Sport

2015.05.14. 17:29

Nem mindenki örül a változásoknak

Debrecen - Több csapat jobb lenne a bajnokságban, maradhatna a Ligakupa – vélekednek róla Debrecenben.

Debrecen - Több csapat jobb lenne a bajnokságban, maradhatna a Ligakupa – vélekednek róla Debrecenben.

Mint az a szövetség szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, első körben több klub sem kapta meg a következő szezonra az NB I-es licencet, ezért az MLSZ elnöke, Csányi Sándor elmondta, elképzelhető, hogy már nyártól csökkentik az élvonal létszámát. Egy esetleges 12 csapatos bajnokságban például rájátszással dönthetnének az együttesek végső helyezéseiről.

Jó így, ahogy van

Dombi Tibor, a DVSC-DEAC játékos-edzője, a Loki ikonja már többféle lebonyolítású bajnokságban szerepelt hosszú pályafutása során. – Jómagam konzervatív vagyok, én a tizenhat csapatos, plusz körök, illetve alsó- és felső ház nélküli lebonyolítás híve vagyok. Más sportágakban van hagyománya a rájátszásnak, de a futballban szerintem nem kellene bevezetni. Próbálkoztak már korábban ilyesmivel, nem véletlen szűnt meg az és tértek vissza a mostani rendszerhez. Nem szeretném a szövetség döntéseit kommentálni, de szerintem jobb a 15-15 fordulós rendszer. Egy rájátszásos bajnokságban az sem élvezetes, ha négyszer játszol egy szezonban mondjuk a Fradi ellen, egyszerűen elveszti a varázsát egy presztízsmeccs – mondta el portálunknak a népszerű Dombi.

Utoljára még megnyerhetik

Csányi Sándor a sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy a következő idénytől megszűnik a Ligakupa-sorozat. Az elődöntő szerdai odavágóját az MTK ellen 3–1-re megnyerő és a döntőbe igyekvő Lokinál nem repesnek ettől a hírtől.

– Bár sokan kritizálták a Ligakupát, én nagyon hasznosnak tartottam ezt a sorozatot is – nyilatkozta a Naplónak Róka Géza, a DVSC klubigazgatója. – Ugyanis az a klub, amely arra a célra használta a Ligakupát, amire hivatott volt, mindenképpen hasznát vette. A DVSC mindig komolyan vette ezt és általában eljutottunk a finálé közelébe, vesztettünk és nyertünk is döntőt. Általában vegyes csapatokkal léptünk pályára, hiszen úgy fejlődik egy fiatal játékos, ha van mellette rutinos labdarúgó is és el tudja lesni tőle a futball apró csínját-bínját. Például a szerda esti MTK elleni meccsünkön szerepet kapott Máté Péter, Bódi Ádám, Tisza Tibor, de mellettük ott voltak a fiatal játékosok vagy azok, akik kevesebb lehetőséget kapnak és tudták bizonyítani a találkozón, hogy lehet rájuk számítani. Lehet, hogy csak ötszáz vagy ezer néző előtt játszik egy-egy fiatal labdarúgó, de mégis nézők előtt, egy stadionban lép pályára, ez feldobja a futballistát, ahogyan a televíziós közvetítés is. Nemrég a Ferencváros teljes csapattal állt ki egy Ligakupa-mérkőzésen, a Videoton mindkét ellenünk lejátszott kilencven perc során a legerősebb gárdájával játszott. Ilyen meccseken szerepelni Berdónak, Sósnak, Szatmárinak, vagy Bereczkinek nagy előrelépés. Az ifi csapatból vagy az NB III-ból túl nagy lépés a tehetségeknek az NB I-be bekerülni. Véleményem szerint azok a klubok, akik megfelelően álltak a sorozathoz, profitálhattak belőle – fogalmazott Róka Géza.


Még minden képlékeny

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Győr, a Pécs, a Pápa, a Nyíregyháza és a Kecskemét nem kapta meg az NB I-es induláshoz szükséges licencet. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke elmondta, hogy legkésőbb a 2017-18-as idényig 12 csapatosra csökkentik az első osztály létszámát. Csányi kifejtette, a kluboknak május 26-ig, a másodfokú döntésig van lehetőségük arra, hogy pótolják a hiányosságokat. Ennek tükrében alakulhat ki a jövő évi létszám, amely 16, 14 vagy akár már a 2015-2016-os idényben 12 csapatos lehet.

Csányi azt is bejelentette, hogy megszűnik a Ligakupa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!