Ukrán válság

2022.05.09. 06:16

Fogság vár Mariupol védőire, közben Moszkvában parádé zajlott – frissül (videó)

75. napja tombol az orosz-ukrán háború.

Cikkünk frissül!

 

A Kígyó-sziget megvédéséről és Popaszna bevételéről számoltak be orosz katonai források

Az Odesszához közeli Kígyó-sziget visszafoglalására irányuló ukrán kísérlet visszaveréséről és Popaszna, Donyec-medencei város elfoglalásról számolt be hétfő este az orosz védelmi minisztérium és a luhanszki "népi milícia".

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője tájékoztatása szerint az ukrán vezérkar szombaton, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetlen parancsára, amerikai és más tanácsadók bevonásával "nagyszabású provokációt" tervezett a Fekete-tenger északnyugati része feletti ellenőrzés biztosítása szempontjából fontos Kígyó-sziget elfoglalására. A szóvivő szerint az elmúlt két napban "a kijevi rezsim több kétségbeesett kísérletet tett arra, hogy légi és tengeri támadást intézzen" a sziget ellen, ezt az ott állomásozó orosz egységek meghiúsították, lelőve három Szu-24-es és egy Szu-27-es repülőgépet, három, deszantosokat szállító Mi-8-as, valamint egy Mi-24-es helikoptert.

Két nap alatt 29 ukrán drónt, köztük nyolc Bayraktar TB-2 jelű csapásmérő drónt semmisítettek meg. A Bayraktarok közül négyet hétfőn lőttek le.

A tábornok azt mondta: a vasárnap éjjel megkísérelt partraszállás során három, az 58181-es Kentavr projekthez tartozó ukrán páncélozott rohamnaszád is megsemmisült, a rajtuk lévő haditengerészeti legénységgel együtt.

"Zelenszkij meggondolatlan provokációjának eredményeként csak a partraszállás és a szigeten történő megkapaszkodási kísérlet során több mint 50 ukrán szabotőr halt meg a tengeren és a parton" - mondta Konasenkov, hozzátéve, hogy 24 ukrán katona holtteste a Kígyó-sziget partján maradt.

Ivan Filiponyenko, a luhanszki "népi milícia" szóvivője hétfőn bejelentette, hogy Popaszna város teljes egészében a luhanszki "népköztársaság" orosz támogatást élvező erőinek ellenőrzése alá került, a városházán felhúzták a győzelmi zászlót. Mint mondta, a fő feladat most a humanitárius helyzet javítása és a normális életkörülmények helyreállítása, miközben az ukrán hadsereg folytatja a környék ágyúzását.

 

Dél-Oszétia új vezetője az Oroszországhoz csatlakozást szorgalmazza

41 éves ellenzéki vezető nyerte meg az elnökválasztást a Georgiától 1991-ben fegyveres harc után de facto elszakadt "Dél-oszét Köztársaságban" - közölte hétfőn a chinvali választási bizottság.

A tájékoztatás szerint Gaglojev a szavazatok csaknem 85 százalékos feldolgozottsága mellett a voksok 53,67 százalékával aratott győzelmet a vasárnapi második fordulóban az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége által nem elismert terület eddigi elnöke, Anatolij Bibilov felett. A szavazatok 41,3 százalékát megszerző Bibilov már elismerte a vereségét.

Több mint egymillióan vettek részt Moszkvában a Halhatatlan Ezred-felvonuláson

A menetben leszármazottak a világháborúban részt vett szovjet katonák és a frontra termelő hátországi dolgozók portréival vonultak fel.

A menetben, amelyhez a Kremlnél csatlakozott Vlagyimir Putyin elnök is, az Ukrajna elleni intervencióban elesett orosz katonák arcképe is megjelent.

Az orosz elnök hétfőn a hivatalában fogadta Artyom Zsogát, a donyecki "népi milícia" Szparta zászlóalj elesett parancsnoka, Vlagyimir Zsoga édesapját, akinek átnyújtotta fia posztumusz Oroszország Hőse kitüntetését. A zászlóaljparancsnok március 5-én vesztette életét volnovahai civilek menekítése közben.

Ha legalább egyetlen esély nyílt volna arra, hogy ezt a problémát más, békés eszközökkel oldjuk meg, természetesen éltünk volna vele. De nekünk ezt az esélyt nem adták meg - hangoztatta a találkozón az orosz elnök, hozzátéve, hogy Moszkvának nem maradt más választása, mint a "különleges hadművelet" megindítása.

"Feltétlenül győzni fogunk, mindent megteszünk, amit kell" - mondta az idősebb Zsogának, aki a zászlóalj élén a fia helyébe lépett.
   

Scholz és Macron szerint eredmény, hogy Putyin beszédével nem mélyül tovább a konfliktus

Eredmény, de messze nem elég, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem mélyítette tovább az Ukrajna elleni támadással háborúvá szélesedett orosz-ukrán konfliktust a náci Németország felett aratott győzelem évfordulója alkalmából Moszkvában elmondott beszédével - mondta Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő hétfőn Berlinben.

A német kormányfő és a második ciklusának első külföldi útján Berlinbe látogató francia elnök a találkozójuk után tartott tájékoztatón egyaránt kiemelte, hogy az újabb "eszkaláció" elmaradása csekély eredmény, jóval többre, mielőbb fegyvernyugvásra és a kétoldalú tárgyalások folytatására van szükség a konfliktus rendezéséhez.

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyinnak ki kell vonnia az összes orosz katonát Ukrajnából. Hozzátette, hogy orosz "békediktátummal" nem lehet befejezni a háborút.

Így reagáltak a lengyel vezetők a varsói orosz nagykövet megtámadására

A tüntetők vörös festékkel öntötték le Oroszország varsói nagykövetét a lengyel főváros szovjet katonai temetőjében rendezett megemlékezésen.
Az éppen iráni látogatáson tartózkodó Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter sajnálkozását fejezte ki az incidens miatt, és kijelentette, hogy hasonló incidensnek soha többé nem szabad megtörténnie - jelentette a PAP lengyel hírügynökség.
Az elesett szovjet katonák sírjánál tervezett mai (hétfői) koszorúzás során történteket incidensnek kell nevezni, olyan incidensnek, amelynek nem lett volna szabad megtörténnie, amely kétségkívül sajnálatra méltó. A diplomaták különleges védelmet élveznek, függetlenül az általuk képviselt kormányok politikájától - idézte őt a PAP.
Az Ukrajna orosz megtámadása elleni tüntetők nagygyűlése törvényes volt - írta a Twitteren Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter, hozzátéve, hogy "azoknak az ukrán nőknek az indulatai, akiknek a férje a hazájuk védelmében bátran harcol, érthetők".

Az Azovsztal-felirat olvasható az ukrajnai háború ellen tiltakozó nõk egyikének a leragasztott száján a szovjet katonai temetõben tartott tüntetésen a náci Németország felett aratott második világháborús gyõzelem 77. évfordulóján Varsóban 2022. május 9-én
Forrás: Leszek Szymanski / MTI/EPA-PAP

Macron: Európa arra törekszik, hogy visszaállítsa a békét a kontinensen

Nem állunk háborúban Oroszországgal, de kiállunk Ukrajna függetlensége, önállósága és a területi egysége mellett, miközben arra törekszünk, hogy visszaállítsuk a békét a kontinensen - jelentette ki Emmanuel Macron, az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Franciaország elnöke hétfőn Strasbourgban.

Moszkva tiltakozott Varsónál az orosz nagykövetet ért támadás miatt

Moszkva határozottan tiltakozott hétfőn a lengyel kormánynál a varsói orosz nagykövetet ért támadás és a győzelem napjára tervezett koszorúzási ünnepség megzavarása miatt - közölte az orosz külügyminisztérium.

A tárca által kiadott közlemény szerint a lengyel rendőrség tétlenül nézte, ahogy szélsőségesek megzavarták a varsói szovjet katonai temetőben megtartott koszorúzási ünnepséget, és erőszakot alkalmaztak Szergej Andrejev varsói orosz nagykövet és az orosz diplomáciai képviselet más tagjai ellen. A minisztérium szerint a lengyel hatóságok lényegében neonáci fiatalokkal szemben tanúsítottak engedékenységet.
A TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint Oroszország varsói nagykövete hétfőn fellobogózott autóval érkezett a Zwirki i Wigura utcában lévő szovjet katonai háborús emléktemetőhöz. Miután kiszállt a járműből, az orosz külügyminisztérium szerint agresszív tömeg vette körül, amely korábban ukrán zászlókkal, vörössel leöntött lepedőkkel és oroszellenes jelszavakkal gyűlt össze az emlékhelyen.
Ekkor az orosz hírügynökség szerint nem volt rendőr a helyszínen. A sírok felé haladó diplomatákat feltartóztatták, és vörös folyadékkal töltött zacskókkal dobálták meg. A rendőrök idővel visszaszorították a tömeget, és a diplomatákat az autóikhoz kísérték.

Vörös festékkel öntik le Szergej Andrejev lengyelországi orosz nagykövetet (j) az ukrajnai háború ellen tiltakozók a szovjet katonai temetõben tartott tüntetésen a náci Németország felett aratott második világháborús gyõzelem 77. évfordulóján Varsóban 2022. május 9-én
Forrás: Maciek Luczniewski / MTI/AP


Más, a temetőbe virággal érkezett embereknek az egybegyűltek azt kiabálták, hogy szerintük nincs joguk tisztelegni a katonák emléke előtt és megünnepelni a győzelem napját. Követelték, hogy a rendőrség akadályozza meg virágok elhelyezését.


Orosz hivatalos adatok szerint a Lengyelország náci megszállás alóli felszabadításáért folytatott harcokban mintegy 600 ezer szovjet katona vesztette életét.
Varsó és Moszkva között kiéleződött a feszültség a február végén elkezdődött ukrajnai orosz invázió miatt.

 

Oroszország és Ukrajna egyaránt felelős a fegyveres konfliktus elmérgesedéséért

A válaszadók 89 százaléka úgy látja, hogy az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók az Európai Uniónak, illetve az európai gazdaságnak is ártanak, továbbá 71 százalékuk ellenzi, hogy az említett szankciók az energiahordozókra, így a földgázra és a kőolajra is kiterjedjenek – derül ki a Századvég májusi közvélemény-kutatásából.

A felmérés az orosz–ukrán háborúval összefüggő lakossági attitűdöket térképezte fel. A részletekről beszámolunk hírportálunkon.

Az ukránok szerint eddig majdnem 26 ezer orosz katona halt meg a harcokban

Az ukrán hadsereg pedig állításuk szerint megsemmisített 1145 orosz tankot, 158 helikoptert és 12 hajót is.

Az ukrajnai orosz ellenőrzésű városokban is volt győzelem napi parádé

Az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai Herszonban az embereknek szovjet zászlókat osztogattak a felvonuláshoz – írja a Kyiv Independent. Enerhodárban és Mariupolban kisebb volumenű felvonulást tartottak.

 

Légiriadó volt Kijevben

A moszkvai győzelem napi parádé ideje alatt Ukrajna fővárosában, Kijevben megszólaltak a légiriadót jelző szirénák.

 

Négy rakéta csapódott be Odessza térségébe

Az ukrán hadsereg közölte, hogy az orosz ellenőrzésű Krím-félszigetről kilőtt négy precíziós Onyx rakéta csapódott be a dél-ukrajnai Odessza térségébe – írja a The Guardian.

A rakétacsapásokkal kapcsolatban egyéb részleteket nem közöltek.

Orosz tisztviselő: Oroszország fél óra alatt elpusztítaná a NATO-t

Egy orosz tisztviselő szerint Oroszország „fél óra alatt” elpusztítaná a NATO-országokat, ha a konfliktus nukleáris fegyverek alkalmazásáig fajulna – írja a Fox News.

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezetője és volt miniszterelnök-helyettes vasárnap azt mondta, hogy nukleáris háború esetén 

A NATO-országokat Oroszország fél óra alatt megsemmisítené.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egy ilyen esemény „nem történhet meg, mert a következmények az egész világra kihatnának”. A Roszkozmosz vezetőjeként Rogozin felügyeli az orosz műholdak felbocsátását és irányítását.

Özönlik a hadianyag Ukrajna irányába

A civil összesítés szerint három hét alatt 100 légijárat szállított felszerelést az Egyesült Államokból Lengyelországba.

Több mint tizenkétezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 5550 ember lépett be vasárnap Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6501-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn.

A beléptetettek közül a rendőrség 789 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől vasárnap 721 ember, köztük 253 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tudatták.

Kormányhivatal: 258 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton vasárnap

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton vasárnap 258 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 160 ember töltötte a létesítményben – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala hétfőn.

Az ukrajnai zsidó közösség szerint rakétatalálat ért egy régi zsidó temetőt Hluhivban

 

Ezt mondta Putyin a győzelemnapi beszédében

Bár sokan számítottak rá, Putyin orosz elnök győzelemnapi beszédében nem hangzott el nagy bejelentés. Beszédében megpróbálta igazolni Oroszország ukrajnai invázióját, mondván, hogy a NATO és Ukrajna számukra elfogadhatatlan fenyegetést jelent Oroszország határainál. Azt mondta, az orosz katonák a hazájuk biztonsága, jövője érdekében harcolnak. 

Szerint Oroszország „sürgette Európát, hogy találjon egy tisztességes kompromisszumot, de nem akartak meghallgatni minket”.

– Kijevben azt mondták, hogy esetleg atomfegyvereket szerezhetnek, a NATO pedig elkezdte feltárni a hozzánk közeli területeket – mondta Putyin, aki szerint ez nyilvánvaló fenyegetés volt, ezért kezdtek bele az ukrajnai hadműveletbe.

Már a kormányablakokban is lehet kérelmezni a menedékes státuszt

Újabb, az ukrajnai háború elől menekülőket segítő jogszabályt fogadott el a kormány.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

Orosz állásokat lő az ukrán tüzérség Mikolajivnál

Az ukrán tüzérség D-20-as tarackokkal és Grad rakétavetőkkel lövi az orosz állásokat Mikolajiv térségen. 

Az ukrán hadsereg vissza akarja szerezni az orosz erők által elfoglalt dél-ukrajnai területeket.

 

Orosz állásokat lőttek az ukrán tüzérek Vesele közelében

Ezt a videót is a Magyar Nemzet szúrta ki.

 

Négycsillagos hotel semmisült meg vasárnap az Odesszát ért rakétacsapásban

A videót a Magyar Nemzet találta meg.

 

Oroszország még több egységet vethet be Kelet-Ukrajnában

Az ukrán hadsereg május 9-ei jelentése szerint Oroszország akár 19 új taktikai zászlóaljcsoportot (BTG) telepíthet Belgorodba, hogy megpróbálja áttörni az ukrán védelmet Donyeck térségében.

Az ukránok szerint az orosz hadsereg fokozta aktivitását Slobozhanske város és Donyeck térségében.

 

Megkezdődött a győzelem-napi parádé Oroszországban

 

Az ukránok szerint Oroszország tengerészeti erőket mozgósított a Fekete-tengeren

Ukrajna szerint Oroszország 6 hajót és 2 tengeralattjárót telepített a Fekete-tengeren az ukrán partok közelébe. Az ukrán hadvezetés május 8-ai jelentése szerint ezek összesen több mint 50 cirkálórakétával vannak felszerelve.

 

Nem kapnak brit vízumot a kísérő nélküli kiskorúak

Az Egyesült Királyság kormánya felfüggesztette az Ukrajnából menekülő kísérő nélküli kiskorúak vízumkérelmét, mert még mindig nem döntött az ilyen kérelmek kezeléséről – mondta egy bevándorlási ügyvéd.

A Homes For Ukraine programra vonatkozó jelenlegi szabályozás szerint a 18 éven aluliaknak „olyan család tagjaként kell jelentkezniük, amelyben szülőjük vagy törvényes gyámjuk is van". Ez az útmutatás azonban csak április közepén jelent meg, hetekkel az után, hogy a program március 18-án életbe lépett.

Japán nem tud azonnal lekapcsolódni az orosz nyersanyagokról

Japánnak időbe telik az orosz olajimport fokozatos megszüntetése, mondta Fumio Kishida miniszterelnök, miután megállapodott a tilalomról a G7-országokkal. „Egy olyan ország számára, amely erősen függ az energiaimporttól, ez nagyon nehéz döntés. De a G7-ek koordinációja a legfontosabb ilyenkor" – mondta Kishida.

Április közepe óta egyetlen hajó sem rakodott ki orosz olajat Japánban. Áprilisban mintegy 1,9 millió hordót exportáltak Oroszországból, ami 33%-kal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. 33 millió hordóval Japán teljes olajimportjának 4%-át tette ki az orosz alapanyag 2021-ben.

Japán már korábban közölte, hogy szakaszosan betiltja az orosz szénimportot, csak a cseppfolyósított földgáz (LNG) marad. Japán különösen nehéz helyzetben van, mivel a 2011-es fukusimai atomkatasztrófát követően leállította atomreaktorainak nagy részét.

Tovább tart a szuperjacht körüli huzavona

Egy fidzsi bíróság felfüggesztette a 300 millió dollár értékű Amadea szuperjacht lefoglalására vonatkozó amerikai parancs végrehajtását. A Washington állítása szerint az orosz oligarcha, Szulejmán Kerimov tulajdonában lévő 348 lábas hajó a felfüggesztés ellenére nem hagyhatja el a csendes-óceáni ország vizeit – közölte az ügyész.

Az Amadea, amelynek napozóteraszán helikopterleszálló, medence, jakuzzi és „téli kert" is van, a superyachtfan.com nyomkövető weboldal szerint – április közepe óta a Csendes-óceán déli részén fekvő Fidzsi-szigeteken, Lautokában horgonyoz.

Múlt héten a fidzsi rendfenntartó szervek amerikai ügynökök támogatásával átvették az irányítást a szuperjachton, miután az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma a 300 millió dollárra becsült hajó lefoglalását kérte a szankciók megsértése és a feltételezett tulajdonos állítólagos korrupciós ügyletei miatt. Az Amadea tulajdonosaként bejegyzett Millemarin Investment pénteken ideiglenes felfüggesztést kapott a fellebbviteli bíróságtól, ugyanakkor az amerikai elfogatóparancsot továbbra is érvényben tartják. A jacht további intézkedésig nem hagyhatja el a Fidzsi-szigeteket.

Az Amadea szuperjacht Fidzsin Fotó: AFP/LEON LORD

 

Az ellentámadás átcsoportosításra kényszerítette az orosz hadsereget

Ukrajna Harkovtól északkeletre kifejtett ellentámadása valószínűleg arra kényszerítette az orosz csapatokat, hogy átcsoportosítsák erőiket, és a Kelet-Ukrajna más részein elakadt orosz offenzíva támogatása helyett nagyobb erőket csoportosítanak a városhoz – áll az amerikai központú Hadtudományi Intézet legfrissebb elemzésében. Valószínűleg Belgorodnál gyülekeznek az orosz erők, hogy Harkov városába bevonulva akadályozzák meg az ukrán ellentámadást.

A Hadtudományi Intézet elemzése szerint az orosz erők láthatóan úgy döntöttek, hogy szárazföldi támadással foglalják el az Azovstalt, és valószínűleg ennek megfelelően folytatják a műveleteket.

Az Egyesült Királyság újabb szankciókat jelentett be

Annak érdekében, hogy tovább gyengítse Vlagyimir Putyin hadigépezetét, Nagy-Britannia újabb szankciókat jelentett be – 1,7 milliárd font értékben. 1,4 milliárd font értékű Oroszországból származó importra (elsősorban nemesfémekre) ezentúl magasabb vámtételek vonatkoznak, 250 millió font értékben pedig korlátozzák az Oroszországba irányuló exportot. Az import- vagy exportszankciók hatálya alá tartozó termékek összértéke így 4 milliárd font fölé nő.

Oroszország csak fogolyként engedi távozni az Azovstal védőit

Oroszország csak akkor engedi meg az ukrán védőknek, hogy elhagyják a Mariupol városában ostromlott Azovstal acélművet, ha foglyul ejthetik, majd orosz hadifoglyokra cserélhetik őket – mondta az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij a Sky Newsnak nyilatkozva azt is mondta, hogy Ukrajna – nehézfegyverek hiányában – katonai erővel jelenleg nem tudja feloldani az azovstali létesítményben kialakult patthelyzetet.

Oroszország elfelejtett mindent

– Oroszország elfelejtett mindent, ami fontos volt a második világháború győzteseinek. De Ukrajna és az egész szabad világ emlékeztetni fogja rá. Hogy aztán senki ne felejtse el. Így pedig újra súlyt kapnak azok az igazán fontos „soha többé” szavak, amelyeket a szabad világban minden évben ismételgetnek a második világháború áldozatainak emléknapjain – mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ungváron találkozott az amerikai és az ukrán elnök felesége

Szlovákia és Románia után Ukrajnába is ellátogatott a kelet-európai körúton járó Jill Biden. Az amerikai first lady az ukrán elnök feleségével, Olena Zelenszkával találkozott egy ungvári iskolában, ahol főleg a csernyihivi régióból menekült embereket helyeztek el. Járt az ungvári kórházban is, ahol sebesült katonákat látogatott meg.

Olena Zelenszka arra kérte Jill Bident is, hogy segítse elő a lakosságnak szóló pszichológiai segítségnyújtás nemzeti programjának munkáját, amelyet az ukrán elnök felesége védnöksége alatt hajtanak végre. 

– Szeretnénk adaptálni azokat a programokat és gyakorlatokat, amelyek már léteznek az Egyesült Államokban, különösen a poszttraumás stressz-szindróma kezelésének területén – mondta Olena Zelenszka.

Justin Trudeau és Volodimir Zelenszkij / Fotó: UKRÁN ELNÖKI IRODA / www.president.gov.ua

 

Kanadai támogatás

Kijevben járt vasárnap Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki segítséget ígért a felszabadított területek aknamentesítéséhez, valamint Ukrajna újjáépítéséhez. Tárgyalások kezdődtek az ukrán exportőrök ereskedelmi korlátozásainak feloldásáról, valamint az ukrán állampolgárokra vonatkozó vízumkényszer eltörléséről. A fegyveres ellenállást Kanada páncéltörő rendszerekkel, műholdas kommunikációs berendezésekkel fogja segíteni - hangzott el a két elnök találkozóján. 

Justin Trudeau és Volodimir Zelenszkij / Fotó: UKRÁN ELNÖKI IRODA / www.president.gov.ua

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában