Sport

2017.08.15. 11:51

Katari cselek

<em>Az év egyik szenzációja, hogy a Paris Saint-Germain 222 millió euróért megvásárolta az egyik legjobb futballistájaként számon tartott Neymart. Ennyit megközelítőleg sem fizettek soha játékosért, miközben a hírek arról szól­nak, hogy a PSG nem áll le: újabb százmilliókat kész kiadni.</em> Ratalics László jegyzete.

Az év egyik szenzációja, hogy a Paris Saint-Germain 222 millió euróért megvásárolta az egyik legjobb futballistájaként számon tartott Neymart. Ennyit megközelítőleg sem fizettek soha játékosért, miközben a hírek arról szól­nak, hogy a PSG nem áll le: újabb százmilliókat kész kiadni. Ratalics László jegyzete.

Miközben a focivilág azt találgatja, megnyeri-e a párizsi klub a következő BL-t, elsikkad a kérdés: mi zajlik egyáltalán? A kulcsszó: Katar. A Perzsa­-öböl egyik legkisebb, de leggazdagabb olajmonarchiája. A Közel-Kelet két meghatározó, egymást elutasító hatalma, Szaúd-Arábia és Irán közül Katar évtizedeken át a szaúdi külpolitikai érdekek kiszolgálója volt, miközben történelmi okokból az arab tavaszban meghatározó jelentőségű, az iszlámon belüli társadalmi-politikai modernizációt hirdető Muzulmán Testvériség otthona, illetve geopolitikailag azért érdekelt az Iránnal való jó viszonyban, mert ez a két ország osztozik a világ legnagyobb víz alatti gázlelőhelyén.

Júliusban Katart Szaúd-Arábia Egyiptommal, az Egyesült Arab Emírségekkel és más arab országokkal együtt blokád alá vonta: nem tetszik az Iránnal való barátkozás, és mert félik az alsóbb néprétegeikben befolyásos Muzulmán Testvériséget, követelik, Katar adja ki a szervezet képviselőit. A PSG tulajdonosa a katari Nasser Al-Khelaifi, de a pénz, ami a klubhoz dől, az emírségé, amelyik szövetségeseket keres. A futball pedig egyszerre a barátkozás és a versengés nemzetközi nyelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!