pokoli napok

2019.11.24. 17:29

Leszakadt egy viadukt az olaszországi ítéletidőben

Változatlanul súlyos a helyzet a heves esőzések és áradások által sújtott észak-olaszországi területeken, különösen Liguria és Piemont régiókban, az utóbbiban egy ember eltűnt, feltehetően egy megáradt folyóba fulladt.

Mintegy harmincméteres szakasz omlott össze a Torinó és Savona közötti viaduktból vasárnap a heves esőzések és áradások által sújtott észak-olaszországi Liguria és Piemonte tartományt összekötő autósztrádán. A jelenlegi ismeretek szerint a katasztrófa idején nem haladt át rajta jármű.

A katasztrófavédelem közlése szerint

a nagy mennyiségű csapadék magával mosott egy hegyoldalt, amely sártengerként ráomlott a viaduktra.

A völgy feletti autósztrádaszakaszból csak az összeroncsolódott védőkorlát maradt meg, amely a szakadék fölött lóg.

Az eddigi hírek szerint a viadukton az omlás pillanatában nem tartózkodtak járművek, de több gépkocsi is az utolsó pillanatban fékezett és állt meg a viadukt előtt az omlást látva.

A piemontei Torinót a liguriai Savonával összekötő A6-os sztráda egyik viaduktjáról van szó. A térségben az utóbbi 24 óra alatt az évi csapadékátlag egyharmada esett le. Mindkét tartományban szombat óta a legmagasabb fokozatú, vörös szinű riasztás van életben.

Egy ember eltűnt

Liguria régió Alessandria megyéjében

egy gépkocsi három utassal a Bormida folyóba esett, a mentők két embert kimentettek, a harmadik, eltűnt személy után még folyik a kutatás.

A Pó folyó Torinó közelében kilépett medréből. Genova, Savona és Imperia városokat továbbra is heves esőzések sújtják. Savonában egy férfi a Letimbro folyóba esett, de ki tudták menteni. A tűzoltóság tucatnyi alkalommal vonult ki elárasztott pincékhez és garázsokhoz.

Leállt a Ferrero-gyár Albában, Velencében súlyosbodott az árvízhelyzet

A Ferrero édességgyár szombaton délután kénytelen volt leállítani a termelést a piemonti Albában működő üzemében, miután a közeli Tanaro folyó veszélyesen megduzzadt, és óvintézkedéseket kellett elrendelni.

Velencében csak speciális pallókon tudnak közlekedni az emberek
Fotó: Miguel Medina / AFP

Velencében sem javult az árvízhelyzet, szombat éjjelre a vízszint 1,4 méterre nőtt.

A város egyes részei változatlanul víz alatt állnak. A La Fenice operaházban vasárnap este készülnek Verdi Don Carlos című operájának évadnyitó bemutatójára.

Az operaház az elmúlt heti árvízben súlyos károkat szenvedett,

de ezeket a premierre sikerült helyrehozni, és bíznak benne, hogy az előadást meg tudják tartani.

Ezek is érdekelhetik