Illegális bevándorlás

2023.06.25. 18:03

Marokkó tavaly több mint 70 ezer, Európába tartó migránst tartóztatott fel

Marokkó tavaly 70 781, Európába tartó migránst tartóztatott fel; közölte vasárnap az észak-afrikai ország belügyminisztériuma – írja az MTI.

MW

Európába igyekvő 118 illegális bevándorló érkezik a spanyol tengeri mentőszolgálat hajóján a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvő Arguineguin kikötőjébe 2020. október 15-én

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Angel Medina

Idén május végéig már 25 519 illegális bevándorlónak állták útját.

Az utóbbi öt évben mintegy 366 ezer határsértést hiúsítottak meg, ideértve a Földközi-tengeren, illetve az Atlanti-óceánon a marokkói haditengerészet által elfogott 90 ezer migránst is.

Marokkó a Szaharától délre eső országok állampolgárai számára fontos tranzitállomás Európa felé. A marokkói hatóságok 2021-ben 290 embercsempész-hálózatot számoltak fel. Tavalyi adatok nem állnak rendelkezésre, az idén májusig 117 ilyen esetről szereztek tudomást.

A belügyi jelentés szerint az utóbbi öt évben menedékkérők körülbelül százszor tömegesen kísérelték meg az átjutást a Marokkóba ékelődött spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területére, de nem jártak sikerrel. A tárca szerint ezzel mintegy 17 500 migráns átjutását akadályoztak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában