Sport

2013.12.11. 14:48

Az olimpiáig fejlődhet is

Debrecen - A debreceni Nagy Konrád már nem kispályás, de a múltja akár előnyére is válhat a nagypályán.

Debrecen - A debreceni Nagy Konrád már nem kispályás, de a múltja akár előnyére is válhat a nagypályán.

A Debreceni Főnix SE gyorskorcsolyázója, Nagy Konrád ugyan nemrégiben tért át a rövid pályás gyorskorcsolyáról a hosszú pályásra, máris megfutotta a kvalifikációs szintet a jövő februárban Szocsiban megrendezendő téli olimpiai játékokra. A cívisvárosi reménység – aki jelenleg a kvalifikációs lista 31. helyéről várja a selejtező lezárását – interjúnkban a váltásról és a soron következő versenyeiről is beszélt.

A sportághoz nem annyira közelállókat meglepte, hogy tavaly még rövid pályán versenyeztél, ám idén már a nagy pályán érsz el ragyogó eredményeket. Mi volt a váltás oka?

Nagy Konrád: Nehezen szántam rá magam a váltásra, mert nagyon szeretem a rövid pályát, de az edzői stábbal és a vezetőséggel megbeszéltek alapján a nagy pályát választottam. Sokkal több lehetőség van benne számomra, mivel itt inkább az erő érvényesül, nem úgy, mint a short tracknél, ahol a technika számít. A döntés meghozatalakor nem éreztem úgy, hogy rövid pályán sikerülne kvalifikációt szereznem az olimpiára.

Kanadában 1500 méteren új országos csúcsot futottál, amely az olimpiai szintidőn belül van. Jelenleg a 31. helyen állsz, hogy érzed, sikerül megtartanod a kvalifikációt, ami a legjobb 40- be kerülést jelenti?

Nagy Konrád: Kanadában a tervezettnél egy másodperccel jobb időt futottam, így akkor már biztos volt, hogy azzal az idővel a legjobb negyven versenyző közé kerülök. Ezt az időmet több mint egy másodperccel megjavítottam Salt Lake Cityben a követő hétvégén. Nagyon remélem, hogy kijutok az olimpiára.

Az ötkarikás játékok előtt az olaszországi téli Universiadén és a berlini világkupán is versenyzel. Ezeken a megmérettetéseken milyen eredményekre számítasz?

Nagy Konrád: Az Universiadén nem tudom, hogy milyen erős lesz a mezőny, azonban mindenképp szeretnék benne lenni az első tízben. Németországban szeretnék pontot szerezni, ami azt jelenti, hogy az első tíz helyig bármelyik pozíció megfelelne – természetesen minél előrébb szeretnék végezni egy jó időeredménnyel.

Mik a terveid a téli olimpiát illetően? Ha sikerül a kijutás, hol készülsz majd a megmérettetésre?

Nagy Konrád: Újév előtt lesz egy nemzetközi verseny a németországi Inzellben, ahol szeretnék az Európa-bajnokságra szintidőt futni, a legutóbbi próbálkozásomnál fél másodperccel lecsúsztam róla. Ha ez sikerül, akkor 2014-et már a norvégiai Hamarban kezdeném, ott készülnék a kontinensbajnokságig, amit január 12–14. között rendeznek. Az azt követő felkészülési tervet még nem ismerem.

Mit gondolsz, az Eb-n, vagy akár az olimpián származhat bármilyen hátrányod abból, hogy korábban rövid pályán versenyeztél, és a többiek esetleg rutinosabbak nálad?

Nagy Konrád: Abban biztos vagyok, hogy rutinosabbak, hiszen elég kevés hosszú pályás verseny van a lábamban, ám ez nem jelenthet problémát, mert eddig is helytálltam. Azt nem hiszem, hogy a rövid pályás múltam hátráltatna valamiben is, szerintem inkább előnyömre válhat. A felkészülés során sokat edzettem együtt a short trackesekkel, ami jó erőnléti állapotot és állóképességet adott, illetve nem utolsósorban a korcsolyázásomat sokkal dinamikusabbá tette a nagypályán.

Sűrű a programod a téli olimpia előtt is, hogy érzed, a jó formádat meg tudod tartani az ötkarikás játékokig?

Nagy Konrád: Sok idő van még az olimpiáig, ezért úgy érzem, nemcsak hogy ezen a szinten tudok maradni, de akár fejlődhetek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!