Ukrán válság

2023.03.07. 06:05

Varsó újabb tíz Leopard 2-es tankot küld Ukrajnának még a héten

Már 377. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo és a Mandiner híreiből válogatunk.

Ukrán önjáró tüzérségi jármű tüzet nyit a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében húzódó frontvonalon 2023. március 5-én

Fotó: MTI/AP/Libkos

Az ukrán erők ismét visszaverték az oroszok rohamát Bahmutnál

Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az orosz hadsereg újabb veszteségeket szenvedett a Bahmutért vívott csatákban, az elmúlt nap során 244 orosz katona halt meg, további 315 pedig megsebesült. "Az ellenség már tartalékokat keres a kimerült csapatok pótlására" - állította.

Szavai szerint a nap folyamán kilenc összecsapást vívtak Bahmut térségében, és az orosz erők 26 támadást hajtottak végre az ukrán védelmi erők állásai ellen.

Kijelentette: a Bahmutban tartózkodó ukrán csapatoknak most az a feladatuk, hogy "megtörjék az ellenség harci potenciálját", és biztosítsák az ukrán erősítés számára az odajutást.

Varsó újabb tíz Leopard 2-es tankot küld Ukrajnának még a héten

Lengyelország újabb tíz, német gyártmányú Leopard 2-es páncélozott harckocsit küld Ukrajnának még a héten – jelentette be a lengyel védelmi miniszter kedden.

Négy harckocsi már Ukrajnában van, további tízet még a héten elküldünk Ukrajnának

– fogalmazott Mariusz Blaszczak sajtótájékoztatóján.

A védelmi tárca vezetője a tájékoztatót követően elindult Stockholmba, az Európai Unió (EU) tagországainak este kezdődő védelmi miniszteri találkozójára, ahol az európai biztonsági helyzet és az Ukrajnának nyújtandó támogatás a fő téma.

Elmondta, hogy az értekezlet alkalmából különmegbeszélést folytat Boris Pistorius német védelmi miniszterrel.

Megbeszélésünk alapvető témája a Leopard tankok alkatrészeinek hiánya lesz

– fejtette ki.

Hozzátette, hogy ezt a problémát elsősorban a német hadiipar tudja megoldani, de Lengyelország is készen áll pótalkatrészek gyártására.

Készen állunk egy olyan központ létrehozására Lengyelországban, amely az Ukrajnába szállítandó Leopard tankok javításával és szervízelésével foglalkozna

– fogalmazott Mariusz Blaszczak.

Vizet melegít teáskannában két helybeli egy társasház lépcsőházában gyújtott tűzön a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2023. március 6-án, az Ukrajna elleni orosz invázió idején
Fotós: LIBKOS / Forrás: MTI/AP

Újabb fogolycserét hajtott végre Ukrajna és Oroszország

Újabb fogolycserét hajtott végre Ukrajna és Oroszország, aminek köszönhetően 130 ukrán katona térhetett haza – közölte kedden Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál az orosz védelmi minisztérium közlését idézve azt írta, hogy cserébe Kijev 90 orosz katonát engedett szabadon.

Jermak kiemelte, hogy a kiszabadított ukrán katonák között négy nő van. Hozzátette, hogy 87-en a Donyeck megyei Mariupol – közülük 71-en a városban lévő Azovsztal üzem –, 35-en pedig a régióbeli Bahmut és Szoledar városok védelmében vettek részt. Közölte, hogy sokuknak súlyos sebesülései vannak.

Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos hozzáfűzte, hogy az orosz fogságból hazatérő katonák között a legfiatalabb még nem töltötte be a 21. életévét, a legidősebb pedig nemsokára 64 éves lesz.

Tárgyalások folynak a gabonaegyezményről

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára szerdán Kijevben találkozik Volodimir Zelenszkijjel, hogy megvitassák a Moszkvával kötött megállapodás meghosszabbítását, amely lehetővé teszi az ukrán gabonafélék fekete-tengeri exportját – írja a Reuters.

Ezek voltak az ukrán veszteségek februárban az oroszok szerint

Az ukrán fegyveres erők vesztesége februárban meghaladta a 11 ezret, mondta Szergej Sojgu védelmi miniszter a fegyveres erők vezetésével folytatott konferenciahíváson – írja a RIA Novosztyi.

Az ukrán veszteségek több mint 40 százalékkal nőttek januárhoz képest, amikor Kijev több mint 6500 katonát veszített.

Ukrán pilótákat képeznek ki Nyugaton

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője szerint a legjobb ukrán pilóták kiválasztásra kerültek, és készen állnak arra, hogy megkezdjék a kiképzést bármely olyan országban, amely kész fogadni őket – írja az ukrán sajtó.

Két ukrán pilóta nemrég az Egyesült Államokba képzésre. A képzés célja, hogy lássák, mennyi időre lenne szükségük ahhoz, hogy megtanuljanak különböző repülőgépeket vezetni.

A szóvivő hozzátette, hogy az ukrán pilóták modern harci repülőgépekkel való kiképzésének ütemterve már a teljes körű invázió előtt is létezett, és ennek megvalósítása nemcsak a képzett pilóták, hanem a katonai mérnökök képzését is magában foglalja, emellett a repülőgépek befogadására alkalmas infrastruktúra előkészítését is.

Bakhmut szinte teljesen kiürült

Bakhmutban kevesebb mint 4000 civil maradt. Ebbe a számba beletartozik a Donyecki területen lévő városban maradt 38 gyermek is – közölte Iryna Verescsuk miniszterelnök-helyettes március 7-én az országos televízióban.

Ezek az orosz veszteségek az ukránok szerint

Az ukrán fegyveres erők vezérkara március 7-én jelentette, hogy Oroszország 154 ezer 830 katonát vesztett Ukrajnában a tavaly február 24-i teljes körű invázió kezdete óta – írja a The Kyiv Independent.

Ebben a számban benne van az orosz erők csak az elmúlt nap során elszenvedett 1060 veszteség is. A jelentés szerint Oroszország emellett 3432 harckocsit, 6714 páncélozott harcjárművet, 5323 járművet és üzemanyagtartályt, 2456 tüzérségi rendszert, 488 többszörös rakétaindító rendszert, 253 légvédelmi rendszert, 303 repülőgépet, 289 helikoptert, 2095 drónt és 18 hajót veszített.

Az oroszok leállították a támadást Luhanszkban

Luhanszki területen a helyzet stabil és ellenőrzés alatt áll, mivel Oroszország szünetelteti a támadásokat – írja a The Kyiv Independent.

A Luhanszki területen lévő orosz erők az elmúlt 24 órában nagyrészt leállították a támadásokat, hogy feltöltsék tartalékaikat – közölte Szerhij Haidai, a Luhanszki terület kormányzója.

Visszavert orosz támadások

Ukrajna hadserege az elmúlt nap folyamán öt területen több mint 140 orosz támadást vert vissza – jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara március 7-i reggeli tájékoztatóján.

A frissítés szerint az orosz erők arra összpontosítják erőfeszítéseiket, hogy támadásokat folytassanak a Harkivi területen lévő Kupjanszk, valamint a Donyecki területen lévő Lyman, Bakhmut, Avdiivka és Shakhtarsk felé.

Amerikai bombázó jelent meg Kalinyingrád közelében

Amerikai stratégiai bombázók tűntek fel a Flightradar24 oldalán, amelyek közül az egyik kifejezetten közel repült Kalinyingrádhoz – írja a Mandiner.

A B–52-es harci repülőgép hétfő reggel szállt fel a spanyolországi amerikai légibázisról. A felszállást követően átszelte a Vizcayai-öbölt, majd nemsokkal később az Egyesült Királyság és az Északi-tenger felett is elhaladt, végezetül a repülőgép mintegy két órán keresztül Dánia felett körözött – számolt be a dumskaya.net.

A bombázó a Balti-tenger felett is lerótt néhány kört. Ezt követően a Finn-öböl felett cikázott az amerikai légierő gépe, majd a pilóták visszafordultak, és Észak-Lengyelország felett is megjelentek.

A Nyugat állítólag hackereket toboroz Moszkva ellen

Nyugati országok hackereket toboroznak Moszkva elleni műveletekhez - idézi a TASZSZ orosz hírügynökség Irina Tyazhlova Kreml-képviselőt, ezt a Sky News szemlézte.

Az ENSZ kiberbiztonsággal foglalkozó nyílt munkacsoportjának ülésén Tyazhlova azzal vádolta a Nyugatot, hogy elrejti saját "romboló tevékenységét" a kibertérben. Az orosz tisztviselő a továbbiakban azt állította, hogy Oroszország "különleges katonai műveletének" kezdetén a nyugati nemzetek "teljes körű kampányt indítottak Oroszország ellen".

Hozzátette: "Oroszország információs létesítményei folyamatosan masszív kibertámadásokkal néznek szembe, amelyek a különleges hadművelet elindítása óta megtízszereződtek".

Ezért fontos Bahmut városa

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai Bahmut elfoglalása lehetővé teszi Moszkva erőinek, hogy további támadó hadműveleteket hajtsanak végre.

Sojgu azt is elmondta, hogy a Nyugat növeli az Ukrajnának szánt fegyverszállításait, de fogadkozott, hogy ezek nem fogják megváltoztatni a harctéren zajló események menetét - tájékoztat a The Guardian.

A Institute for Study of War által hétfőn közzétett térképek a szárazföldi mozgásokat mutatják.

Ezek szerint az orosz erők kilenc hónapos hadjárat után elfoglalták Bahmut 40%-át, a várost pedig szinte teljesen körbekerítették.

Az oroszok intenzív légicsapásokat mérnek Bahmutra

Az orosz erők 50 légicsapást és öt rakétacsapást hajtottak végre az éjszaka folyamán, az ukrán erők pedig 37 támadást vertek vissza a Bahmut környéki területen - derül ki az ukrán fegyveres erők vezérkarának legutóbbi frissítéséből.

Az ukrán erők 15 légicsapást hajtottak végre az orosz erők ellen, köztük egy légvédelmi rendszer elleni csapást. Emellett állításuk szerint lelőttek egy SzU-25-ös repülőgépet, kilenc Shaheed drónt és nyolc másik drónt.

Ukrán katonák egy vízben álló lövészárokban gázolnak a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 5-én
Fotós: MTI/AP/Libkos

Virágzik a felfújható tankokat gyártó cég

Egy felfújható katonai csalikat gyártó cseh cég azt állítja, hogy az európai háború hozzájárult ahhoz, hogy üzletük fellendüljön. Az Inflatech, amely több mint 30 különböző csalit gyárt, a harckocsiktól és páncélozott járművektől a repülőgépekig és tarackokig, azt mondta, hogy tavaly 30%-kal nőtt az üzletág.

A havonta 50 csali előállítására képes cég vezetője nem árulta el, hogy termékeiket - amelyek között az Egyesült Államokban gyártott nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerek (HIMARS) különböző változatai is megtalálhatóak - az orosz megszállókkal harcoló ukrán erők használják-e, azt azonban elmondta, hogy még legalább három-öt évig a termékeik iránti érdeklődés jelentős növekedésére számít.

Megvédte a kínai-orosz kapcsolatokat az új pekingi külügyminiszter

Az Egyesült Államok és Kína elkerülhetetlen konfliktus felé halad, ha Washington nem változtat a hozzáállásán – jelentette ki Kína új külügyminisztere első sajtótájékoztatóján, amelyen megvédte országa Oroszországgal való kapcsolatának erősödését.

Csin Gang felvázolta a következő évek külpolitikai programját, az erő és a stabilitás jelképeként bemutatva Kínát és Oroszországgal való kapcsolatát, a feszültségek és konfliktusok forrásának nevezve az Egyesült Államokat és szövetségeseit.

Csin szerint a Peking és Moszkva közötti kapcsolatok "példát mutatnak a globális külkapcsolatok számára". "Kína és Oroszország együttműködésével a világ hajtóereje lesz. Minél instabilabb a világ, annál fontosabb, hogy Kína és Oroszország folyamatosan javítsa kapcsolatait" – mondta. 

Bahmutnál jóval többet veszthetnek az ukránok

Az ukrán hadsereg egyes vezetői is úgy látják, kevés a haderejük ahhoz, hogy a hónapok óta ostromlott Bahmut mellett Szvatovo és Kremennaja városokat is megvédjék. Noha igyekeznek minél több egységet harcba küldeni, az oroszok túlereje háromszoros.

Részleteket ITT olvashat!

Elmérgesedett a viszony a Wagner-csoport és az orosz hadsereg között

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője újabb nyilatkozatokat tett közzé, amelyek arra utalnak, hogy egyre mélyül a szakadék az orosz vezetők és a zsoldosszervezet között. Prigozsin vasárnap levelet írt az ukrajnai hadjárat parancsnokának sürgős lőszerellátásért. Hétfőn délelőtt azt mondta, hogy a hadműveleti parancsnokságon lévő képviselőjének törölték a belépőjét, az orosz védelmi minisztériumtól pedig nem érkezett válasz a megkeresésére.

Az év eleje óta az ukrajnai hadjáratot személyesen Oroszország legfelsőbb tábornoka, Valerij Geraszimov vezérkari főnök irányítja, aki korábban többször is nyilvánosan összetűzésbe keveredett a Wagner-vezérrel. Geraszimov kinevezését sokan úgy értelmezték, hogy Vlagyimir Putyin igyekszik megfékezni Prigozsin növekvő hatalmát.

Prigozsin a múlt héten azt állította, hogy emberei gyakorlatilag körülvették Bahmutot. Szombaton egy komorabb hangvételű videón jelent meg, figyelmeztetve, hogy a front összeomlik, ha a Wagnert visszavonulásra kényszerítenék – bár nem volt világos, hogy mikor készült a videó.

Hazaárulással vádolta a minisztérium tisztviselőit, amiért nem látták el megfelelő lőszerrel a haderejét. Ezt a minisztérium cáfolta.

Őrizetbe vettek egy oroszoknál harcoló ukránt

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) azt állítja, hogy őrizetbe vett egy volt katonát, aki az orosz vezetésű Sparta zászlóalj tagjaként harcolt Donyeck megyében. A gyanúsított állítólag 2015-ben csatlakozott a Moszkva által irányított fegyveresekhez, és az ukrán hadsereg ellen harcolt az ország keleti részén, de miután megsebesült, visszatért szülővárosába, Odessza megyébe.

"Egy ellenséges csoport tagjaként ágyúzta az ukrán csapatok védelmi állásait, harcolt a donyecki repülőtér területén, ellenőrző pontokon szolgált, és mesterlövész tanfolyamokon tanult" - áll az SBU közleményében. A jelentés szerint a gyanúsított, miután visszatért az ukránok által ellenőrzött területre, az igazságszolgáltatás elől bujkált, és a Moszkva által támogatott fegyveres csoport tagjaival tartotta a kapcsolatot. Terrorizmus gyanújával emeltek vádat ellene.

Közbelépett az FSZB

Az FSZB, Oroszország fő belföldi hírszerző ügynöksége azt állítja, hogy meghiúsított egy prominens orosz üzletember elleni, Ukrajna által támogatott autós bombatámadást, amelynek során egy távirányítós,

házi készítésű bombát rögzítettek egy Konsztantyin Malofejev által használt autó aljára.

Malofejev Vlagyimir Putyin nyílt támogatója, tévécsatornája nacionalista nézeteket hirdet, és határozottan támogatja Oroszország ukrajnai háborúját.

Az orosz Zvezda tévécsatorna megosztott egy FSZ-videót, amelyen egy férfi közeledik egy parkoló autóhoz, és egy pillanatra az alá nyúl. Később megjelenik egy robot, amelyik egy tárgyat távolít el az autó alól. A videókat független források nem ellenőrizték.

Az FSZB közleményében az ukrán biztonsági szolgálatokat vádolta meg a merényletkísérlettel,

amelyet állításuk szerint az Ukrajnában élő orosz szélsőjobboldali aktivista, Denisz Kapusztyin szervezett meg. Ellene terrorcselekmények és tiltott robbanóanyag-kereskedelem miatt indítottak büntetőeljárást.
Ukrajna részéről nem érkezett reagálás.

Mariupolba ment az orosz védelmi miniszter

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Mariupolba látogatott. Magas rangú moszkvai vezető eddig ritkán járt a megszállt ukrán területeken. Az orosz védelmi minisztérium hétfőn képeket adott ki Sojguról, amint "ellenőrzi az orosz infrastruktúra újjáépítési erőfeszítéseit".

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 6-án az ukrán-magyar határszakaszon 4041 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3357 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 41 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 6-án 44 ember, köztük 6 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Korlátozott visszavonulást látnak Bahmutban

Úgy tűnik, hogy az ukrán erők "korlátozott harci visszavonulást hajtanak végre" Kelet-Bahmutban – közölte a Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War - ISW), de továbbra is nagy veszteségeket okoznak az előrenyomuló orosz erőknek. Az amerikai agytröszt szerint túl korai lenne megítélni Ukrajna szándékait, de szerintük Bahmut védelme így is "stratégiailag stabil marad".

A brit hadsereg felszerelése sürgősen cserére szorul

A védelmi miniszter szerint a brit hadsereg felszerelése sürgősen cserére szorul, és Oroszország Ukrajna elleni inváziója azt jelenti, hogy egyes fejlesztéseknek az eredetileg tervezettnél gyorsabban kell megtörténniük. Ben Wallace egy konzervatív biztonsági konferencián beszélt, amikor azt mondta: "Az ukrajnai invázió előtt készek voltunk bizonyos kockázatokat vállalni az új képességek bevezetésének időkeretében. Aztán Putyin megtámadta Ukrajnát, ami miatt változtatnunk kell a beszerzési menetrendeken."

Az Egyesült Királyság Ukrajnának nyújtott támogatásáról beszélve hozzátette: "Be kell fektetnünk a jövőbe, és le kell vonnunk a tanulságokat abból, amit a csatatéren látunk, hogy megbizonyosodjunk arról, megfelelően védettek vagyunk, bármi is történjen ezután."

Ukrajna kazettás bombákat kért az Egyesült Államoktól

Kijev kazettás bombákat kért az Egyesült Államoktól, hogy azokat drónokról célba juttatva támadja az orosz páncélos erőket. Azt remélik, hogy a CBU-100-as szerkezetek előnyhöz juttathatják őket a keleti fronton. A kérés kiegészíti azokat a 155 mm-es tüzérségi kazettás lövedékeket, amelyeket Ukrajna már kért – írja a Reuters.

A CBU-100 Cluster egy amerikai kazettás bomba, levegőből indítható, hagyományos szabadeső fegyver, amelyet elsősorban páncéltörő üzemmódban alkalmaznak. Súlya 222 kg, és 247 darab Mk 118 Mod 1 bombát tartalmaz. 

A kazettás lőszereket több mint 120 országban betiltották, mert válogatás nélkül, széles területen ölhetnek meg civileket.

A Transparency International válaszolt

Az orosz főügyész szerint a világ több mint 100 országában működő, németországi székhelyű Transparency International (TI) tevékenysége "egyértelműen túlmutat a deklarált célokon és célkitűzéseken", amivel beavatkozik Oroszország belügyeibe.

A TI vezérigazgatója úgy reagált Oroszország lépésére, hogy "a korrupció olyan kérdés, amely nem ismer határokat. A Transparency International alapvető küldetése, hogy mindenhol felhívja a figyelmet és harcoljon ellene" – mondta Daniel Eriksson, aki szerint a csoportot nem fogja elriasztani, hogy "nemkívánatosnak" bélyegezték, és hozzátette, hogy "továbbra is fényt fog vetni a korrupcióra és a kleptokráciára Oroszországban és mindenhol, hogy elősegítse az átláthatóságot, az elszámoltathatóságot, az integritást és a hatalmat számon kérje."

Nem vonulnak ki az ukránok Bahmutból

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében tisztázta az aktuális bahmuti helyzetet, mert szerinte sokféle dezinformáció kering olyanoktól, akik nem is férnek hozzá a bizalmas információkhoz, de mégis állítanak valamit a döntésekről.

"Ma a vezérkari ülésen közvetlenül megkérdeztem az érintett parancsnokokat a bahmuti szektor további védelmi műveleteiről. Vonjuk-e vissza erőinket vagy folytassuk a város védelmét és igyekezzünk megerősíteni azt. Mindkét tábornok azt válaszolta: ne vonuljanak vissza a katonáink. És ezt a véleményt a katonai vezetés egyhangúlag támogatta. Más vélemények nem voltak" - mondta az ukrán elnök, aki intézkedett, hogy a lehető legtöbb támogatás eljusson a bahmuti védekezésben harcolókhoz.

 

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában