Sport

2012.12.19. 12:16

Csősz Imre büszke, hogy debreceniként érte el sikereit

Cselgáncs - A cselgáncsozóból lett képviselő hivatásának érzi a fiatalok útjának egyengetését.

Cselgáncs - A cselgáncsozóból lett képviselő hivatásának érzi a fiatalok útjának egyengetését.Amikor a sydneyi olimpia után befejezte cselgáncsozói pályafutását, már tudta, hogy végül hol fog kikötni az akkori támogatója cégcsoportjain belül. Aztán, Debrecen 9-es választókörzetében találta magát, ahol már - nem véletlenül – két cikluson keresztül tevékenykedett választói bizalmát élvezve. Manapság azért is harcol, hogy a fiatalok jól érezzék magukat az Ifi Házban.

Szép sikereket ért el

Csősz Imre sportolói pályafutását kilenc évesen kezdte a Debreceni Sportiskola színeiben, majd öt évvel később a Debreceni Dózsa cselgáncsozója lett. Huszonhárom évesen aztán nagyot fordult vele a világ, ugyanis első olimpiai szereplésén, Barcelonában a plusz kilencvenöt kilogrammos súlycsoportban a bronzéremig verekedte magát. Nagyon szép és jó volt ekkor számára minden, de mint mondja, abban az időben teljesen természetes volt, hogy valaki érmet szerez egy világversenyen, semmilyen ceremónia nem volt a hazaérkezést követően a városban.

- Hihetetlen élmény olimpiai érmet nyerni. Egymást követő három olimpián részt venni pedig egyenesen felemelő. Mindegyik helyszínnek meg volt a maga varázsa: Barcelonában már az olimpia előtt eladták a szállásul szolgáló épületeket a lakosság számára, így, amikor lezajlott a verseny és mindenki hazament, kicsinosították a házakat, majd az új tulajok költöztek be. Atlantában teljesen Disney érzésem volt, olyan volt az egész, mintha egy meséből emelték volna ki az olimpiát. Az utolsó ötkarikás részvételem alkalmával, Sydneyben pedig annak ellenére, hogy nyári játék volt, sapkában és sálban aludtunk a szállásul szolgáló faházban, annyira hideg volt - meséli mosolyogva a még ma is tekintélyt parancsoló külsejű ex-cselgáncsozó, aki az olimpiai szereplés mellett temérdek érmet szerzett pályafutása során.

Örül az elismerésnek

Több összetevője is volt annak, hogy a sydneyi olimpia után szögre akasztotta a dzsudogit. Az, hogy elmúlt harminc éves, valamint az összeszedett sérülések is szerepet játszottak Csősz Imre döntésében. Sydneyt megelőzően is Paksra járt edzeni, mert Debrecenben nem volt, akivel készüljön a versenyre. Ezt az ingázást egyébként az akkor már kétszeres apuka nehezen tudta egyeztetni a családjával, mert felesége tíz évig szinte egyedül nevelte két lányukat, ezért jobbnak látta befejezni a pályafutását és 2000-ben, sikeres szakedzői vizsgával a zsebében visszavonult az aktív sporttól. Ezt követően egy biztonsági cég irányítását vállalta el, majd 2002-ben önkormányzati képviselő lett. Itt két ciklusban tevékenykedett 2010-ig, közben elnöki tanácsadó volt a Magyar Judo Szövetségnél. 2007-ben segítséget nyújtott egy új cselgáncsterem létrehozásában Debrecenben, az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban. A létesítmény gyerekek számára készült, hogy a Sportcentrum-DSI keretein belül működő szakosztályban - ahol egyébként a technikai vezetői feladatokat is ellátja - ismét olyan tehetségek nevelkedhessenek, mint amilyen például ő is volt. Jelenleg az Ifjúsági Ház vezetőjeként dolgozik, ahol kötelességének érzi a fiatalok kiszolgálását, úgyhogy van pörgés az életében. Ráadásul idén Hajós Alfréd-díjjal jutalmazták megannyi érmét, amelyeket Magyarország és Debrecen számára szerzett. - Risztov Évinek köszönhetően újra reflektorfénybe került a sport, az olimpiai szereplés a városban. Örülök, hogy Debreceniként értem el sikereimet és, hogy húsz év elteltével rám is gondoltak a Hajós Alfréd-díj odaítélésekor! Ez az elismerés nem csak az enyém, hanem a feleségemé is. Remek évforduló és hatalmas dolog ez a számomra! Ha újra kezdhetném az életemet ugyanígy tenném a dolgomat, debreceniként Debrecenért.

HBN-PZ

 

Csősz Imre dicsőséglistája:

Olimpiai bronzérmes (1992), Európa-bajnok (1995), Európa-bajnoki bronzérmes (1998), Világbajnoki bronzérmes (1991), kilencszeres magyar bajnok, BEK-győztes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!