szponzorált tartalom

2021.11.19. 14:37

Operációs rendszerek: melyiket válasszuk?

Az operációs rendszerek nagyon fontosak minden számítógép-felhasználó számára. Legyen szó asztali gépről vagy laptopról, ugyanúgy fontos és elengedhetetlen része egy jó alaprendszer a kifogástalan működésnek.

Ha nem Apple Mac géped van, akkor talán nem is kérdés, hogy a Microsoft Windows lesz a te alaprendszered. Ez ugyanis a legelterjedtebb az egész világon, ahogy Magyarországon is. De mik ennek az előnyei, és miként döntsünk az egyes típusok közül? Lássuk!

Miért kellenek operációs rendszerek?

Ezek gyakorlatilag programhalmazok, melyek egy felületet biztosítanak számodra ahhoz, hogy ki tudd használni a hardver adottságait. Valamint egy felületet kapsz ahhoz, hogy kezeld a fájljaidat és az összes szoftvert, amit szeretnél használni. Mindezt gördülékenyen, gyorsan és nem utolsósorban felhasználóbarát módon.

Miért jó választás a Windows, és melyiket válasszam?

Több oka is van annak, hogy jó választás a Windows. Egyrészt nagyon fontos tényező, hogy ez a világon a legelterjedtebb, legtöbbek által használt operációs rendszer. Ezzel már szinte el is dőlt, hogy jobb, ha ezt választjuk? Nem egészen, de azért érdemes emellett letenni a voksunkat. Hogy miért? Már csak azért is, mert feltehetően a legtöbb munkahelyen ezzel fogsz találkozni, így nem árt ismerned. És számos program elsőként erre jön ki, ami megint csak előny lehet.

Ha te is épp a beszerzés előtt állsz, szerezd be a Windows operációs rendszered digitális termékkulcsát a CodeGurutól! Érdemes minél frissebb verziót választani, de az alverziók közül is szemezgethetsz.

A két fő altípus a Pro és a Home változat. Ezek között talán úgy a legkönnyebb különbséget tenni, hogy a Home az, ami az otthoni, személyes használatra lett tervezve. Ezzel szemben a Pro egy továbbfejlesztett, kiegészített verzió, mely főleg vállalati környezetre van lefejlesztve.

Természetesen otthon is használhatod a Pro verziót, mert többet tud, de lehet, hogy nagy részét nem fogod kihasználni. A Pro verzió nagy előnye egyébként az, hogy nagyobb hangsúly van nála az adatbiztonságon. Részben ezért is ajánlják főleg üzleti felhasználáshoz.

Mik az előnyei?

Természetesen több is van, de nézzük is meg ezeket. Egyrészt ha megfigyeled, akkor a neve, a Windows magyarra fordítva ablakokat jelent. Ez több mindenre is utal, de főképp a működésére. Ablakokba nyithatsz meg vele különböző programokat. Azaz párhuzamosan futtathatsz a segítségével több programot is, ami nagy előny a korábbi DOS-hoz képest. Emellett persze az is nagyon jó, hogy minden egy grafikus megjelenítést kap, amit főleg egérrel (de mindenképp könnyen) tudunk kezelni.

Szintén előnye ennek az operációs rendszernek, hogy több felhasználó is használhatja. Egyedi profilokat hozhatunk létre mindenkinek, aki használja az adott rendszert. Ezzel teljesen el tudjuk szeparálni egymástól a személyes adatokat. Egyetlen személy lát rá mindenki adatára, ő lesz a rendszergazda.

(PR-cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában