Sport

2018.01.23. 17:08

Keretbe foglalja a rövidpályás gyorskorcsolyás pályafutását

Debrecen - Ami nem sikerült Kövér Balázsnak versenyzőként, az összejön bíróként.

Debrecen - Ami nem sikerült Kövér Balázsnak versenyzőként, az összejön bíróként.

A szakma egyik legjobbjaként tartják számon a debreceni Kövér Balázst – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ott lehet abban a szűk bírói gárdában, mely meghívást kapott Dél-Koreába, a téli olimpiára. A cívisvárosi fiatalember videobíróként működik majd közre a rövidpályás gyorskorcsolya versenyszámokon Phjongcshangban.

– Hatalmas megtiszteltetés ez számomra, ez a bírói szakma csúcsa, érezhetően elismerik a munkámat. Nagy elégtétel is, hogy ott lehetek, hiszen sportolóként nem sikerült kiharcolnom az olimpián való indulást, de bíróként igen, így mintegy keretbe foglalhatom a pályafutásomat – mondta Kövér Balázs lapunknak.

A civilként mint jogász tevékenykedő szakember számára nem lesz ismeretlen a környezet sem, mivel tavaly tavasszal már járt Dél-Koreában. – A koreai csapat olimpiai válogatóján vettem részt, az invitálást óriási megtiszteltetésnek tartottam, hiszen az ázsiaiak a sportág elitjéhez tartoznak. Tisztában vagyok vele, milyenek ott a körülmények, tudom, mi vár rám, talán ez egy kis könnyebbséget jelent – fogalmazott a sportember. Kiemelte, nem csak ő képviseli a magyar színeket az ötkarikás játékokon. – A szintén debreceni Pádár Beáta első asszisztensként fog közreműködni a nők mezőnyében. Jó pár éve dolgozunk együtt, így bátran állíthatom, nem érdemtelenül kapta meg a lehetőséget, a világ egyik legjobb női bírója – jelentette ki Kövér.

Mindkét hajdú-bihari „spori” rendelkezik sportolói múlttal, többek között magyar bajnoknak mondhatják magukat. Érdeklődtünk, vajon az aktív koris versenyzői évek könnyebbséget jelentenek-e a jelenlegi feladatkörük művelésében.

Egyértelműen előny, hogy korábban versenyeztünk. Persze a szabálykönyvekben minden le van fektetve, azonban nem árt versenyzői fejjel is gondolkodni."

Megvan a rutinja

A beszélgetés során az is kiderült, pontosan mi a feladata egy videobírónak. – Két bírói gárda tevékenykedik majd a játékokon, egy a női, egy másik pedig a férfiak mezőnyében. Én az utóbbiban kaptam helyet. Három bíró a jégen lesi a versenyzők minden mozdulatát, egy videobíró pedig a pályán kívül elemzi a látottakat. Négy kameraállásból láthatom majd, mi történt egy-egy futam alatt, és ha arra van szükség, jelezhetek a döntőbírónak. Az övé a végső szó, rajta van a legnagyobb nyomás, de az enyém is felelősségteljes feladat. Bár már túl vagyok jó néhány nagy viadalon, mégis szoktam izgulni. Most is, ahogy közeledik az olimpia, egyre feszültebb vagyok. Bízom benne, hogy úgymond kevés dolgunk lesz, és egy érem sorsa sem rajtunk fog múlni, pláne a magyarok esetében – fejezte ki reményét a legmagasabb szintű bírói körhöz tartozó hajdú-bihari sportember. S hozzátette, érmeket remél a honi különítménytől, akár még az arany is benne lehet a pakliban, a férfi váltónak pedig külön drukkol.

Természetesen a bíróknak is alaposan fel kell készülniük a versenyekre. – Fizikálisan is muszáj bírni a nyomást, bár az én esetemben ez most nem annyira lényeges, hiszen a pálya szélén leszek. Négy hónapja súlyos sérülést szenvedtem, így szerencsésen is jött ki, hogy videobíróként számítanak rám. Sok viadalra kapok meghívást, tehát folyamatosan munkában vagyok, a rutinnal nincs baj. Egyébként pedig videoelemzéseket is szoktam nézni, hogy még inkább felkészült legyek – fogalmazott.

Kövér Balázs jól ismeri a magyar korisokat, többükkel még együtt versenyzett, Nagy Konrád például a csapattársa volt. – Február 5-én indulunk, a megnyitó 9-én lesz, nekünk pedig 10-én már versenyünk lesz. Ha az időbeosztás engedi, szeretnék majd elmenni Nagy Konrád futamaira, illetve jó lenne jégkorongmérkőzéseket is megnézni – osztotta meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!