Ukrán válság

2022.04.13. 07:10

Orosz forrás: 1000 ukrán tengerészgyalogos adta meg magát Mariupolban (videó)

Az orosz-ukrán háború 49. napja tart.

Az oroszok ismét megtámadhatják Kijevet

Az orosz fegyveres erők csapásokat fognak mérni a döntéshozatal központjaira,

A TÖBBI KÖZÖTT KIJEVBEN,ha az ukrán csapatok megkísérelnek szabotázst elkövetni és csapást mérni az oroszországi létesítményekre - jelentette ki szerdán Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A szóvivő figyelmeztetését megelőzően ismertté vált, hogy

AZ OROSZ KURSZK MEGYÉBEN LÉVŐ GORGYEJEVKA FALUBAN LÉVŐ HATÁRELLENŐRZŐ PONTRA SZERDÁN UKRAJNA FELŐL TÜZET NYITOTTAK, amit a határőrök viszonoztak.

 

Támadásra készen állnak az orosz erők Kelet-Ukrajnában

Az orosz erők teljes mértékben készen állnak egy újabb támadásra az ukrajnai kelet-donyecki régióban és a déli Herszon régióban - írja a Reuters az ukrán fegyveres erők parancsnokságára hivatkozva.

Egy Facebook-bejegyzésben a fegyveres erők azt írták: Donyeck és Tavria (Herszon) irányában a rendelkezésre álló információk szerint az ellenség készen áll a támadó akciókra.

 

Soltész: jelesre vizsgázott a nemzet a menekültek megsegítésében

Jelesre vizsgázott a magyar nemzet az Ukrajnából érkező menekültek megsegítésében, miközben "sokszor az ukrán politika egy része, köztük az ukrán elnök részéről nemtelen támadások történtek Magyarországgal szemben" - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Beregsurányban.

Soltész Miklós, miután végigjárta a határ mentén kialakított öt segítőpontot, a közmédiának nyilatkozva méltatta azt az összegfogást, amelynek keretében a rendészeti szervek, az önkormányzatok, a kormányhivatalok, a karitatív szervezetek és sok-sok önkéntes részt vett a menekülők, a szenvedő emberek megsegítésében.

Tették ezt a nemtelen támadások ellenére, "annak ellenére, hogy a magyar választási rendszerbe is bele akartak avatkozni, és annak ellenére is, hogy az elmúlt években, sajnos, a Kárpátalján élő magyarságot sok-sok támadás, sok-sok olyan döntés érte, amelynek következtében az életüket megnehezítették" - hangoztatta.

Ukrajnai háború - Soltész: jelesre vizsgázott a nemzet a menekültek megsegítésében
Forrás: Balázs Attila

Hozzátette: "de mi nem azt néztük, hogy az ukrán politika egy része hogyan viselkedik velünk szemben, illetve a magyar emberekkel szemben, hanem sokkal inkább az embereket, a szenvedőket néztük, és az hiszem ebből jelesre vizsgázott a nemzet".

A menekültek fogadásában, ellátásában, elszállásolásában jeleskedők méltatása mellett Soltész Miklós kitért a magyar médiára is, amelynek a többsége szerinte "objektíven, szépen számolt be a hatalmas összefogásról".

Az államtitkár arról is beszélt, hogy amikor 45 napja elhatározták a határ menti öt segítségpont, valamint a budapesti és másutt létesített segítségpontok  megnyitását, még nem tudták, hogy 300 ezer emberen kell segíteni, és Magyarországra közel 600 ezer ember érkezik.

Szóvá tette ugyanakkor, hogy a magyar helytállás mellett "eddig túl sok nemzetközi, hivatalos segítségre nem nagyon számíthattunk".

Soltész Miklós reményét fejezte ki, hogy akár a brüsszeli bürokrácia, akár más nemzetek vezetői felismerik, hogy azt a hatalmas feladatot amelyet öt ország - Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Moldávia - végrehajtott, "egy kicsit kellene segíteni".

Beregsurány, 2022. április 13. Önkéntes egészségügyi dolgozók pakolják az adományba érkezett gyógyszereket és kötszereket a beregsurányi segítségponton 2022. április 13-án. MTI/Balázs Attila
Forrás: Balázs Attila

A Záhony, Lónya, Barabás, Tiszabecs és Beregsurány településeken kialakított segítségpontokon szerzett tapasztalatait összegezve Soltész Miklós azt mondta, az elmúlt napokban csökkent, vagy stagnált az érkezők száma, így a húsvéti ünnepek alatt némileg a segítők is pihenhetnek.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy lesz-e újabb menekülthullám, ezért a segítségpontokat fenntartják, a Magyarországra érkezőknek továbbra is segítenek - mondta Soltész Miklós Beregsurányban.

 

A németek többsége elutasítja az orosz energiaembargót

 A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lapban ismertetett kutatás szerint Németország lakosságának többsége osztja a szövetségi kormány felfogását, miszerint a gazdaság sérülékenysége miatt nem szabad egyik napról a másikra leállítani az energiahordozók behozatalát Oroszországból.

 

Orosz katonák a lebombázott mariupoli színháznál - fotók

Március közepén érte légitámadás a mariupoli színházat, amit sokan menedékként használtak. A támadásban mint egy 300 ember halt meg.

 

Kijev szerint áttörték a blokádot az ukrán tengerészgyalogosok Mariupolban

Áttörték az orosz csapatok blokádját az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár katonái az Azovi-tengerparti Mariupolban - állította szerdán Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Facebookon. Korábban Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője viszont azt jelentette be, hogy az ukrán tengerészgyalogosok letették a fegyvert.

A tengerészgyalogosok egyik tisztje is arról számolt be egy ukrán hírportálnak, hogy sikeresen végrehajtották a műveletet és az orosz erők körgyűrűjéből kitörve átjutottak az Azov ezred tagjaihoz. Az Ukrajinszka Pravda hírportál nehéznek és nagyon kockázatosnak nevezte a 36. dandár katonai műveletét.

Olekszij Aresztovics esetleges veszteségekről nem adott hírt. 

A 36. dandár elkerülte a vereséget, és további komoly képességekre tett szert, sőt, második esélyt kapott. A város védői most közösen jelentősen megerősítették védelmi területüket. Általánosságban elmondható, hogy a város (Mariupol) védelmi rendszere nőtt és megerősödött – összegezte bejegyzésében Aresztovics.

Kölyök kutyát mentettek ki a romok alól Mihajlovkában

A donyecki Mihajlovka településen a mentőegységek egy kölyök kutyát mentettek ki a romok alól a bombázás után. Az állat gazdája, egy 77 éves férfi komolyabb sérülések nélkül átvészelte a légitámadást, de a kutyája a romok alatt rekedt. Szerencsére a mentőegységek még időben kimenekítették az állatot.

A harcok most már a Donyec-medencére összpontosulnak

A harcok most már a kelet-ukrajnai térségbe összpontosulnak, főként a Donyec-medencére. A Kijevtől elvont csapatokat még nem küldték vissza Ukrajnába, de ha erre sor kerül akkor minden eddiginél nagyobb offenzívára lehet számítani a keleti fronton. A hírek szerint rengeteg ukrán katona adja meg magát Mariupol városánál, de a város nem került még teljesen orosz kézre – írja az Origo.

 

Már 108 egészségügyi dolgozót és intézményt ért támadás

A WHO szerint már 108 egészségügyi dolgozót és intézményt ért támadás Ukrajnában a háború kezdete óta. Ezekben a támadásokban 72 ember halt meg és 51 megsérült.

 

Macron nem ért egyet Bidennel

Joe Biden amerikai elnök népirtásnak nevezte azt, amit Oroszország csinál Ukrajnában. Emmanuel Macron francia elnök viszont nem hajlandó ennyire messzire menni. 

– Óvatos lennék az ilyen kifejezésekkel, mert ezek az emberek (az oroszok és az ukránok) testvérek – írja a Sky News.

 

Zelenszkij szerint foszforbombákat vetnek be az oroszok, de nem mutatott bizonyítékot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az észt parlament előtt szólalt fel, azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy foszforbombákat vetnek be az ukrán civilek ellen. Bizonyítékokkal nem tudta alátámasztani állítását.

 

Az ukrán hírszerzők szerint hordozható krematóriumokkal tüntetik el a halottakat az oroszok

Egy Facebook-posztban azt közölte Ukrajna Védelmi Minisztériumának Hírszerzési Főigazgatósága, hogy az orosz hadsereg hordozható krematóriumokat használ a halottak eltüntetésére a megszállt régiókban. Ez nemcsak a civil áldozatokat érinti, hanem a saját halott katonáikat is, így rejtve el a valódi veszteségeket.

A Sky News más forrásból nem tudta megerősíteni az információkat.

538 menekülőnek segítettek a BOK csarnokban kedden

Kedden 538, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton. Az éjszakát 138-an töltötték a létesítményben - közölte a fővárosi kormányhivatal szerdán a honlapján – írja az Origo.

 

Az ukránok nem akarják elismerni, hogy ezer katonájuk megadta magát

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerint Ukrajnának nincs információja arról, hogy 1026 tengerészgyalogos megadta volna magát Mariupolban – írja a The Guardian. A hírt korábban Ramzan Kadirov csecsen vezető jelentette be.

Közel 9300 fő érkezett Ukrajnából Magyarországra kedden

Magyarország területére 2022. április 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5 388 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3 887 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. 

A beléptetettek közül a rendőrség 1 788 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

 

Szerdán nem nyitnak meg humanitárius folyosókat

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint szerdán nem lehetséges humanitárius folyosók nyitása az ostromlott városokba, hiába az erőfeszítések – írja a Sky News. Többször is a tűzszünet megsértésével vádolta az orosz hadsereget. Mariupolban még körülbelül 100 ezer ember vár evakuációra.

 

Több mint 6000 háborús bűn miatt indít eljárást az ukrán ügyészség

6261 ügyben indít eljárást az ukrán ügyészség az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűnök miatt – írja a The Guardian.

Putyin megszólalt a bucsai mészárlásról

Az orosz elnök tagadja, hogy az orosz erőknek bármilyen köze lenne a vérengzéshez.

Vlagyimir Putyin a Vosztocsnij űrközpontban a fehérorosz elnökkel, Aljakszandr Lukasenkával tartott sajtótájékoztatón azt mondta, olyan dokumentumokat kapott vendégétől, amelyek megcáfolják a bucsai provokációról szóló fake híreket. A kapott anyagról annyit árult el, hogy tartalmazza, ki milyen járművön érkezett meg a településre és szervezte meg az ott történteket.

Ukrajna azzal vádolja az orosz hadsereget, hogy kivégezett rengeteg civilt a főváros, Kijev mellett fekvő Bucsában, amelyet az orosz csapatok több hétig megszálltak, mielőtt kivonultak. A nyugati országok a civilek meggyilkolásáért felelős személyek megbüntetését követelték. Az orosz hatóságok azzal vádolták Ukrajnát, hogy megrendezte az egészet a béketárgyalások meghiúsítása és a Nyugat további szankciók kivetése érdekében Moszkva ellen. 

 

Központosíthatják a parancskiosztást az oroszok

A brit védelmi minisztérium szerint Aleksandr Dvornikov hadseregtábornok kinevezése az orosz invázió élére azt jelentheti, hogy központosítani akarják a parancskiosztást az orosz seregben. A kinevezés annak a jele is lehet a britek szerint, hogy rosszul tervezték meg stratégiájukat az oroszok a háború előtt – írja a Sky News.

Az Azovstal acélüzemet támadhatják meg az oroszok

Az ukrán hadsereg szerint az Azovstal acélüzem megtámadására készülnek az oroszok. Legfrissebb jelentésükben közölték, hogy az orosz erők továbbra is bombázzák Mariupolt, és hamarosan támadást indítanak az Azovstal ellen, ahol tudomásuk szerint ukrán katonák vannak – írja a BBC.

 

Hat orosz támadást vertek vissza az ukrán katonák

Oroszország átcsoportosítja katonai felszereléseit, fegyvereit és személyzetét a kelet-ukrajnai régiókba – derül ki az ukrán fegyveres erők vezérkara által nemrég közzétett jelentésből.

Donyeck és Luhanszk régió területén az ukrán katonák az elmúlt 24 órában hat orosz támadást vertek vissza, két gépkocsiegységet és három ellenséges tüzérségi rendszert semmisítettek meg – tették hozzá.

A jelentés szerint Oroszország az időjárási viszonyok miatt „jelentősen csökkentette a légi eszközök használatát".

 

Kijevbe tart a litván elnök

Gitanas Nauseda litván elnök Kijevbe tart, hogy politikai támogatásáról biztosítsa Ukrajnát és katonai segítséget is nyújtson.

„Kijev felé tartva a politikai támogatás és a katonai segítség erős üzenetével" – írta Nauseda ma reggel a Twitteren. Litvánia továbbra is támogatni fogja Ukrajna szuverenitásáért és szabadságáért folytatott harcát.

Az Egyesült Államok újabb fegyverszállítmányt küld

Amerikai sajtójelentések szerint a Fehér Ház újabb 750 millió dollár értékű fegyverszállítmányt küld Ukrajnába, ami napokon belül meg is érkezhet. Az eszközök a meglévő amerikai fegyverkészletekből származnak, így Biden elnök közvetlenül küldheti azokat a washingtoni törvényhozók engedélye nélkül.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy a szállítmány még véglegesítés alatt áll, és valószínűleg nehéz szárazföldi tüzérségi rendszereket, köztük tarackokat, pilóta nélküli felszíni járműveket és Mi–17-es helikoptereket tartalmazhat.

„Azt akarjuk, hogy Oroszország veszítsen" – tette hozzá egy, a jelentésben szintén meg nem nevezett vezető tisztviselő. Az Egyesült Államok 1,7 milliárd dollár biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának az invázió kezdete óta.

Szerdán a Pentagon illetékesei titkos megbeszélést tartanak a nyolc legnagyobb amerikai fegyvergyártó vállalat vezetőivel, köztük lesz a Raytheon Technologies és a Lockheed Martin, amelyek Stinger és Javelin rakétákat gyártanak.

 

Legalább 20 újságíró halt meg eddig a háborúban

Legkevesebb 20 újságírót – köztük több külföldit – halt meg Ukrajnában az orosz invázió február 24-i kezdete óta – jelentette az Ukrán Újságírók Országos Szövetsége a Telegram csatornáján. Név szerinti listát tettek közzé az áldozatokról, hozzáfűzve, hogy ezek csak a főügyészség által megerősített halálesetek.

 

Fel kell lépni a vegyi fegyverek ellen

Zelenszkij is elismerte, még nem tudni biztosan, hogy Mariupolban milyen mérgező anyagot tartalmazó lövedéket használtak az oroszok a város védői ellen, de tekintettel a folyamatos fenyegetőzésre, a demokratikus világnak még most kellene fellépnie a tömegpusztító fegyverek esetleges bevetése ellen, amíg még van kit megmenteni.

 

Medvedcsukot katonai egyenruhában fogták el

Az ukrán elnök videójában Viktor Medvedcsuk, vezető ellenzéki politikus elfogásáról is beszélt. Azt mondta, hogy az oroszbarát politikus 48 napon át bujkált, majd megpróbált elszökni az országból. Mivel elfogásakor katonai ruhát viselt, az ukrán elnök szerint a háborús szabályok vonatkoznak rá is. Felajánlotta az Orosz Föderációnak, hogy cserélje ki Medvedcsukot orosz fogságban lévő valódi ukrán hazafiakra.

Viktor Medvedcsuk
Forrás: AFP 

Zelenszkij: 48. napja tart a 48 órás háború

Kedd éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukránok hősies ellenállására emlékeztetett. Arra, hogy bár Oroszország azzal kérkedett, hogy 48 órán belül elfoglalja Kijevet, ezzel szemben

Ukrajna 48. napja tartja magát, és nagyobb veszteséget okozott az orosz hadseregnek ennyi idő alatt, mint amennyit a Szovjetunió szenvedett el a tíz éven át tartó afganisztáni háborúban vagy a két csecsen háború során.

„Nyilvánvaló, hogy Moszkvában senkit nem érdekel az elesett ukrán civilek száma. Azt mondják, mindent megtesznek az emberek, Donbász érdekében... De még a második világháború idején sem látott ilyen kegyetlenséget ilyen rövid idő alatt Donbász. És kitől? Az orosz csapatoktól” – mondta Volodimir Zelenszkij.


 

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában