Ukrán válság

2022.10.01. 09:01

Soha nem látott keménységgel folytatódnak a harcok Ukrajnában – frissül (videó)

220. napja tart a háború a szomszédban.

Orosz katonák Zaporizzsjában

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Stringer

Cikkünk frissül!

Oroszország kitiltja az európai közúti fuvarozókat

Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be szombaton Moszkvában.

A tilalom október 10-én lép életbe, és hatálya egyelőre december 31-ig szól. A rendelkezés az uniós országokon kívül Nagy-Britanniában, Norvégiában és Ukrajnában bejegyzett fuvarozó vállalatok járműveire is vonatkozik.

Ukrán aknamentesítő egység dolgozik Izjum mellett 2022. október 1-jén 
Fotós: Juan Barreto / Forrás: AFP

Az orosz intézkedés válaszlépés arra, hogy az EU április 8-án, az Ukrajna ellen indított orosz támadás miatt elfogadott, ötödik szankciócsomagjában megtiltotta minden orosz és fehérorosz közúti fuvarozási vállalkozás számára, hogy árut szállítson az unión belül.

Fehéroroszország több ezer orosz katona fogadására készülhet

Az ukrán hírszerzés szerint Fehéroroszország kész akár 20 ezer orosz katonát és felszereléseket is fogadni. Információk szerint jelenleg 1000 orosz katona van az országban.

Franciaország harckocsikat küldene Ukrajnának

Franciaország kész 6-12 harckocsit küldeni Ukrajnának. Egy francia lap szerint egy dániai megrendelésből is megkaphatják a harckocsikat. A három ország a megállapodáson dolgozik.

Robbanások voltak a Krím-félszigeten

A Krím-félszigeten lévő belbeki katonai repülőtéren robbanások voltak. Az oroszok által kinevezett szevasztopoli vezető szerint vészhelyzet van a reptéren.

A harkovi konvoj elleni támadás áldozatai között gyerekek is vannak

Oleh Szinjehubov elmondása szerint összesen 24 ember halt meg, köztük 13 gyerek, amikor az oroszok rálőttek evakuációs konvojra Harkov megyében szeptember 25-én.

Oroszország megerősítette, hogy kivonult Lymanból

Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz csapatok a bekerítéstől tartva kivonultak a stratégiai fontosságú Lymanból. Az oroszok május óta harcoltak a városban.

Felfüggesztette a Gazprom a gázszállítást Olaszországba

A Gazprom orosz gázipari óriásvállalat bejelentette szombaton, hogy felfüggeszti a gázszállítást Olaszországba az Ausztrián áthaladó vezetéken keresztül, mert az osztrák hálózatüzemeltető nem erősítette meg a szállítási mennyiségeket.

A Gazprom egy Telegram-üzenetben azt állította, hogy az előállt helyzetért az osztrák félnél életbe lépett szabályozási változások a felelősek, és az olasz partnerekkel együtt dolgoznak a probléma megoldásán.

Az Eni olasz energiaszolgáltató már ezt megelőzően jelezte szombaton, hogy leálltak az orosz gázszállítások.

Normál esetben az orosz gáz Olaszországba egy Ausztrián áthaladó vezetéken keresztül Tarvisiónál érkezik meg, és onnan osztják szét tovább. Az Eni egyik szóvivője azt mondta az ANSA olasz hírügynökségnek, hogy a Gazprom jelezte, nem tud Ausztriába gázt szállítani.

A szóvivő szerint azonban Ausztriába továbbra is érkezik orosz gáz az osztrák-szlovák határon keresztül.

Az ukrajnai háború kirobbanása előtt Olaszország gázszükségleteinek nagyjából 40 százalékát orosz gázból fedezte.

Kihallgatják a zaporizzsjai atomerőmű vezetőjét

Az orosz hatóságok arról tájékoztatták a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ), hogy az oroszok által ellenőrzött ukrajnai Zaporizzsja atomerőműjének a vezetőjét "ideiglenesen őrizetbe vették", hogy kihallgassák - írja a Reuters.

Ihor Muraszovot pénteken délután 4 óra körül Enerhodar városába tartva feltartóztatták, majd ismeretlen helyre szállították orosz katonák.

Petro Kotin, az ukrán atomenergetikai vállalat vezetője azt mondta, hogy Muraszov őrizetbe vétele "veszélyezteti Ukrajna és Európa legnagyobb atomerőművének biztonságos működését".

Civilek haltak meg Donyeckben

Pavlo Kyrylenko, az ukrajnai Donyeck kormányzója szerint az orosz támadásokban tegnap 4 civil meghalt és 6 megsebesült. Kyrylenko két áldozatról számolt be Maksymilianivkában, egy-egy ember halt meg Bakhmutban és Sviatohirskben.

Ukrajna szerint 5000 orosz katona esett csapdába Lymanban

Szerhij Haidai, Ukrajna luhanszki területének kormányzója szerint az orosz csapatok kérvényezték parancsnokaiktól, hogy visszavonulhassanak Lymanból, de a kérést elutasították. Haidai szerint a város bekerítésével 5000 orosz katona esett csapdába.

Rakétatámadás érte Mikolajivot

Az orosz erők október 1-jén rakétacsapást mértek Mikolajivra, amelyben öt ember, köztük egy 3 hónapos csecsemő megsebesült - közölte Olekszandr Szienkevics, a város polgármestere.

Vitalij Kim, Mikolajiv megye kormányzója szerint Oroszország Sz-300-as típusú rakétákkal támadta a várost. Ezek egyike egy ötemeletes lakóházat talált el a város központjában; két emelet megsemmisült.

Pilótákat cseréltek az ukránok és az oroszok

A Csernyihiv közelében lelőtt Alekszandr Krasznojarcev orosz pilótát az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat közlése szerint öt ukrán pilótára cserélték ki - közölte Kyrylo Budanov, az állambiztonsági szolgálat vezetője.

Ostrom Lymanban

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója közzétett egy videót, amelyen az ukrán csapatok felvonják a nemzeti zászlót a kelet-ukrajnai Lyman város határában.

Gerascsenko szerint "minden orosz, akinek eddig nem sikerült elmenekülnie az csapdába esett".

Megsemmisült egy újabb modern helikopter

Az ukrán hadsereg jelentése szerint a légvédelem lelőtt egy modern, orosz KA-52-es helikoptert Herszon térségében. A helikopter mellett egy Orlan-10-es felderítő drón lelővéséről is beszámoltak ugyanott, egy másik Orlan-10-es drónt pedig Odessza fölött lőttek le.

Az állításokat független forrásból nem sikerült megerősíteni.

Putyin egyelőre nem látogat az újonnan Oroszországhoz csatolt területekre

Vlagyimir Putyin a közeljövőben nem tervez látogatást az újonnan "elcsatolt" ukrajnai területeken - közölte a Kreml.

Az orosz elnök tegnap aláírta az ukrajnai Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiók hivatalos Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló rendeleteket.

PUTYIN, Vlagyimir
Orosz zászlókat lengető emberek ünnepelnek Moszkvában 2022. szeptember 30-án, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a négy kelet-ukrajnai régió Oroszországhoz csatolását. Putyin a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megye vezetőivel írta alá a csatlakozásról szóló egyezményt
Fotós: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Putyin egyelőre nem tervezi, hogy meglátogassa ezen területeket, de idővel biztosan erre is sor fog kerülni.

Ukrajna így számol

Ukrajna szerint már majdnem 60 ezer orosz katona halt meg eddig az orosz-ukrán háborúban.

Az ukrán hadsereg napi tájékoztatójában közölte, hogy többek között eddig megsemmisítettek 2354 orosz tankot, 264 repülőt és 226 helikoptert is. Ezen állításokat független forrásból nem sikerült megerősíteni.

Drámai harcok Lymannál

Serhii Cherevatyi, az ukrán hadsereg keleti erőinek szóvívője szerint már körbezárták az orosz erőket Lyman körül, körülbelül 5000-5500 orosz katona kerülhetett kelepcébe.

Lyman városa eddig kiemelt logisztikai és szállítási bázisként szolgált a régió északi részén zajló orosz hadműveletekhez.

A szóvivő szerint egy esetleges teljes siker lehetővé tenné az ukrán hadsereg számára, hogy folytassák az offenzívát a luhanszki régió felé.

A zaporizzsjai atomerőmű igazgatóját őrizetbe vették az oroszok

A zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját az orosz erők őrizetbe vették - közölte az ukrán Energoatom.

Ihor Muraszovot Enerhodar városában tartóztatták fel helyi idő szerint pénteken délután 4 óra körül. Állítólag kiszállították a kocsijából, bekötötték a szemét, majd ismeretlen helyre vitték.

Ezen állítások független forrásból egyelőre nem kerültek megerősítésre.

Törökország nem ismeri el az újonnan Oroszországhoz csatolt négy ukrán régió anexióját

Törökország szombaton elutasította Oroszország újabb ukrajnai annexióját, a nemzetközi jog "súlyos megsértésének" nevezve a döntést.

A török külügyminisztérium közölte, hogy nem ismerte el a Krím 2014-es orosz annektálását sem, hozzátéve, hogy ezúttal is elutasítja Oroszország döntését az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók annektálásáról - írja a Reuters.

Törökország egyúttal a békét és a konfliktus tárgyalásos megoldását sürgette.

Csapdába eshetnek az orosz erők Lymannál

Denisz Pushilin Moszkva-barát donyecki vezető szerint az ukrán hadsereg részlegesen bekerítette az orosz csapatokat Lymannál, a helyzet szerinte kritikus - az orosz csapatok "utolsó erejükkel" tartják magukat. A várost több hét ostrom után még nyáron foglalta el az orosz hadsereg.

Meg nem erősített források szerint a Lymantól 30 kilométerre keletre fekvő Kreminnát is elérték az ukrán csapatok - ez az állítás egyelőre független forrásból nem került megerősítésre.

4 civilt meghalt, 6 megsebesült Donyeck megyében

A Donyeck megye kormányzója, Pavlo Kirilenko szerint két ember Makszimiljanivkában, egy Bahmutban és egy Szvjatohirszkben halt meg. „Jelenleg lehetetlen megbecsülni az áldozatok pontos számát Mariupolban és Volnovakhában” – mondta.

Oroszország megvétózta az annektálást elítélő ENSZ-határozatot

Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Egyesült Államok és Albánia által beterjesztett határozatát, amely elítélte Zaporizzsja, Donyeck, Luhanszk és Herszon megyék illegális annektálását.

A 15 tagállamból 10 igennel szavazott, Oroszország ellenezte, Kína, Gabon, India és Brazília tartózkodott.

PUTYIN, Vlagyimir; NYEBENZJA, Vaszilij
Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője kézfeltartással emel vétót az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háború miatt összehívott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 30-án 
Fotós: Bebeto Matthews / Forrás: MTI/AP

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette, hogy az Egyesült Államok most a 193 tagú ENSZ-közgyűléshez fog fordulni, hogy elítélje az illegális annektálást.

További 530 millió dolláros hitel Ukrajnának

A Világbank szerint az Egyesült Királyság és Dánia 500 millió dollár, illetve 30 millió dollár hitelgaranciát nyújtott Ukrajnának. A hitel segít fedezni az olyan alapvető közszolgáltatásokat, mint az egészségügy, az oktatás és a szociális védelem – áll a közleményben.

Több mint 14 ezer menekült érkezett pénteken

Magyarország területére 2022. szeptember 30-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7534 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6505 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 214 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 30-án 33 ember, köztük 15 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Ukrajna „Dél" hadműveleti parancsnoksága arról számolt be, hogy az ukrán erők megöltek 10 orosz katonát, és megsemmisítettek két Msta-S önjáró tarackot, egy Grad rakétavetőt, egy nehéz lángszóró rendszert, három tankot és két gyalogsági harcjárművet szeptember 30-án.

A parancsnokság szerint a légvédelmi egységek lelőttek egy orosz Ka-52-es helikoptert Herszon megyében. Az ukrán hadsereg a hírek szerint egy Orlan-10-es drónt is lelőtt Herszon megye felett és egyet Odessza megyében.

12,3 milliárd dolláros segély az Egyesült Államoktól

Joe Biden elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely 12,3 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélyben részesíti Ukrajnát – írja a New York Times.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában