Sport

2015.05.19. 12:24

Már biztos, marad az élvonalban az Újváros

Balmazújváros - Megmenekült a Füzesi-alakulat, mely meg is érdemli, hogy jövőre is az NB I-ben játszhasson.

Balmazújváros - Megmenekült a Füzesi-alakulat, mely meg is érdemli, hogy jövőre is az NB I-ben játszhasson.Kedden délelőtt még csak sejteni lehetett, ami délutánra biztossá vált: a Magyar Kézilabda Szövetség megváltoztatta a 2015/16-os NB I-es pontvadászat versenykiírását, 14 fősre emelték a következő évi létszámot, ami azt jelenti, megmenekült a kieséstől a küzdelemsorozat egyetlen hajdú-bihari egylete, a Kőnig-Trade Balmazújváros csapata.

Újoncként kezdték meg az évet az újvárosiak, akik számára az alapszakasz nem is alakult a legjobban, tizenötször kaptak ki, két döntetlenjük mellett csak háromszor tudtak nyerni, vagyis nyolc ponttal a 11. helyen zártak az első húsz forduló után. Majd következett a tízmeccses play off, a Balmaz az alsóházban, a 7-12. helyért folytatott küzdelemben megtáltosodott, négy újabb sikert gyűjtött, háromszor pedig ikszelt és csak háromszor maradt alul. Még az utolsó fordulóban is hatalmas harc folyt a 10. helyért, melyet végül jobb gólkülönbségének hála a PLER Budapest szerzett meg megelőzve a szintén 19 pontos Újvárost.

Ezek alapján az újvárosiak visszacsúsztak volna az NB I/B-be, ám mégsem így lett, megtarthatták élvonalbeli tagságukat, és az utóbbi időben nyújtott teljesítményük alapján a következő kiírásban minden bizonnyal már számolni kell velük.

A gárda vezetőedzője, Füzesi Ferenc értékelte az évet lapunk kérésére.

Jobb jöhet

– Kétségek között telt az elmúlt pár napunk, nem lehetett tudni, mi lesz velünk. De végre pont került az ügy végére, a versenyrendszer változása miatt NB I-es csapat maradhatunk, aminek hihetetlenül örülünk – kezdte mondandóját a hajdú-bihariak mestere, aki szerint nem lehet külön értékelni az alapszakaszt és a rájátszást, mert együtt tesznek ki egy kerek egészet.

– A play off-ra nagyon sokat fejlődött az együttesünk, egyértelműen összeértünk. Azonban az első húsz fordulóban mutatott produkciónk miatt mégsem lehetünk elégedettek, elhagytunk olyan pontokat, gólokat, amelyek ha megvannak a végelszámoláskor, akkor nem lett volna izgulni valónk. Mi lőttük a legkevesebb gólt, ami mutatja, nehezen találtuk a támadójáték ritmusát, ha csak ebben jobbak vagyunk, akkor máshogy alakulnak a kétes kimenetelű összecsapásaink. Egyértelmű volt, hogy vannak komoly hiányosságaink, viszont erényeink is. Utóbbiak közé sorolnám azt a küzdőszellemet, ami jellemezte a fiúkat, az utolsó sípszóig, sőt még azután is harcoltak. Egyetlen társaság sem tudott minket komolyan megalázni. Nagy közhely, de igaz, nehéz újoncként helytállni. Óriási keserűség van bennem, mert nem sikerült célt érnünk, azonban biztosan tudom, jóval sikeresebb szezon elé nézünk. Nem mehetek el szó nélkül fantasztikus szurkolótáborunk mellett, az a pozitív hozzáállás, amivel megtiszteltek minket, szinte egyedülálló, nem lehetünk nekik elég hálásak – fogalmazott a tréner.

Sok értékes találkozón vannak túl, vallja Füzesi, leginkább az utolsó, Cegléd elleni meccsük jellemzi leginkább az egyletüket, az első félidei kapkodó játék után a második játékrészre parádéssá vált tanítványai teljesítménye.

Arra is választ kaptunk, elégedett-e a játékosokkal az edző. – Senkiről sem tudok rosszat mondani, mindenki rengeteget dolgozott, sokan robbanásszerűen fejlődtek, akik esetleg elmaradtak a várakozásoktól, még ők is hasznos tagjai tudtak lenni csapatunknak.

Közös programok

Felmerül a kérdés, milyen változások várhatóak a keretben, terveznek-e erősítést a jobb szereplés reményében. – Megkaptam a bizalmat a vezetőség felől, folytathatom a munkát Újvárosban. Az összetételt illetően túl korai lenne bármi konkrétumot is mondani, zajlanak tárgyalások, de még semmi sem biztos – árulta el Füzesi.

Mint megtudtuk, május végéig levezető edzések, foglalkozások lesznek a kéziseknek, közös programokkal próbálja a szakmai stáb feloldani azt az óriási nyomást, amelyben éltek az utóbbi hetekben. Másfél hónapos pihenőt követően július 13-án találkozik újra a keret és megkezdi a felkészülést.

A játékosokhoz hasonlóan Füzesi Ferenc is pihenőre vonul. – Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, amit ki kell pihenni. Szeretném már a családomat is „boldogítani” egy kicsit, egyedül lakom Újvárosban, jó lesz végre hosszabb időt tölteni a feleségemmel, lányaimmal. Persze nem maradok kézilabda nélkül, egy edzőképzés is a nyári programban szerepel, de a balatoni kiruccanás is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!