Sport - Salakmotor

2018.04.06. 16:54

Tabaka: „olyan lesz, mint egy bokszmeccs”

Debrecen - A versenyzők és a szurkolók egyaránt nagy érdeklődéssel várják a szezonnyitó debreceni ob-t.

Debrecen - A versenyzők és a szurkolók egyaránt nagy érdeklődéssel várják a szezonnyitó debreceni ob-t.

Az egyéni magyar bajnokság első fordulójával elstartol a salakmotoros idény hazánkban: a szombaton 14 órakor kezdődő viadalon 12 vaspapucsos 15 futamban méri össze tudását a Gázvezeték utcai salakstadionban.

Pályán a bajnok

A szezonnyitó és a bajnoki versengés egyik legnagyobb favoritja Tabaka József. – A fizikai felkészülésem jól sikerült, sokkal több állóképesség-fejlesztő gyakorlatot végeztem, mint az elmúlt években. Viszont az időjárás kibabrált velem, ezért motoros edzésem még nem volt idén, mindössze ezen a héten tudtam két alkalommal kipróbálni a gépeket. Baráth Lajos, közismertebb nevén Luigi készített számomra blokkokat, melyeken új beállítások vannak. Sajnos ezeket nem tudtam annyit tesztelni, mint amennyit szerettem volna, de bízom benne, ez nem megy az eredmény rovására szombaton – kezdte a beszélgetést a Debrecen Speedway SE pilótája. – Bajnokként nem lehet más célkitűzésem, mint a címem megvédése. Viszont a jelenlegi helyzetemben nem akarok dobálózni a szavakkal, lényegében nulla motorozás után az első versenyen a minél jobb eredmény elérése a terv, s szeretnék dobogóra állni a viadal végén. Úgy érzem, ez a verseny olyan lesz, mint egy bokszmeccs: az első menet a tapogatózásról szól. Kíváncsian várom, mire leszek képes ebben a kiegyensúlyozott mezőnyben – fogalmazott Tabaka József.

A határainkon túlról

A mezőnyben öt magyar salakszóró és 7 külföldi versenyző kap lehetőséget a bizonyításra. A szakági tanács döntése értelmében a hazai kontingensből négyen (Tabaka József, Magosi Norbert, Benkő Roland, Kovács Roland) kiemeltek a bajnokikon, míg a fennmaradó egy helyre kvalifikálni kellett. A heti edzéseken mutatott forma alapján a testület Karcagi Lászlónak szavazott bizalmat.

Az öt magyar vaspapucsos mellett 7 külföldi pilóta érkezik a cívisvárosba: három ukrán (Sztaniszlav Melnicsuk, Vitalij Liszak, Andrij Kobrin), két szlovák (Patrik Búri, David Pacalaj), illetve egy-egy lett (Elvis Avgucevičs) és bolgár (Milen Manev) húzza majd a gázt. A 12 salakszóró 15 etapban méri össze erejét: 12 alapfutamot követően két elődöntőt rendeznek, ahonnan az első két helyzett jut a fináléba. (A kiírás értelmében változás az elmúlt évhez képest, hogy az alapszakasz első két helyezettjének is részt kell vennie az elődöntőben.)

A cívisvárosi fordulót követően július 28-án Gyulán folytatódik a széria, majd a döntőt szeptemberben rendezik, a dátum és a helyszín még kérdéses.

BN


A mezőny

Tabaka József

Magosi Norbert

Benkő Roland

Kovács Roland

Karcagi László

Patrik Búri (szlovák)

David Pacalaj (szlovák)

Andrij Kobrin (ukrán)

Sztaniszlav Melnicsuk (ukrán)

Vitalij Liszak (ukrán)

Elvis Avgucevičs (lett)

Milen Manev (bolgár)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!