Hirdetés

2024.01.11. 00:00

Ha Ön az országos TOP 100 technikumban tudná gyermekét, akkor irány a Mechwart!

Az iskola kedveltségének beszédes mutatója, hogy néhány év alatt megduplázódott az ott tanulók száma.

PR cikk

Forrás: DSZC

Az évről évre népszerűbb Debreceni Szakképzési Centrum tizenegy szakképző intézményében összesen 12 ezer diák tanul, közülük 1155-en a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban. Az iskoláról a középiskolai jelentkezés közelgő határidejének apropóján kérdeztük nemrég Tirpák Zsolt kancellárt. A centrum első embere elöljáróban kiemelte, hogy az évszázados múltra visszatekintő Mechwart Debrecen meghatározó foglalkoztatóinak kiemelt stratégiai, képzési partnere és a mérnökképzés előiskolája egyben.

– Az intézmény nagyon népszerű, meghatározó és keresett, az elmúlt négy évben közel kétszeresére tudta növelni a tanulói létszámát. Minden évben egyre több család dönt arról, hogy ebben az iskolában tanuljon pályaválasztó gyermeke a gépészet, az informatika vagy a mechatronika területén. A Mechwart az ország TOP 100 technikumi intézményeinek egyike, az itt végzett tanulóinknak pedig csaknem nyolcvan százaléka felsőoktatásban tanul tovább – fejtette ki.

Kérdésünkre elmondta, hogy a technikusi képzés egy olyan ötéves képzési forma, melynek első két éve (9-10. évfolyam) ágazati alapoktatás, általános szakmai orientáció, a következő három éve (11-13. évfolyam) pedig a szakmai képzés. – Az ágazati alapoktatás időszakában a szakmai alapokat tanműhelyi környezetben ismerhetik meg a tanulók, a 11. évfolyamtól pedig a képzést a duális partnerekkel együttműködve valósítjuk meg, amely lehetőséget nyújt a szakmát tanulóknak, hogy élő szakmai környezetben ismerjék meg a munka világát, a munkakultúrát és a legmodernebb technológiai megoldásokat – magyarázta. Tirpák Zsolt kitért arra is, hogy a Mechwart rendkívül széles körű gazdasági partnerkapcsolattal rendelkezik, így a tanulóknak kiemelkedő lehetőségeik vannak a tanulásra és a munkatapasztalat szerzésre, emellett meghatározó járműipari cégek segítik a szakképzést és várják az itt végzett tanulókat.

Mint elhangzott, a tanulók a 10. évfolyam végén a tanult ágazatból ágazati alapvizsgát tesznek, ami feljogosítja őket a szakmaválasztásra. A Mechwart technikusi képzésben Informatika és távközlés ágazatban informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakmában, valamint szoftverfejlesztő és -tesztelő szakmában képez. A Gépészet ágazatban a gépész technikus, valamint a gépgyártás-technológiai technikus, míg Specializált gép- és járműgyártás ágazatban a mechatronikai technikus szakma választható.

Forrás: DSZC

Egyetemi együttműködéssel

A kancellár arra is felhívta a figyelmet, hogy informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakmában, valamit gépész technikus szakmában egy-egy osztályt a Debreceni Egyetemmel együttműködésben okleveles technikusképzésként valósítanak meg. – Ennek lényege, hogy a képzési tartalmat az egyetemmel összehangoltan készítettük el. Az ide felvételt nyert tanulók egyszerűsített felvételi eljárásban kerülnek be a Debreceni Egyetem Informatikai Karára, valamint Műszaki Karára és az egyetemi tanulmányaik alatt kreditbeszámítással, ezáltal pedig rövidebb képzési idővel számolhatnak. Ez egy kiemelkedően magas színvonalú képzés, melynek egyik szakmai garanciája a Debreceni Egyetem – fejtette ki.

Az ide jelentkezőknek tudniuk kell azt is, hogy a 12. évfolyam végéig a tanulók párhuzamosan tanulják a közismereti és a szakmai tantárgyakat. A 12. évfolyam végén a közismereti tárgyakból (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem) előrehozott érettségi vizsgát tesznek, 13. évfolyam végén idegen nyelvből érettségi vizsgát és a szakmai tárgyakból technikusi vizsgát kell tenniük.

Forrás: DSZC

Kiemelkedő idegennyelvi képzéssel

Tirpák Zsolt elmondta, hogy az intézményben angol és német nyelv oktatását biztosítják. – A Gépészet ágazat gépgyártás-technológiai technikus osztálya és a Specializált gép- és járműgyártás ágazat mechatronikai technikus osztálya nyelvi elkészítő képzéssel indul, ráadásul a gépgyártás-technológiai technikus osztály két tanítási nyelvű képzéssel folytatódik. Ez azt jelenti, hogy itt a képzési idő 5 év helyett 6 év és az első előkészítő évfolyamban a diákok óraszámának túlnyomó része idegen nyelv. Ez kiemelkedő színvonalú nyelvtudást eredményez a 9. évfolyamra, az ágazati alapoktatás kezdetére, a 10. évfolyamtól pedig a két tanítási nyelvű osztályban meghatározott tantárgyakat idegen nyelven tanulhatják a tanulók – hangsúlyozta.

Forrás: DSZC

Diákszemmel is izgalmas

A DSZC vezetője szerint azoknak a tanulóknak, akik kíváncsiak az informatika világára, szeretik a gépészetet, az elektromos folyamatokat, digitalizációt, robotikát, érdeklődnek a gépek és járműipari eszközök iránt, a Mechwart a jövő. – A Mechwartban a járműgyártás izgalmas világával ismerkedhetnek meg, illetve a világ egyik legmodernebb technológiai környezetét ismerhetik meg duális partnereink támogatásával. Akik a szakma tanulása után szeretnének felsőoktatásban mérnökként továbbtanulni, számukra is remek választás a Mechwart – fűzte hozzá

A Mechwartban írásbeli felvételi vizsgát tartanak, majd a felvételi rangsort az általános iskolai eredmények és a felvételi eredmények figyelembevételével alakítják ki. Fontos azonban tudni, hogy a felvétel feltétele a foglalkozás-egészségügyi alkalmasság is. – Minden vidéki tanulónk számára tudunk kollégiumi férőhelyet biztosítani, hiszen a DSZC három kollégiumot működtet, négy telephellyel – jegyezte meg végül. A szakképzésbe jelentkezett diákok mind ösztöndíjat;- vagy akik duális partnernél helyezkednek el, szakképzési munkabért kapnak. A juttatásról a DSZC honlapján lehet részletesen tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában