Hirdetés

2023.12.26. 00:00

A jövő óvodai nevelőit és szépségszakértőit képzi a Debreceni SZC Kreatív Technikum

Az iskola egyik kiemelkedő új képzési területe az okleveles óvodai nevelő, mely a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógia Karával együttműködésben valósul meg.

Haon.hu

Forrás: Debreceni SZC Kreatív Technikum

A középiskolai jelentkezés előtt álló családok szinte a bőség zavarával küzdenek Debrecenben, ahol a Debreceni Szakképzési Centrum tizenegy iskolájában számos piacképes, keresett szakma közül választhatnak. Sokan még Könnyűipariként ismerhetik a DSZC Kreatív Technikumot, mely három ágazatban hét szakmát kínál, míg egy szakmában okleveles technikus képzést valósít meg. A DSZC kancellárját, Tirpák Zsoltot arra kérte nemrég portálunk, hogy mondja el az iskolával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

– A Kreatívban jelenleg 561 tanuló folytatja tanulmányait nappali rendszerben, készül az érettségire és szakmai vizsgára, a felsőoktatásba vagy a munkaerőpiacra. A Kreatív egyik kiemelkedő, új képzési területe az okleveles technikus képzési keretben megvalósuló óvodai nevelő, melyet a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógia Karral együttműködésben valósítunk meg – fogalmazott. Az iskola múltját felidézve elmondta, hogy a Kreatív félévszázados múlttal rendelkező intézmény, melyet Könnyűipariként ismerhettek évtizedeken keresztül. Az ágazat gazdasági szerepének változásával az iskola képzési profilja is jelentősen átalakult, mára szakképző iskolából technikum lett belőle. – Az Újkertben várja az oktatás, a szépészet, valamint a kreatív ágazat iránt érdeklődőket. Az intézmény az elmúlt három évben igen jelentős tartalmi és képzési megújuláson esett át. Egy meghatározó technikummá fejlődött, egyre növekvő tanulói érdeklődéssel, létszámmal – fejtette ki. Mint elhangzott, itt modern szépészeti környezetben, korszerű nyomdaipari térben fejlődhetnek a diákok, és mivel a Kreatív rendkívül széles körű gazdasági partnerkapcsolattal rendelkezik, így a tanulóknak kiemelkedő lehetőségeik vannak a tanulásra és a munkatapasztalat szerzésére.

Debreceni SZC Kreatív Technikum
Forrás: Debreceni SZC Kreatív Technikum

– A tanulók a 10. évfolyam végén a tanult ágazatból ágazati alapvizsgát tesznek, ami feljogosítja őket a szakmaválasztásra. A Kreatívban az Oktatás ágazaton belül két szakmában tanulhatnak a tanulók, amelyek az óvodai nevelő, valamint az oktatási szakasszisztens. A Szépészet ágazaton belül két szakma választható, a fodrász és a kozmetikus technikus, a Kreatív-kreatív vizuális alágazaton belül pedig három szakmát oktatunk, melyek a dekoratőr, a grafikus, valamint a nyomdaipari technikus – magyarázta Tirpák Zsolt.

Garantált képzési színvonal

Kiemelte, hogy az óvodai nevelő szakmában egy osztályt a Debreceni Egyetemmel együttműködésben okleveles technikus képzésként valósítanak meg. A képzés lényege, hogy a képzési tartalmat az egyetemmel összehangoltan készítették el. A felvételt nyert tanulók egyszerűsített felvételi eljárásban kerülnek be a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karára és az egyetemi tanulmányaik alatt kreditbeszámítással rövidebb képzési idővel számolhatnak. – Emellett fontos megjegyezni, hogy ez egy kiemelkedően magas színvonalú képzés, melynek egyik szakmai garanciája a Debreceni Egyetem – fűzte hozzá.

Nevelés, alkotás és művészet

Az intézményben angol és német nyelv oktatását biztosítják, valamint nagy figyelmet fordítanak a tanórán kívüli diákélet támogatására is, legyen szó akár a közösségi programok, sporttevékenységek, vagy éppen a tehetséggondozás, felzárkóztatás, esetleg mentális támogatásról. – A pályaorientációra is rendkívül nagy figyelmet fordítunk. Törekszünk arra, hogy közelebb hozzuk a pályaválasztó diákok számára a nevelés-oktatás, a szépészet és a kreatív alkotás területét. Nagyon színes pályát választanak, akik az óvodai nevelés területe mellett döntenek, hiszen olyan környezetben dolgozhatnak, ahol vidám, mosolygós és a jövő álmait építő gyermekek között lehetnek. Akit pedig az alkotó kreativitás vonz, számára a szépészet és a kreatív ágazat a jövő. Sokan álmodnak gyönyörű frizurák alkotásáról, vagy csodálatos dekorációk készítéséről, ők itt kiteljesedhetnek. Valóság és művészet találkozik – fogalmazott a kancellár.

A Kreatívban nem tartanak felvételit, de feltétel a foglalkozás-egészségügyi alkalmasság, valamint egyes esetekben pályaalkalmassági vizsgálat szükséges az adott ágazatra, szakmára. Tirpák Zsolt beszélt arról is, hogy az itt végzett tanulók a felsőoktatási intézmények oktatási területére hatalmas előnnyel érkeznek, hiszen óriási szakmai tapasztalattal rendelkeznek azokkal szemben, akik nem technikumban végeztek. – A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karával szoros szakmai együttműködésben dolgozunk a tanítványaik fejlődése és továbbtanulása érdekében – jegyezte meg.

Debreceni SZC Kreatív Technikum
Forrás: Debreceni SZC Kreatív Technikum

A szakképzési centrum vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerőpiac nagyon várja az oktatás, a szépészet és a kreatív ágazat területén végzetteket, és tanulóik döntő részben saját szakmájukban tudnak elhelyezkedni. Végül úgy fogalmazott: Debrecen fejlődő város, nagyon sok vállalkozás várja a szépészeti és kreatív szakembereket, de hatalmas lehetőség az önálló vállalkozási tevékenység indítása is, míg az oktatás ágazatában az óvodai nevelés a jövő.

A szakképzésbe jelentkező diákok mind ösztöndíjat;- vagy akik duális partnernél helyezkednek el, szakképzési munkabért kapnak. A támogatásról részletesen a DSZC honlapján lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában