Szponzorált tartalom

2021.03.18. 10:30

Hogyan és mekkora eséllyel javítható a tönkrement SSD?

Ebben a bejegyzésben az SSD meghibásodásának, illetve rendbetételének a lehetőségeit fogjuk részletezni.

Fotó: laptophardware.hu

Először is annak az opcióit fogjuk részletesen is átbeszélni, hogy miként tud egyáltalán meghibásodni maga az SSD.

Majd pedig arra is rá fogunk térni, hogy lehet-e valós esélye a nem működő, de rendkívül fontos adatokat magában rejtő SSD rendbetételének. Bízunk benne, hogy a cikk segíteni fog egy-egy nemkívánatos hiba orvoslásában, majd pedig az SSD visszanyerésében.

Mennyire célszerű számolni azzal, hogy az SSD tönkremegy?

Komoly aggodalomra semmi ok, hogyha az SSD még friss szerzeménynek számít. Különösen abban az esetben, hogyha ár-érték arányt és minőséget tekintve tényleg egy megbízhatóbb produktumról van szó.

Viszont a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy átlagosan három- vagy ötéves távlatban reális esélye lehet az SSD meghibásodásának. Persze azt gyorsan hozzá kell tenni, hogy maga a jelenség nem feltétlenül törvényszerű. Némi tudatossággal és rendeltetésszerű használattal igenis tudunk ellene tenni.

Így tudjuk a lehető legnagyobb mértékben meghosszabbítani az SSD élettartamát

A legfontosabb gyakorlati aspektus arra odafigyelni, hogy folyamatos jelleggel próbáljuk meg monitorozni és szinten tartani az SSD telítettségét. Vagyis majdhogynem a legfontosabb tényező, hogy az SSD sose legyen 100%-ban telítve.

Magyarra fordítva azzal okozzuk a legnagyobb mértékű kockázatot, hogyha az általunk használt videókkal, fotókkal, filmekkel és egyéb adatokkal túlzottan eltelítjük magát az SSD-t. Persze nem arra kell gondolni, hogy az SSD-re ne is merjünk információt pakolni.

Nagyjából a 90%-os érték az, amit erősen javasolt egyfajta határértékként fejben tartani. A 90% legyen tehát az a vonal, amit elérve elkezdhetünk rendet rakni az SSD-n. Ha így teszünk, akkor jó eséllyel el tudjuk kerülni a nemkívánatos adatvesztéssel járó meghibásodást.

Az SSD javításának menete és gyakorlatban történő kivitelezése

Ideális esetben az SSD nemcsak javítható, de ár-érték arányt tekintve még meg is éri ez a fajta beavatkozás. Természetesen szükség van egy részletes problémafeltárásra és analízisre ahhoz, hogy a leginkább kézenfekvő megoldásra fény tudjon derülni.

Fontos, hogy az esetek döntő többségében ennek a feladatnak az ellátásához erősen indokolt lesz szakértőket bevonni. Vagyis úgy járunk a legjobban, hogyha a meghibásodott SSD-t elvisszük egy megbízható szervizbe.

Ott pedig a felmérést követően tájékoztatnak minket arról, hogy van-e sansz az SSD javítására, vagy sokkal jobban járunk adott esetben egy cserével. Innentől kezdve nálunk lesz majd a döntés joga. Mérlegelni tudunk, majd pedig dönteni az anyagi és gyakorlati értelemben leginkább racionális választásról.

- PR-cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában