Ukrán válság

2022.05.02. 06:23

Ukrán válság: még mindig késik a civilek evakuálása

68. napja tart az ukrán-orosz háború.

Meghalt egy gyerek az odesszai rakétacsapásban

EGY GYEREK MEGHALT, AMIKOR RAKÉTATÁMADÁS ÉRT EGY TEMPLOMOT ÉS EGY LAKÓÉPÜLETET ODESSZÁBAN

- állítja egy ukrán tisztviselő. A robbanás a hírek szerint a szomszédos ortodox templom ablakait, falait és tetejét is megrongálta.

 

Kiújultak a harcok Mariupolban

AZ UKRÁN FÉL MEGTÖRTE A FEGYVERNYUGVÁST A MARIUPOLI AZOVSZTAL ACÉLMŰNÉL, AZ ÜZEM TERÜLETÉN LÉVŐ ÁLLÁSAIBÓL TÜZET NYITOTT, AMIRE A DONYECKI SZAKADÁR FEGYVERES ERŐK VÁLASZOLTAK- közölte a RIA Novosztyi hírügynökség hétfő este a Moszkva által függetlennek elismert donyecki entitás belügyminisztériumára hivatkozva. A jelentés szerint az Azovsztal közelében most lövések és gránátrobbanások hallatszanak. A korábban kihirdetett csendrendeletnek köszönhetően a RIA Novosztyi szerint "több száz civil" tudott kivonulni Azovsztal területéről és a közeli városrészekből.
Az orosz védelmi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy április 30-án és május 1-jén 126 civilt evakuáltak az acélmű területéről, közülük 69-en kívántak az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területre távozni. Őket a tárca szerint átadták az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) képviselőinek. Moszkvai tájékoztatás szerint a távozók konvojjal elindultak Zaporizzsja felé.

 

Rakétacsapás érte Odesszát

RAKÉTATÁMADÁS ÉRTE ODESSZÁT KEDDEN DÉLUTÁN- állítja Makszim Marcsenko. Halálos áldozatok és sérültek is vannak, de többet nem közölt a kormányzó. A Suspilne ukrán állami műsorszolgáltató szerint egy vallási épületet is találat ért - írja a SkyNews.

 

Megsemmisült egy 100 éves gimnáziumi épület Luhanszkban

A luhanszki régióban található, két világháborút túlélő Liszicsanszk gimnázium épülete megsemmisült egy támadás során.

Eddig 3000 ember halt meg a háborúban

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala szerint az orosz háború kezdete óta eddig 3000 ember halt meg. Péntek óta 254-gyel nőtt a háború halálos áldozatainak száma, így már 3153-ra tehető az ENSZ jelentése szerint. A hivatal szerint az áldozatok többségét széles hatásterületű robbanófegyverek ölték meg, például rakétákkal és különböző légicsapásokkal.

A valós halálozási adatok ennél valószínűleg magasabbak

– írja a The Guardian.

Egyelőre késik a civilek evakuálása

Az Azovstal acélműveken kívül Mariupol egész területéről evakuálást terveztek ma reggel, de a civilek még mindig várnak a buszokra, amelyeknek helyi idő szerint reggel 7 órakor kellett volna megérkezniük a kivonási pontra – írja a BBC.

A városi tanács arra kérte a civileket, hogy maradjanak a kimenekítési ponton, mivel remélik, hogy a tervezett evakuálás még ma megvalósulhat.

Így bombázzák az ukrajnai Popasnaja települést

>19 ezer ukrajnai háború elől menekülő kérvényezte a menedékes státuszt

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tájékoztatja az Ukrajnából menekülőket, hogy a múlt héten megjelent kormányrendelet alapján 2022. április 29-től rendszeres létfenntartási támogatás csak az elismert menedékesnek jár. A támogatás igénybevétele céljából a menedékes okmány átvételét követően fel kell keresnie a szálláshelye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályát, ahol szolgáltatást kérőként regisztrálnia kell magát.

A 2022. április 29-e előtt szabályosan benyújtott támogatás iránti kérelmek érvényesek. A főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta ezidáig – 2022. május 2. 6:00 órai adatok alapján – 19 378 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált.

A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 8 839 fő esetében született menedékesként elismerő döntés.

Az Azovsztalból 126 embert evakuáltak

Az elmúlt két nap alatt 126 civilt evakuáltak a mariupoli Azovsztal acélmű területéről, közülük 69-en kívántak az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területre távozni – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a Vlagyimir Putyin elnök által kezdeményezett művelet keretében április 30-án 25 ember jött elő az Azovsztalhoz közeli házakból, további 21 ember pedig az üzem területéről, ők mindannyian azt választották, hogy a Donyecki Népköztársaságban maradnak. Május 1-jén nyolcvan embert evakuáltak a létesítményből, közülük a Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint 69-en döntöttek úgy a Kijevi rezsim által ellenőrzött terültre távoznak. Őket átadták az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) képviselőinek, és jelenleg Zaporizzsja felé tartanak.

Csupán ukrán propaganda volt „Kijev Szelleme”

Az egy ismeretlen ukrán vadászpilóta, aki állítólag több (egyes híresztelések szerint 40!) orosz repülőgépet is lelőtt az orosz-ukrán háborúban, valójában csak mítosz – írta meg az Associated Press.

Az ukrán légierő beismerte, hogy a legendás pilóta csak kitaláció, miután több médium is olyan híreket közölt, amelyek tévesen Sztyepan Tarabalka őrnagyot azonosították „Kijev Szelleme”-ként.

Tarabalka egy ukrán vadászpilóta volt, aki március 13-án halt meg légi harc során, és posztumusz megkapta az Ukrajna hőse kitüntetést.

Több mint 5,5 millióan menekültek el eddig Ukrajnából

Ezt a számot elsősorban a határátkelőkön működő hatóságok hivatalos adatai alapján állapította meg az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hétfőn.

Shabia Mantoo, az UNHCR szóvivője a múlt héten Genfben azt mondta, a harcok kitörése idején körülbelül 4 millió menekülttel számoltak, ezért a szervezet 2,2 milliárd dolláros támogatásra nyújtott be igényt annak érdekében, hogy az emberek ellátását biztosítsák.

Rakétacsapás ért egy stratégiailag fontos hidat Odessza régióban

Orosz rakétacsapás ért egy stratégiailag fontos hidat a Dnyeszter torkolatánál a délnyugat-ukrajnai Odessza régióban – közölték a helyi hatóságok. A hidat korábban az orosz hadsereg már kétszer is eltalálta – írja a The Guardian

A Zatoka város mellett található vasúti híd fontos exportútvonalon fekszik, amit Ukrajna a fekete-tengeri kikötők pótlására használ, például hogy gabonát tudjon exportálni. Szerhij Bratcsuk, az odesszai területi közigazgatás szóvivője a Telegrammon számolt be a rakétacsapásról, de további részleteket nem közölt.

Térképen az ukrán-orosz háború legfrissebb eseményei

A brit Védelmi Minisztérium Twitter-oldalán közzétette az ukrán-orosz háború legfrissebb eseményeit ábrázoló térképét. A britek szerint továbbra is intenzíven támad az orosz hadsereg az ukrajnai Luhanszk és Donyeck régiókban, Izjum városánál is heves harcok folynak. Ukrajna déli részén, Zaporizzsja térségében is orosz offenzíva van kibontakozóban.

Az ukrán hadsereg Harkov, Mikolajiv (Nyikolájev) és Herszon régiókban próbál ellentámadást indítani.

Újrakezdődött a mariupoli Azovstal acélmű ostroma

Újrakezdődött a mariupoli Azovstal acélművek bombázása, miután a gyárból a civileket evakuáló buszok elindultak - közölte ma a város polgármesterének tanácsadója.

– Tegnap amint a buszok elhagyták az Azovstalt a civilekkel, azonnal újrakezdődött a bombázás – mondta Petro Andruscsenko az ukrán televíziónak – írja a Sky News.

A mariupoli Azovstal-gyár látképe Fotó: AFP/SPUTNIK/ILYA PITALEV

Ukrán veszteségek

Oroszország azt állítja, hogy lelőtt egy ukrán MiG-29-es vadászgépet a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében – írja a The Guardian.

Továbbá az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy 38 katonai célpontot, köztük lőszerraktárakat és irányítóközpontokat semmisített meg az elmúlt időszakban Ukrajnában.

Ukrajna szerint több orosz támadást is visszavertek keleten

Az ukrán hadsereg állítólag 10 orosz támadást vert vissza Donyeck és Luhanszk térségében, megsemmisítve többek között két harckocsit, 17 tüzérségi üteget és 38 páncélozott harcjárművet – írja a The Guardian.

Ukrán katonák egy lövészárokban Luhanszk régióban Fotó: AFP/ANATOLII STEPANOV

Az ukránok szerint eddig több mint ezer orosz tankot semmisítettek meg

Ukrajna szerint eddig körülbelül 24 ezer orosz katona halt meg az orosz-ukrán háború kezdete óta.

Állításuk szerint több mint ezer orosz tankot, majdnem ötszáz tüzérségi üteget és többek között 155 helikoptert is megsemmisített az ukrán hadsereg.

Újabb légitámadás volt Luhanszkban, három ember meghalt, egy gyerek is megsérült

Szerhij Haidai az ukán luhanszki-terület kormányzója közölte, hogy Zolote, Liszicsanszk és Popasna településeken összesen hárman haltak meg az orosz bombázásban az elmúlt 24 órában, valamint egy 12 éves fiú is megsebesült.

Több mint 400 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton vasárnap

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton vasárnap 408 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 103 ember töltötte a létesítményben – tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala hétfőn.

Több mint 11 ezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából szombaton

Magyarország területére vasárnap az ukrán-magyar határszakaszon 4596-an léptek be, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6826-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn.

A beléptetettek közül a rendőrség 679 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ezalatt fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – közölték.

Az ukrajnai háború elől vasárnap 675-en, köztük 251 gyermek érkezett budapestre vonattal írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

Drónokkal semmisítettek meg két orosz Raptor járőrhajót a Kígyó-szigeteknél

Állítólag Bayraktar TB-2-es drónok megsemmisítettek két orosz Raptor járőrhajót a Kígyó-sziget közelében. A Raptor járőrhajót többféle feladat elvégzésére tervezték, szükséglettől függően akár 20 ember szállítására is képes, fegyverekkel és felszerelésekkel együtt. A hajó 17 méter hosszú, csúcssebessége a 90 km/h-át is elérheti.

Harkovban arra kérik a lakosságot, hogy ne hagyják el az óvóhelyeket

A harkovi régió kormányzója arra szólította fel a civil lakosságot, hogy legyenek továbbra is nagyon éberek" mivel a térségben nagyon intenzív az orosz bombázás – írja a Sky News

Oleh Szinyehubov a közösségi médiában közzétett üzenetében arra kérte a harkovi lakosokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken és a lehető legkevesebb időt töltsék az utcán, mivel a régiót továbbra is erősen bombázza az orosz hadsereg.

Elképesztő felvételen, ahogy egy orosz rakéta megsemmisít egy gabonatárolót

A dnyipropetrovszki-terület közigazgatási vezetője, Valentin Reznyicsenko arról számolt be, hogy egy orosz rakéta eltalált és megsemmisített egy gabonatárolót a térségben.

Reznyicsenko szerint a támadásnak nincsenek halálos áldozatai.

 

Evakuálás Mariupolból

 

 

Ezt írja a brit minisztérium az orosz hadseregről

A brit Védelmi Minisztérium megosztotta a szokásos napi hírszerzési jelentését az orosz-ukrán háború állásával és legfrissebb eseményeivel kapcsolatban.

A minisztérium szerint:

Az orosz-ukrán háború kezdetén Oroszország több mint 120 taktikai zászlóalj-csoportot (BTG) vetett be, ami a teljes szárazföldi harci erejének mintegy 65 százaléka.

Valószínű, hogy ezeknek az egységeknek több mint egynegyede mára harcképtelenné vált.

Oroszország legelitebb egységei közül néhány, köztük az orosz légideszant (VDV Airborne Forces), szenvedte el a legnagyobb mértékű veszteségeket a harcokban, valószínűleg évekbe fog telni, mire ezeket az erőket újjá tudják szervezni.

 

Folytatódik a mariupoli civilek mentése

Folytatódik a civilek mentése Mariupolból - írta a Kyev Independent a városi tanácsra hivatkozva. 

 

Bombázták az oroszok a zaporizzsjai Orikhove városát

Ketten meghaltak, négyen megsebesültek, amikor rakéták csapódtak be a zaporizzsjai Orikhove városban - írta a Kyev Independent.

 

A dél-korei nagykövetség visszatér Kijevbe

Kim Jyung-tae, Dél-Korea ukrajnai nagykövete és a nagykövetség néhány munkatársa visszatért Kijevbe - írta a Kyev Independent a szöuli külügyminisztériumra hivatkozva.

 

Személyesen járt a fronton az orosz vezérkari főnök, kishíján megölték

Látogatást tett a fronton a múlt héten Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök, hogy javítson katonái morálján, de kishíján meghalt. Ugyanis

az ukránok rakétát lőttek ki szombat este arra a parancsnoki állásra, ahol is volt, 

de szerencséjére korábban azt elhagyta - írta a The Guardian. A lap az információt más forrásból nem tudta megerősíteni.

SOJGU, Szergej; PUTYIN, Vlagyimir; Geraszimov, Valerij; Komarov, Igor
Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Sojgu védelmi miniszter egy 2021-es hadgyakorlaton
Forrás: Alekszej Druzsinyin

 

Még ezer civil és kétezer katona rejtőzhet az Azovsztalban

Tegnap száz civilt, főleg nőket, gyerekeket és időseket menthettek ki az Azovsztalból, de még mindig nagyjából

ezer civil és kétezer katona rejtőzhet az acélgyárban

- írta a Sky News. 

DPR LPR Russia Ukraine Military Operation
Ők már megmenekültek
Forrás: Sputnik via AFP

 

Zaporizzsjában megtorpantak az oroszok - videó

Az orosz erők sikertelenül nyomulnak  a zaporizzsjai Huliaipole felé - írta a Kyev Independent a térség katonai vezetésére hivatkozva. Az alább felvételen az látható, ahogy az ukránok tüzérségi csapást mérnek orosz szállítójárművekre Huliaipolenál:

 

Több mint 100 embert mentettek ki az Azovsztalból - videó

Több mint 100 idős embert, nőt és gyermeket mentettek ki a mariupoli Azovsztal gyárból - írta a Nexta Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjére hivatkozva. Az emberek eztán Zaporizzsjában kapnak menedéket.

A mentésben részt vett az ukrán hadsereg mellett az ENSZ és a Vöröskereszt is.

 

Két robbanás volt kora reggel Belogorodban - videó

Két robbanás történt hétfőn a kora reggeli órákban Belgorodban, az Ukrajnával határos dél-oroszországi régióban - közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója. Áldozatokról, a lehetséges károkról egyelőre nincs jelentés.

 

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában