Sport

2016.11.17. 16:28

Végy egy jó kapust!

Debrecen - A magyarok mellett két világhírű kézilabda-szakember, Mats Olsson és Dejan Perics is előadást tartott.

Debrecen - A magyarok mellett két világhírű kézilabda-szakember, Mats Olsson és Dejan Perics is előadást tartott.

Melyek egy jó kézilabdakapus ismérvei? A sporttudomány segítségül hívásával hogyan tud még kiválóbb hálóőrré válni valaki napjainkban? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ csütörtökön, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában megtartott konferencián.

Az esemény felvezető sajtótájékoztatóján Marczinka Zoltán, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója történelminek nevezte a tanácskozást, ugyanis hazánkban még nem fordult elő, hogy Európa és Magyarország legjobb kézilabda kapusai, illetve edzői megvitassák a szakág újdonságait.

Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója is egyetértett azzal, hogy nem mindennapi gyűlést sikerült tető alá hozniuk. – A sporttudományt és a gyakorlati kézilabdázást szeretnénk összekapcsolni ezzel a rendezvénnyel, manapság már kézen fogva jár a kettő. Érdekes „utazás” ez a konferencia, betekintést nyerhetünk abba, hogy a különböző kultúrák hogyan közelítik meg ugyanazt a kérdést – fogalmazott a vezető utalva ezzel arra, hogy két nem mindennapi szakember is ellátogatott Debrecenbe.

Más-más szemszögből

A nemzetközi összejövetel egyik célja a különböző kézilabda kultúrák kapusedzéseinek megismerése és összehasonlítása azok filozófiáján és metodikáján keresztül. Az északi stílust Mats Olsson, a Svédországgal világ- és Európa-bajnok, spanyol klubjával BEK-győztes, jelenleg a norvég női válogatott kapusedzője képviselte, a délszláv „modort” pedig Dejan Perics, a klubjaival kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, KEK-győztes, a szerb férfi válogatott szövetségi kapitánya prezentálta.

Olsson és Perics is örömmel vette a DE meghívását, és mindketten hangsúlyozták, hogy egyetértenek azzal, miszerint elengedhetetlen a sporttudomány beépítése a kapusedzésekbe.

– A londoni és riói olimpián nyújtott férfi és női kézikapusok teljesítményét elemezve rájöttünk, hogy a jövőben talán érdemes lenne más-más képzési formát választani a nemek esetében – fogalmazott Olsson, aki inkább a számokban hisz.

Perics ezzel szemben az emberi oldalról közelíti meg a „problémát”, számára a mutatók csupán tájékoztató jellegűek, úgy véli, a legfontosabb az egyensúly. Akkor jó egy kapus, vallja, ha jól kezeli a teljesítményében fellelhető hullámzást, tisztában van a képességeivel akkor is, ha jól megy a játék, és akkor is, ha nem.

Mint kiderült, Bíró Imrétől, egykori válogatott kézilabdázótól, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének munkatársától jött az egész konferencia ötlete. – Manapság jönnek-mennek a hálóőrök, és mindenhol nyomot hagynak. Elengedhetetlen az eszmecsere, a különböző kapuskultúrák megismerése. Arra törekszünk, hogy hazánkban is kialakítsunk egy közös álláspontot a képzés terén, amely nyomán haladhatunk – mondta Bíró.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!