hirdetés

2021.11.11. 13:14

Finommechanikai műszerész szakmára is várják a jelentkezést a Beregszásziban

1905-ben alakult a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum, a város egyik legrégebbi múlttal rendelkező szakképző intézménye. A nagy hagyománnyal rendelkező iskolára ma is jellemző a magas szintű szakmaiság és a folyamatos pedagógiai-szakmai megújulás.

– Elsődleges célunk a munkaerőpiac számára magasan kvalifikált szakemberek képzése, számukra használható tudás biztosítása, illetve tanulóink továbbtanulásának segítése a szakirányú felsőoktatás irányába – hangsúlyozta Nagyné Oláh Katalin igazgató, aki a következőképp fogalmazta meg az iskola legfontosabb pedagógiai céljait: „A társadalom számára olyan középfokú műszaki szakembereket kell képeznünk, akik felnőttként képesek eligazodni az állandó változásokban, alkalmazkodni tudnak a munkaerőpiac változásaihoz, teljesíteni tudják a felsőoktatás követelményeit, rendelkeznek az élethosszig tartó tanulás feltételével, valamint képesek felelősen dönteni és munkájukkal új értéket teremteni.”

Az iskola vezetősége és a DSZC főigazgatója, Szilágyi Sándor Úr, a villamosipari munkaközösség tagjaival és a Siemens Zrt. képviselőivel a cég által adományozott korszerű eszközök ünnepélyes átadóján 2021. szeptemberében

A villanyszerelő képzés országos szinten is elismert

A 21. században is piacképes szakmákat oktatnak, hiszen az elektronika és az informatika manapság már az élet szinte minden területén jelen van. A járműipar óriási fejlődésen megy keresztül, ami igényli a magas képzettségű szakemberek kinevelését. – Egyik legnépszerűbb szakmánk a villanyszerelő, amely nappali rendszerben, továbbá felnőttek számára rövidített képzési idővel, délutáni oktatás keretében is elérhető iskolánkban. Emellett a szoftverfejlesztő és -tesztelő, az elektronikai technikus és az erősáramú elektrotechnikus szakmáink a legkeresettebbek. A járműipar robbanásszerű debreceni fejlődése miatt a gépjárműmechatronikai technikus és az autógyártó szakmáink is egyre népszerűbbek. Az elektronikai technikus, mechatronikai technikus, gépgyártás-technológiai technikus, automatikai technikus szakmák szélesebb körű választására is biztatnunk kell a 8. osztályos tanulókat, hiszen a debreceni és megyei cégek munkaerőpiaci igénye ezekben a szakmákban a legdominánsabb.

Villanyszerelő tanulóink többsége már a szakmai vizsga megszerzése előtt biztos állásajánlattal rendelkezik a szakmájában. Túlnyomó részben a duális képzést biztosító céges partnereinknél helyezkednek el tanulóink, amely kis részt KKV, többségében nagyvállalat.

Elektronikai, automatikai, erősáramú technikusaink is nagyon hamar elhelyezkednek a szakmájukban. Ezen a területen még ki sem tudjuk szolgálni megfelelően a céges partnerek igényeit, mivel több szakemberre lenne szükség, mint amennyien végeznek. Az informatika és elektronika ágazatban végzett tanulóink közül néhányan egyetemen folytatják tanulmányaikat, többnyire szakirányban. Informatika ágazatban végzett tanulóink is el tudnak helyezkedni a szakmájukban, ha megfelelően elhivatottak – fejtette ki.

Villanyszerelő tanulók az iskola KNX intelligens villanyszerelő szaktantermében

Új képzésként finommechanikai műszerész szakmát indítanak

– Iskolánk 2008-ig képzett orvosi műszerészeket a Medicor Kéziműszer Zrt-vel együttműködve. 2020 decemberében megújult a kapcsolatunk a céggel, melynek neve SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. 2021. május 1-től. Nagy Péter vezérigazgató úr elénk tárta a kéziműszer-gyártó ismeretek oktatásának szükségességét. Ehhez a munkaerőpiaci igényhez alkalmazkodva, iskolánk vezetése a szakmajegyzék áttekintése során a finommechanikai műszerész szakma képzési tartalmát találta a legmegfelelőbbnek a duális képzés megvalósításához. Többfordulós szakmai egyeztetés során a Debreceni Szakképzési Centrum vezetésével, a céggel együtt döntöttük el, hogy a 2022/2023-as tanévtől meghirdetjük a 8. osztályosok számára a gépészet ágazat finommechanikai műszerész szakmáját, 3 éves szakképző iskolai képzés keretében. Akik ezt a szakmát választják nálunk, egyenes az útjuk a SUBAN duális képzése, majd munkaerőpiaca számára – emelte ki.

Kiváló céges kapcsolatok

Színes diákönkormányzati programok, színvonalas iskolai rendezvények, szakkörök, változatos sportolási lehetőségek – labdasportok, atlétika, konditerem, úszás –, és kirándulások színesítik hétköznapjaikat. – A vállalatok mellett stratégiai partnerünk a Debreceni Egyetem, ezáltal számos külső céges és egyetemi szakmai programot biztosítunk diákjainknak – mondta az igazgató, majd hozzátette, hogy számos európai és hazai pályázaton is részt vesznek. – 2020-ban az „Oktatási Hivatal Bázisintézménye„ cím elnyerésére kiírt pályázat eredményeként iskolánk is kiválasztásra került. A GINOP 6.2.3 projekt keretein belül 2018-2021 között fejlesztő foglalkozások, szakkörök, egészségmegőrző programok valósultak meg. A GINOP 6.1.3 projekt biztosít lehetőséget diákjaink számára az idegen nyelvi készségek fejlesztésére angol és német nyelvből a tanórák mellett. Évről-évre részt vesznek tanulóink a Határtalanul! és a Rákóczi Szövetség pályázati programjain.

Remek adottságok

Az iskola épületét tágas terek jellemzik, uszodával, nagy tornateremmel, ebédlővel és főzőkonyhával. – A Debrecen Megyei Jogú Város Településfejlesztési Koncepciója és Integrált Településfejlesztési Stratégiája (2014–2020) előírta, hogy minden épületkorszerűsítéssel járó beruházásnál kötelező tartalmi elem az energetikai korszerűsítés. Ennek megfelelően Debrecen város az Új Főnix Terv keretében energetikai felújítással korszerűsítette iskolánkat. A pályázat keretein belül a Debreceni Szakképzési Centrum konzorciumi partnerként támogatta az uszoda felújítását, valamint a tornaterem korszerűsítését. 2020 tavaszán Debrecen Megyei Jogú Város Városfejlesztési Főosztálya a Debreceni Szakképzési Centrum kancelláriájával együttműködve, kormányzati döntés alapján elkezdte az épületegyüttes felújítási tervének 2. számú megvalósítását. Ennek keretében az iskola belső terei fognak megszépülni, valamint az iskolai udvar területén egy autós tanműhely kialakítására kerül sor, tekintettel arra, hogy a Specializált gép- és járműgyártó ágazatunk kiemelkedő fejlődésnek indult.

Az iskola nemcsak korszerű szaktantermekkel, hanem tágas uszodával és hatalmas felújított tornateremmel várja a tanulni vágyó fiatal diákokat és a felnőtteket

Iskolánk minőségi oktatást biztosít korszerű szaktantermeinkben és tanműhelyeinkben: NI elektronikai labor, KNX villanyszerelő szaktanterem, Festo automatikai és PLC szaktanterem, Cisco hálózati szaktanterem, robotika terem (LEGO, Arduino, micro:bit), 6 korszerű informatika terem, 2 elektronikai szaktanterem, 2 fémipari és 2 villanyszerelő tanműhely. Az iskola épületében társintézmények is működnek: kollégium, városi könyvtár, közösségi ház. Velük is korrekt partneri kapcsolatot ápolunk – ismertette.

Az iskola energetikailag korszerűsített épülete a Jerikó u. 17. szám alatt

Lépést tartanak a kor digitális kihívásaival

– A digitális eszközök mindennapos használatának elengedhetetlen feltétele, hogy mind a diákoknak, mind a pedagógusoknak megfelelő okos eszközök – laptopok, tabletek – álljanak rendelkezésükre, melyet a KRÉTA program napi használata is indokol. A XXI. században egyre fontosabbá váló digitális szövegértés fejlesztése maga után vonja, hogy a tanórákon informatika laborokban a legújabb technológiák álljanak rendelkezésre. Rendkívül fontos a különféle szoftverek beszerzése, fejlesztése, illetve licencjogainak kiterjesztése. 2020 decemberében elkezdődött az egész épületet lefedő iskolai wifi hálózat kiépítése. A Digitális Oktatási Stratégiában meghatározott célkitűzések megvalósítása érdekében befejeződtek mindazon fejlesztések, melyek a nagy sávszélességű hozzáférés biztosítását és a wifi-szolgáltatás kiépítését célozzák intézményünkben. Minden kolléga rendelkezik iskolai saját laptoppal, mely nagyban megkönnyíti az iskolai jelenléti és az otthonról végzett digitális oktatást, valamint az egyéb adminisztrációs munkavégzést. A digitális oktatás időszakában azon tanulók, akik nem rendelkeztek otthonukban megfelelő elektronikai eszközzel, biztosítottunk számukra laptopot vagy tabletet – fogalmazott az igazgató.

(PR-cikk)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában