Ukrán válság

2023.03.05. 07:20

Luhanszkban már a kamaszokat is katonai nyilvántartásba veszik

375. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo, és a Mandiner híreiből válogatunk.

Az ukrán katonák 2023. március 4-én Bahmut városa közelében

Forrás: AFP

Fotó: Aris Messinis

Aknarobbanásban sérült meg egy tinédzser Donyeck városában

Aknarobbanásban sérült meg egy tinédzser Donyeck városának Kirovszkij kerületében - írja az iz.ru.

A lap szerint a fiatal 2008-ban született, a portál nem közölte mennyire súlyosak a sérülései.

Tizenháromra emelkedett a Zaporizzsja elleni csütörtöki orosz rakétacsapás halálos áldozatainak száma

Egy ukrán tisztviselő szerint 13-ra emelkedett a Zaporizzsja városában egy ötemeletes lakóházra mért csütörtöki orosz rakétacsapás halálos áldozatainak száma.

Anatolij Kurtyev, a zaporizzsjai Területi Tanács titkára a Telegramonon közölte:

"Sajnos már 13-ra emelkedett a március 2-ai rakétatámadás következtében meghaltak száma. Köztük van egy gyermek is."

A legfrissebb hírek szerint öt embert eltűntként tartanak nyilván, négy ember pedig továbbra is kórházban van – írja a The Guardian alapján az Origo.

Az Azov-parancsnokság megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Megsemmisítették az orosz erők az ukrán Azov alakulat parancsnoki állását a Zaporizzsja megyei Marijivka falu közelében – közölte ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok az elmúlt egy nap alatt felszámolt ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között sorolt fel két további vezetéspontot, egy drónirányító és egy rádióelektronikai harcra létrehozott központot, egy tüzérségi és rakétaraktárt, egy Buk-M1-es légvédelmi rakétarendszert, egy Mi-8-as helikoptert, valamint egy amerikai gyártmányú M777-es vontatott és egy M109-es önjáró tarackot.

Konasenkov az ukrán fegyveres erők személyi állományában elszenvedett veszteséget mintegy 540 főben adta meg, akik közül több mint 210 katona a Donyeck körzetében folytatott harcok során esett el.

Ukrán katonai szóvivő: az orosz erők nem foglalták el Bahmutot

Oroszország nem vette át az ellenőrzést a donyecki régióban lévő Bahmut felett, és ukrán csapatokat sem vonnak ki onnan tömegesen – jelentette ki Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője a CNN amerikai hírtévének adott nyilatkozatában, amelyből az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál idézett a hétvégén.

A harcok inkább Bahmut környékén folynak, magát a várost az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, az ukrán fegyveres erők, a határőrség és a nemzetőrség

 – mondta a szóvivő. 

Egy ukrán páncélozott személyszállító (APC) egy úton halad Bahmut mellett, a donyecki régióban 2023. március 3-án
Fotós:  Anatolii Stepanov  / Forrás: AFP

Az egyes ukrán alakulatok kivonásáról szóló hírekre reagálva kifejtette, hogy az ukrán csapatok ellenőrzött, tervezett rotációt hajtanak végre Bahmutban. Szavai szerint szombaton Bahmut környékén, a várostól északra fekvő Vaszjukivka és Dubovo-Vaszilivka falvakban, valamint a tőle nyugatra fekvő Ivanyivszke és Bohdanyivka falvakban dúltak a harcok. 

Egy nap alatt csak Bahmut követlen közelében 21 tüzérségi támadás érte az ukrán erőket, valamint kilenc összecsapás történt. Eddig összesen 131 tüzérségi támadás és 38 összecsapás történt ezen a fronton. Több mint 150 orosz katona vesztette életét, 239-en megsérültek és hárman fogságba estek

– tette hozzá Cserevatij.

 Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége egy lvivi konferencia egyik panelbeszélgetésén elmondta, hogy az ukrán ügyészség eddig 171, az orosz katonák által ukránokkal szemben elkövetett szexuális erőszak ügyében nyomoz, az áldozatok között 39 férfi és 13 kiskorú - köztük egy fiú - is van. 

Csak azért tudunk ezekről az esetekről, mert ezek az emberek erőt vettek magukon, hogy elmondják. Azt, hogy hányan szenvednek csendben, különösen a megszállt területeken, nem tudjuk

 – tette hozzá. Kiemelte: az ukrán civilek megerőszakolásának száma alapján kijelenthető, hogy ez az orosz hadsereg tudatos politikája, része a lakosságra gyakorolt pszichológiai nyomásnak.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy az orosz erők vasárnapra virradó éjjel és reggel lőtték Kupjanszk városát. A támadásban az eddigi információk szerint egy helyi lakos vesztette életét, valamint károk keletkeztek a közlekedési infrastruktúrában, öt magánházban és egy szülőotthon épületében.

A Herszon megyei kormányzói hivatal arról adott hírt, hogy vasárnap a régiót ért orosz támadások következtében három civil vesztette életét. Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője később hozzátette, hogy egy magánházat ért találat, amelyben egy nő és két gyermek halt meg.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy Ukrajna energiatöbblettel, valamint elegendő gáz- és széntartalékkal zárja a fűtési szezont.

 Elmondta, hogy tavaly október óta Oroszország 31 légitámadást hajtott végre Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen, ebből 14 nagyszabású rakétacsapás volt, 17-szer pedig kamikaze dróncsoportokkal indított támadás, amelyekkel kulcsfontosságú energetikai létesítményeket, hő- és vízerőműveket, víztározókat, átviteli alállomásokat sújtottak. Az ukrán energetikusok azonban a pusztítás ellenére is fenn tudták tartani az energiarendszert, "nem következett be az az összeomlás, amelyet az ellenség annyira remélt" – hangsúlyozta Haluscsenko. A miniszter kiemelte, hogy az energiarendszer 21 egymást követő napja biztosítja a kereslet és kínálat egyensúlyát a fogyasztók korlátozása nélkül.

Szinte lehetetlen evakuálni a civileket Bahmutból

Jelentősen lelassult az evakuálások üteme a harcok sújtotta Bahmut városából.

Az egyik nagy amerikai hírtelevíziónak a terület alpolgármestere elmondta, hogy naponta öt-tíz embert visznek ki a városból, szemben az evakuálások csúcspontján tapasztalt nagyjából 600 fővel.

Egy helyi idős nő főz egy lakóépület előtt a donyecki régióban található Bahmut városában 2023. március 3-án 
Fotós: Anatolii Stepanov / Forrás: AFP

Olekszandr Marchenko a hírportálnak elmondta, hogy Oroszország "mindent a földig rombolt".

A becslések szerint még mindig 4000-4500 ember él Bahmutban, de Marchenko szerint nehéz rávenni az ott élőket, hogy távozzanak – írja a Sky News.

Eurojust: megállapodás született a nemzetközi agressziós bűncselekményeket kivizsgáló központ létrehozásáról

Az Ukrajnában feltételezetten elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására létrehozott közös nyomozócsoportban (JIT) részt vevő államok úgy határoztak: módosítják az illetékes nemzeti hatóságok közötti együttműködést rögzítő megállapodást, hogy lehetővé tegyék a nemzetközi agressziós bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó központ (ICPA) létrehozását – közölte az Eurojust vasárnap.

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust tájékoztatása szerint a megállapodás a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városban az ukrán igazságügyi hatóságok által március 3. és 5. között megrendezett konferencián jött létre, amelynek témája volt, hogy miként lehetne felelősségre vonni Oroszországot Ukrajna elleni agressziójáért.

Az uniós ügynökség közleménye szerint a megállapodás az Eurojust támogatásával tavaly március végén létrehozott közös nyomozócsoport (JIT) hét partnerországa - Ukrajna, Litvánia, Lengyelország, Észtország, Lettország, Szlovákia és Románia - között jött létre.

A tájékoztatás szerint az ICPA a nemzetközi nyomozócsoport jelenlegi támogató struktúrájának részét képezi majd. Az ICPA ügyészei fizikailag az Eurojustnál kapnak majd helyet, ami lehetővé teszi munkájuk szoros összehangolását a közös ügyészi stratégiával - közölték. Hozzátették: a közös nyomozócsoport résztvevőjeként a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények, például a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények kivizsgálására létrehozott, szintén hágai központú Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Ügyészsége bizonyos feltételek teljesülése esetén részt vehet az ICPA-együttműködésben.

A közlemény idézte Ladislav Hamrant, az Eurojust elnökét, aki azt mondta: a módosítások elfogadása tükrözi a közös nyomozócsoport valamennyi partnerének azon törekvését, hogy orvosolják a büntetlenség hiányát, és szilárd jogalapot adjanak az Eurojustnak az elszámoltathatóság biztosítására. 

A központ fő célja, hogy támogassa és fokozza az ukrajnai háború során elkövetett bűncselekmények kivizsgálásának hatékonyságát a kulcsfontosságú bizonyítékok beszerzésével és az ügymenet előkészítésének segítésével annak lehető legkorábbi szakaszában.

Tájékoztatása szerint a nemzetközi agressziós bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó központ (ICPA) struktúrája nyárra elkészülhet.

Légicsapások Ukrajnában

Az elmúlt 24 órában tíz légicsapás érte Ukrajna donyecki területét - írja a Sky News.

A támadásokban legalább 16 lakóépület, több autó és egy gázvezeték is megsemmisült. 

Az ukrán hatóságok szerint egy gyermek megsérült a támadásokban, több területet, köztük Avdijivkat, Bakhmutot és Chasiv Jart is légicsapás érte.

Orosz csapás az Azov-ezred parancsnoki központjára

Az orosz hadsereg csapást mért az ukrán erők Azov-ezredének egyik parancsnoki központjára a délkeleti zaporizzsjai területen - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A minisztérium nem részletezte a támadást, a Moszkva által "különleges katonai műveletnek" nevezett ukrajnai hadműveletről szóló napi frissítésében - írja a Reuters. 

Egy nő és két gyerek halt meg Herszon megyében

Egy nő és két gyermek meghalt a dél-ukrajnai Herszon régió egyik falujában, miután az oroszok aknavetőkkel lőtték a települést. A Herszon megyei Poniativka faluban egy lakóházat ért találat - írta Andrij Jermak a Telegramon.

Kijev láthatja kárát a német–lengyel vitának

A Németország és Lengyelország közötti nézeteltérések alááshatják az Ukrajna katonai segítségnyújtására irányuló közös kísérleteket, a NATO-országok egysége ellenére is – írta a Bloomberg cikke nyomán az Izvesztyija.

Lengyelország folyamatosan követeléseket fogalmazott meg Németország felé az Ukrajnába szállított tankok késése miatt. Amikor azonban Olaf Scholz német kancellár jóváhagyta a szállítást, maga Varsó aligha teljesítette kötelezettségeit ezen a részen, azzal vádolva Berlint, hogy nem küld pótalkatrészeket.

A nézeteltérés másik oka a cikk szerzője szerint az országok energiapolitikája. Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter korábban azzal vádolta Németországot, hogy milliárdokat küld Moszkvába az ország energiaszektorában . Thomas Bagger német nagykövet válaszában megkérdezte, hogy Blaszczak tudja-e, hány milliárdot költött Lengyelország az orosz energiára.

Katonai nyilvántartásba veszik a kamaszokat Luhanszkban

Az ukrán hatóságok szerint a megszállt régiókban az orosz megbízottak katonai nyilvántartásba vették a tinédzsereket. Luhanszkban 

a jelentések szerint sorozási nyilvántartást indítanak a 2006-ban született fiúkról, 

nyilvánvalóan a jövőbeni mozgósításukra készülve.

Lettország vadászgépekkel támogatná az ukránokat

A vadászgépek leszállítása csak idő kérdése - mondta Lettország miniszterelnöke, az amerikai születésű Krišjanis Karinš a Der Spiegelnek. A politikus azt mondta, nem érti miért ne szállíthatna a nyugat vadászgépeket. Ha Ukrajnának szüksége van vadászgépekre, akkor kapja meg azokat.

Törökország az ukrán gabonaexport meghosszabbításán dolgozik

Ankara keményen dolgozik azon, hogy meghosszabbítsa az ENSZ által támogatott kezdeményezést, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy gabonát exportáljon az Oroszország által az inváziót követően blokád alá vett kikötőkből – mondta Mevlüt Çavuşoglu török külügyminiszter vasárnap .

Az ENSZ és Törökország által közvetített fekete-tengeri gabonakezdeményezés tavaly júliusban tette lehetővé a gabonaexportot három ukrán kikötőből.

A megállapodást novemberben hosszabbították meg, és március 18-án lejár, hacsak nem születik megállapodás a meghosszabbításáról - írja a Reuters.

Wagner-vezér: a különleges művelet akár holnap véget is érhet

Az Orosz Föderációért folytatott küzdelemnek itt és most kell lezajlania, különben Ukrajna a NATO segítségével ismét áttöri a vörös vonalakat. Ezt a Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin jelentette ki – számolt be a TASZSZ alapján a Mandiner.

Természetesen a különleges művelet akár holnap is véget érhet – közölte Prigozsin szombaton a Telegram-csatornáján. Véleménye szerint lehetséges az orosz csapatok visszavonása.

Az orosz védvonalakkal kapcsolatban elmondta, kívánatos, hogy merész csíkkal húzzák meg őket, hogy később ne fogjanak ki plusz vagy mínusz egy kilométert. Prigozsin megjegyezte, ha a különleges művelet most véget ér, a következő konfliktus „még tragikusabb és véresebb” lehet.

Neue Zürcher Zeitung: a háború miatt keletre helyeződik át Európa súlypontja

A lap vendégszerzője úgy látja, hogy Berlin és Párizs nem kívánja vezetni Európát az orosz támadás után előállt helyzetben, a Dél távol tartja magát a konfliktustól, viszont a lengyelek, a baltiak, a skandinávok és a britek saját kezükbe veszik a dolgokat - írja a Mandiner.

Oliver Jens Schmitt, aki Kelet-Európa történelmével foglalkozik a Bécsi Egyetemen, úgy véli, hogy északon és északkeleten emiatt új államcsoport alakul ki, amely komolyan veszi az orosz fenyegetést és a háborút annak tekinti, ami: Oroszország frontális támadásának Európa ellen.

Leszögezte, hogy az USA segítségével egyre több állam kezdi kialakítani a földrész biztonsági stratégiáját, a már említett országokon kívül Hollandia, Csehország és Szlovákia, tehát összesen 11-en.

Halottak, sebesültek Bahmutban

Az orosz támadásokban két ember meghalt, hét pedig megsebesült Bakhmutban március 4-én - jelentette Pavlo Kijrilenko kormányzó.

Evakuálják a lakosságot Kupjanszkból

Ukrajna elrendelte a lakosok kötelező evakuálását a front menti Kupjanszk városából és a szomszédos északkeleti területekről. Az evakuálási parancsot a város és környéke folyamatos orosz ágyúzása miatt kialakult "instabil biztonsági helyzet" miatt rendelték el - írja a The Guardian

Több mint kilencezren érkeztek szombaton Magyarországra

Magyarország területére 2023. március 4-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5117 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4757 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 93 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 4-én 71 ember érkezett Budapestre vonattal.

Új, másfél tonnás bombát vetettek be az oroszok

Az UPAB-1500B jelzésű betonromboló siklóbomba 40 km hatótávolságú, úgy tervezték, hogy nagy védettségű, akár több méter vastag betonbunker falát is át tudja ütni.

Az ilyen bombák első bevetését néhány hete jegyezték fel a Csernyihiv régióban. 

Még nem az oroszoké Bahmut

Az ukrán hadsereg szerint az oroszok próbálják bekeríteni Bahmutot, de ez eddig nem sikerült. A védők számos támadást vertek vissza a kelet-ukrajnai ostromlott városban és környékén - tette hozzá a fegyveres erők vezérkara szombaton késő este Facebook-bejegyzésében. Az orosz tüzérség a városból kivezető utakat is lövi, hogy megakadályozzák az ukrán erők be- és kijutását, és befejezzék Bahmut bekerítését. Korábban a város polgármestere arról beszélt, hogy folynak az utcai harcok a városban, ahol 4000-4500 civil maradt még.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában