hirdetés

2021.09.20. 08:57

Így ünnepelte a Zsuzsi a Kulturális Örökség Napjait

A Kulturális Örökség Napjai országos eseménysorozathoz idén első alkalommal csatlakozott Debrecen város kisvasútja, a 139 éves Zsuzsi Erdei Vasút.

Fotó: Zsuzsi Erdei Vasút

A Kulturális Örökség központi részét képezi az életünknek, mindamellett az emberiség fennmaradását is szolgálja, hiszen időtálló értékeket és emlékeket idézünk fel, amelyek meghatározzák a mindennapi hangulatunkat, valamint magában foglalja az összetartozásunkat.

A KÖN eseményein hagyományosan olyan történeti épületek, műemlékek nyílnak meg a látogatók előtt, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől. Ezeket a kulturális értékeket olyan emberek mutatják be, akik nemcsak szeretik, de ismerik valós szépségüket, múltjukat, jelenüket, valamint fontos számukra az értékmegőrzés.

Szeptember 19-én, Debrecen kulturális örökségének egyik féltve őrzött kincsét, a Zsuzsi Erdei Vasút kisvasút-történetét és helytörténeti értékeit, valamint a Ruyter utcai kiinduló állomás és a Falóger városrész épített örökségeit ismerhették meg az érdeklődők, egy rövid helytörténeti séta és egy különleges lelkületű kiállítás keretében. A séta 8.30-kor indult a kisvasút Ruyter utcai kiinduló állomásról Erdei Nóra idegenvezető (Explore Debrecen) vezetésével. A helytörténeti sétát követően, eme nemes esemény alkalmából az 1923-ban gyártott Zsuzsi gőzmozdony 10.00 órai indulással várta a családokat. A kisvasút kiinduló állomásának váró épületében Abelovszky Tamás, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ programvezetőjének képcsokrát tekinthették meg az érdeklődők.

A hármashegyaljai Természet Házában, további hely- és kultúrtörténeti érdekességek várták az utasokat. Többek közt a közel 140 éves kisvasút történetét és mindennapjait bemutató fotókiállítást tekinthették meg a látogatók, valamint Vári István műgyűjtő jóvoltából az 1950-es években gyártott fényképezőgépeket is megtekinthették a kisvasút utasai. A nem mindennapi tárlat keretében megcsodálhatták Bajnok Dóra természetfotós, Fórián Dávid rendezvényfotós, valamint Molnár Mihály, a Zsuzsi Erdei Vasút vasútüzem- és mozdonyvezetője, illetve Hoványi Péter és Fegyverneki Attila Zsuzsi Erdei Vasút-mozdonyvezetők fotóit.

„Sólyomszemmel – Fotósszemmel!”- a kiállítás követően, az utasokat egy különleges erdei túrára invitálták a szervezők, amelyet a Madársuli egyik sólyma, nevezetesen Jenő a vándorsólyom, valamint Varga Edit környezeti nevelő és Imre István vezetett le.

Az esemény, a „ZSUZSI” Erdei Kisvasútért Alapítvány és Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában