megakadályozza, hogy a Tiszán levonuló árhullámok veszélyeztessék a főcsatorna menti településeket, a Szamos–Kraszna-közi tározó vízjogi engedélyt kapott. Befejezés előtt áll a felső-tiszai árvízvédelmi előrejelző és riasztó központ, hamarosan közvetlen kapcsolat lesz Szatmárnémeti és Nyíregyháza között is.

Jövőre készül el a beregi és a felső-túri árapasztó tározó, a Szamos töltéseire a kerékpárutak terve, a tiszai hajózás megvalósíthatósági tanulmánya. Beregben folytatni kell a töltésfejlesztést, el kell készíteni az árapasztó tározókat.
Az igazgatóság felkészült az esetleges árvízi védekezésre, az anyagok és eszközök kellő mennyiségben állnak rendelkezésre, szükség esetén 8 órán belül azok pótolhatók. A hírközlési és informatikai rendszer megbízhatóan működik, beleértve a magyar–ukrán közös vízrajzi távmérő rendszert is.
Csatornáink teljesítőképessége 63 százalék körüli, 80 százalékukat kaszálták rendszeresen, köszönhetően annak 400 közmunkásnak, akiknek a foglalkoztatására nyílt lehetőség. Két csatornán gyökérzónás iszapolást is végeztek 10,3 kilométeren. Az igazgatóság kezelésében lévő létesítmények kisebb beavatkozások segítségével még képesek közepes belvizek levezetésére. Pályáznak a tiszaberceli szivattyútelep komplex rekonstrukciójára, a Túr belvízrendszere egyes részeinek rehabilitációjára, a természetközeli vízgazdálkodás keretében a Nyírségben vízvisszatartó tározók létesítésére.

- Györke László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!