Hirdetés

2021.12.17. 10:57

Ahány kultúra, annyi szokás?

Az esküvői jelképek nemzetenként, kultúránként mutathatnak hasonlóságot, de lényeges eltéréseket is. Ez nem csoda, hiszen a világ minden táján más és más szimbólum kötődhet ehhez a meghatározó életeseményhez. Lássuk, hol, mi a jelkép?

A nagy nap

 

Az esküvődnek az életed legszebb és legemlékezetesebb napjának kell lennie. Összekötöd az életed azzal, akit szeretsz, akivel elképzeled a jövőd. Megvan a szokásrend, hogy mindez idehaza miként zajlik: az eljegyzéstől kezdve addig, hogy a lakodalom után kikíséritek az utolsó vendégeket is.

 

Az európai országokban viszonylag hasonló módon alakulnak az esküvői jelképek, de Afrikában, Ázsiában ettől merőben eltérő szokások és szimbólumok vannak. Kíváncsiságból érdemes egy kicsit ezekkel is foglalkozni.

 

Mesebeli Afrika

 

Afrikában a színek és a színes ékszerek dominálnak az esküvő során. A lányok, amikor elérik azt a kort, amikor megtörténhet az eljegyzésük, egy sok mintából és szőtt gyöngyökből álló „Zulu szerelmes levelet” – azaz színes nyakláncot készítenek maguknak. Az ékszer színeinek más-más jelentése van: a kék a magányosságot és a hűséget, a sárga a féltékenységet, a fekete a dühöt jelképezi. A zöld az epekedés és a fiatalság, a fehér a jó szerencse és a tisztaság, míg a rózsaszín a hűvösség és a szegénység jelképe.

 

Etiópiában az esküvők két napig tartanak. Az első napon nyugatias stílusú szertartást tartanak fehér menyasszonyi ruhával. A második napon tartják a klasszikus menyegzőt, ahol hennával afrikai motívumokat festenek a menyasszony kezére. A menyasszony ruhája tradicionálisan három részből áll: ami egy bőrből készült vékony kötény (isidwaba), egy szintén bőrből készült, mellkast fedő darab (isicwaya) és a fejet fedő inkehli.

 

India – a sárga szín bűvöletében

 

Indiában a sárga és a piros az esküvők legjellemzőbb színei. A sárgához fűződik az az esküvői rituálé is, amelynek során üdvözlik a nap és a hűség színét. A direkt az erre az alkalomra felállított oltár előtt a szertartás során a menyasszony házában először mindenki sárgára festi a homlokát, majd egymásra is sárga port szórnak.

 

A menyasszony piros száriba öltözik, majd egy fatáblán viszik a hordárok az esküvő színhelyére. Hétszer megkerülik a férfit, majd a pap megesketi a párt és összefűzi a kezüket egy virágfüzérrel. A férj egymáshoz tartozásuk jelképeként piros festékkel festi meg immáron a felesége homlokát.

 

Az indiai esküvőn az ékszerek is fontosak, mert ott ékszert adnak nászajándékba az ifjú párnak.

Forrás: martameisels.hu

Csendes-óceáni szigetvilág

 

Ebben a térségben a párja kezét megkérő férfi bálnafogat visz ajándékba a lány apjának – lényegében ezzel kéri meg a kedvese kezét. Szintén fontos esküvői jelkép a tetoválás is, aminek évszázados hagyománya van a szigetvilágban.

 

Láthatod, hogy ahány kultúra, annyi szokás és jelkép. Idehaza a karikagyűrű az, ami kitörölhetetlenül az esküvői jelképek legerősebbike. A Marta Meisels Jewelry karikagyűrű kínálatában különleges, egyedi, esztétikus ékszerek sokasága közül választhatjátok ki az egész életre szóló közös szimbólumot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában