Szponzorált tartalom

2022.01.12. 15:53

5 ok, amiért célszerű hanyagolni a light üdítők fogyasztását

Forrás: bien.hu

A cukros üdítőkről mindenki tudja, hogy károsak, ám aki nem akar lemondani róluk az előszeretettel választja az egészségesebbnek titulált light változatot. De tényleg jót teszünk vele a testünknek, ha ezeket fogyasztjuk?

 

Sajnos nem, ugyanis a light üdítők az alábbiakat okozhatják:


1. Nagyobb az esélye a cukorbetegség és a daganatok megjelenésének


Bár azt hihetnénk, hogy mivel a light üdítők nem tartalmaznak cukrot, ezért nem károsak az egészségre, ám ez valójában nincs így. Kutatások szerint ugyanis a mesterséges édesítőszerek is növelik a diabétesz kialakulásának esélyét.

 

Az ilyen italokban leggyakrabban használt aszpartám ráadásul a rosszindulatú daganatos betegségek valószínűségét is növeli, főleg a hasnyálmirigyrákét.


2. Növekszik a magas vérnyomás és az agyvérzés kialakulásának esélye


A magas vérnyomás korunk egy olyan civilizációs betegsége, amely korra és nemre való tekintet nélkül szinte bárkinél kialakulhat. Ráadásul sokszor nem is jár jól beazonosítható tünetekkel, így az emberek többsége nem kapja meg a szükséges kezelést, hiszen fogalma sincs róla, hogy ilyen jellegű problémája lenne.

 

A light üdítőkben található mesterséges édesítők szintén növelik a hipertenzió esélyét, illetve egy dél-koreai vizsgálat arra is rámutatott, hogy a fogyasztásuk összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával.

 

Ezek mind olyan problémák, amelyek egyáltalán nem vagy csak nehezen gyógyíthatóak, ezért helyezd a hangsúlyt inkább a megelőzésre! A light üdítőket cseréld le házi gyümölcslére, teára vagy vízre, és törekedj az egészséges életmódra, amiben segítenek a Bien.hu életmód rovatában olvasható tippek is!


3. Vágyakozást okoz az édes íz után


Habár a mesterséges édesítőszerek egy része “nullkalóriás” vagyis nem hizlal, ugyanakkor így is nagyban hozzájárul a cukorfüggőség kialakulásához. Édes ízük ugyanis erősíti a cukor utáni vágyakozást, vagyis még jobban fogod kívánni az édes ételeket és italokat, mint előtte.

 

Vagyis hiába várod tőlük, hogy fogyni fogsz, hiszen annak ellenére, hogy kevesebb folyékony szénhidrátot fogyasztasz, valószínűleg többet fogsz majd nassolni, így a light üdítők végeredményben hízáshoz vezethetnek.


4. Rosszat tesz az emésztésnek


A light üdítőkben lévő mesterséges adalékok képesek felborítani az emésztést, ami hasi panaszokhoz, hosszú távon cukorbetegséghez vezethet.


5. Növeli a fejfájás és a depresszió kialakulásának esélyét


Egyes vizsgálatok arra az eredményre jutottak, hogy a napi szinten mesterséges édesítőket fogyasztó emberek sűrűbben szenvednek fejfájástól és migréntől. Ha nálad is gyakran jelentkeznek a panaszok, akkor a fájdalomcsillapítók rendszeres alkalmazása helyett érdemes lenne száműznöd a light üdítőket.

 

Illetve azzal kapcsolatban is készültek már kutatások, hogy ezen italok növelik a depresszió esélyét. Ami jó hír, hogy a kávé viszont csökkenti, így ha a koffein miatt iszol például energiaitalt, akkor cseréld le egy csésze eszpresszóra!

 

Az édesítőszereknek pedig végleg mondj búcsút és válaszd helyette az egészséget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában