Sport

2015.04.09. 11:37

Mert örömmel szervezik

Debrecen - Áts László szerint már mindenki annyira tudja a dolgát, hogy szinte megbeszélésre sincs szükség.

Debrecen - Áts László szerint már mindenki annyira tudja a dolgát, hogy szinte megbeszélésre sincs szükség.

Nemrégiben fejeződött be Debrecen egyik legnépszerűbb futóversenye, az Oxigén Kupa, mely fél éven keresztül zajlik egy évad során – immáron a nyolcadik sorozat ért véget. A kupa egyik szervezőjével, a Friss Oxigén Alapítvány elnökével, Áts Lászlóval készített interjút a hbsport.hu.

– Az első futók között is ott voltam 2006-ban, aztán 2007. október 28-án vittem egy Oxigén Kupa feliratú molinót, így lett a felmérő versenyből Oxigén Kupa. A debreceni Nagyerdőt választottuk, ahol egyébként már évtizedek óta futottunk a kiváló, futó- és ízületbarát talajon. Nem üzleti alapon képzeltük el a versenyszervezést, hanem önkéntesek, támogatók bevonásával, a futók számára a legjobb helyen és olyan időszakban, amikor mások nem szerveznek viadalokat. Vonzó feladatnak látszott, és ezt most is így gondolom – világított rá Áts László arra, miért állt a kezdeményezés mellé.

Na de miben más az Oxigén Kupa más futóversenyekhez képest? – Elsősorban a szervezők felfogásában, abban, hogy itt valóban minden a futókért történik. A támogatóink között is sokan futnak. Ők találtak meg minket és ők járulnak hozzá ahhoz, hogy a főként amatőr mezőnyt profi módon megszervezett körülmények fogadják és a kiszolgálás is olyan legyen, mint akármelyik nagy nevezési díjas megmérettetésen. Nálunk nem volt, és nem is lesz soha nevezési díj, ez alapvetésünk egyik sarokpontja. A segítőink önként, minden ellenszolgáltatás nélkül végzik munkájukat.



Mint egy család

A szervező azt is megerősítette, hogy a kupa népszerűsége töretlen. – A kezdetektől folyamatosan nőtt a résztvevők száma. Már több, mint 2600-an vannak regisztrálva, ami azt jelenti, hogy legalább egyszer futottak Oxigén Kupán. A most lezárt évadban 534 volt az átlagos létszám. Biztosan csábító az ingyenesség is, de a családias hangulat is fontos, nagyon sokan ismerik egymást, és a rendszeresen futók elhozzák a családot, barátokat, munkatársakat – fogalmazott Áts, majd arra is kitért, minek köszönhető a remek szervezés, amit sokan dicsérnek.

– Kulcsfontosságú, hogy önkéntesen, jókedvűen végezzük a feladatunkat. 16–18 állandó segítőnk van, már mindenki annyira tudja a dolgát, hogy a verseny napján másfél óra alatt felépül a pálya és a versenyközpont anélkül, hogy különösebb megbeszélést tartanánk – mondta az elnök, aki azt is elárulta, hogy egy kis nyári szünet után hozzá kell kezdeni a következő szezon versenykiírásának megszerkesztéséhez, annál is inkább, mert terveznek egy-két változtatást, amit a szakmában jártas edzőkkel is szeretnének időben egyeztetni. A IX. Oxigén Kupa első rajtjának időpontja egyébként valamikor október közepén lesz.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!