Sport

2012.07.27. 13:32

London 2012 - Rogge szerint jól működik a doppingellenes rendszer

London, 2012. július 27., péntek (MTI) - Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke jó jelnek tartja, hogy a londoni játékok pénteki rajtja előtti napokban kilenc sportolót is elkaptak, illetve elítéltek doppingvétség miatt.

London, 2012. július 27., péntek (MTI) - Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke jó jelnek tartja, hogy a londoni játékok pénteki rajtja előtti napokban kilenc sportolót is elkaptak, illetve elítéltek doppingvétség miatt.A belga sportdiplomata - akinek NOB-elnökként ez az utolsó olimpiája, mivel lejár a megbízatása - az ötkarikás sajtóközpontban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: tovább folytatják az ellenőrzéseket, melyek eredményeként az utóbbi két hónapban összesen 107-en akadtak fenn a vizsgálaton.

"A szisztematikus munka eredménye ez, a rendszernek hatékonynak, valamint elrettentőnek kell lennie" - mondta Rogge.

Ami a magyarokat érinti: a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökön bejelentett döntése értelmében doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnoki bronzérmes diszkoszvető, aki kétéves eltiltást kapott. A másik diszkoszvető, Fazekas Róbert is kikerült a csapatból, miután egy doppingellenőrzés során mintájában sztanozolol nyomaira bukkantak. Július elején derült ki, hogy az evezős Juhász Adrián pozitív tesztet produkált, s nem utazhat Londonba, így Simon Béla Széll Domonkossal indul a kormányos nélküli kettesek versenyében. Juhász hét hónapos eltiltást kapott. Korábban a vízilabdázó Török Béla, a bő olimpiai keret tagja produkált pozitív tesztet, mivel vízhajtó-tartalmú vérnyomáscsökkentőt szedett. A szegedi pólóst fél évre tiltották el.

Rogge a doppingellenes harc fontos állomásának tartja azt is, hogy a 2004-es athéni olimpián vett több minta is tartalmazott tiltott szereket, és ez nemrégiben derült ki, így nagyon bízik benne, hogy ezeket az eseteket is hamarosan le tudják zárni.

A megnyitó napján a NOB első embere úgy vélekedett, hogy London ugyanolyan jól felkészült a rajtra, mint Sydney és Peking (Athént kihagyta a felsorolásból), de - amint fogalmazott - a puding próbája az evés, és a londoni tapasztalatokkal kapcsolatos kérdésekre a záróünnepség után válaszol.

Spiller István, az MTI különtudósítója jelenti.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!