Sport

2014.12.17. 23:03

Női kézilabda Eb - Köszönjük lányok, hogy ébren álmodhattunk!

Kilenc év után újra legyőztük Norvégiát tétmeccsen, így az 5. helyért játszhatunk Budapesten.

Kilenc év után újra legyőztük Norvégiát tétmeccsen, így az 5. helyért játszhatunk Budapesten.A középdöntő utolsó három mérkőzésével a végéhez ért a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság debreceni szerepvállalása szerdán. A Főnix Csarnok záró játéknapján először a románok és a lengyelek mérték össze erejüket. Az első félidőben a románok diktálták a tempót, ám a hajrára magukra találtak a polákok, s a félidőben mindössze kétgólos, 11–9-es előnyt tudhattak magukénak keleti szomszédaink. A lengyelek jól kezdték a második játékrészt, még vezettek is, ám a Tadici-tanítványok megrázták magukat, s végül magabiztos, 24–19-es győzelmet arattak.

Spanyol előzés

A SpanyolországDánia meccs némileg meglepte a szurkolókat, ugyanis a várakozással ellentétben rendre az ibériaiaknál volt a fór. A hátrány tudatában a skandinávok bevetették csodafegyverüket, a vészkapusos támadásokat, de ez sem segített, 30 perc játék után 15–12-re vezettek a spanyolok. Akik bíztak a dánok feltámadásában, azoknak csalódniuk kellett, Toftéknak szinte semmi, míg Penáéknak majdnem minden bejött: az 54. percben már tíz góllal mentek a hispánok. A végén Spanyolország 29–22-re diadalmaskodott, így a dánokat megelőzve bejutott a legjobb négy közé, ahol Montenegró ellen küzdhet a döntőbe kerülésért.

Elérték a céljukat!

A Magyarország–Norvégia találkozó előtt egyszerű volt a képlet, bármilyen eredmény születik, az északiak mindenképpen csoportelsők, viszont a mieink csak akkor juthatnak tovább, s játszhatnak az 5. helyért, ha diadalmaskodnak, döntetlen után a 7. vagy a 8. helyen végzünk, míg vereség esetén a 9. pozícióban fejezzük be az Európa-bajnokságot. Németh András szövetségi kapitány változtatott a kereten, Erdősi Ildikó helyett Temes Bernadett kapott lehetőséget.

Bulath Anita találata nyitotta meg a gólok sorát, amire négy norvég sikeres attak volt a válasz. Németh András időt kért, aminek meglett az eredménye, két perc alatt egyenlítettünk (4–4). Bár a folytatásban a skandinávoknál volt az előny, de elhúzni nem tudtak, ugyanis Kiss Éva többször bravúrosan védett, míg a mindössze 18 éves Tóth Gabriella a támadásoknál remekelt. Jól küzdöttek és játszottak a magyarok, aminek eredményeként a 27. minutumban átvették a vezetést (12–11), s ettől olyan extázisba jöttek, hogy a szünetre 15–11-es előnyt harcoltak ki.

A magyar álom a pauza után is folytatódott, a szurkolók okozta hangorkánban tovább növelték előnyüket Kovacsiczék (21–15). Szívvel-lélekkel, ráadásul taktikusan és rendkívül gólerősen kézilabdáztak a mieink, az 53. percben 26–20-ra vezettünk. S nem volt megállás, a győzelem egy percig sem forgott veszélyben, végül hatalmas bravúrt elérve, 29–25-re diadalmaskodtunk, s ezzel a célkitűzést teljesítve, a legjobb hat közé jutott válogatottunk.

A kontinenstorna a fővárosban, a Papp László Budapest Sportarénában folytatódik, pénteken Magyarország Franciaországgal meccsel az 5. helyért, majd az elődöntőket rendezik, vasárnap a bronzmérkőzést és a finálét játsszák.

HBN-BN



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!