Nyíradony hírei

2017.09.17. 17:32

100 emberből 3-nak biztos, hogy jelenleg is van egy kialakulóban lévő vastagbél polipja

Nyíradony-Tamásipuszta- A vastagbélrák kis méretű, viszonylag könnyen eltávolítható polipból alakul ki 6-7 év elteltével. Akinél nem végzik el ezt a beavatkozást, meghal.

Nyíradony-Tamásipuszta- A vastagbélrák kis méretű, viszonylag könnyen eltávolítható polipból alakul ki 6-7 év elteltével. Akinél nem végzik el ezt a beavatkozást, meghal.

– A végbélrák mindenkit érinthet, 100 emberből 3-nak biztos, hogy jelenleg is van egy kialakulóban lévő vastagbél polipja, amelyből rák lesz, ha nem találjuk meg időben – hívta fel a figyelmet dr. G. Kiss Gyula belgyógyász, gasztroenterológus, a Nyíradony-Tamásipusztán működő Borostyán Medical Center nyílt napján vasárnap. A vastagbélrákról szóló előadásában elmondta: ez a betegség 30-40 éve csak 60-70 éves korban jelentkezett, sajnos manapság már 40-45 éves korban is előfordul. Magyarországon jelenleg a leggyakoribb rákféle a tüdőrák. A statisztika második helyén a vastagbélrák áll, mely a lakosság 6 százalékánál alakul ki.

A nem odafigyelés halálhoz vezet

A szakember hangsúlyozta, hogy a vastagbélrák kis méretű, viszonylag könnyen eltávolítható polipból alakul ki 6-7 év elteltével. Akinél nem végzik el ezt a beavatkozást, meghal. Hazánkban évente körülbelül 10 ezer új ilyen beteget fedeznek fel, közülük 5-6 ezren életüket vesztik.

Vagyis nagyon rosszul állunk a diagnosztizálásban, mert későn találjuk meg, akkor amikor már áttéteket képezett a májba, a tüdőbe. Ilyenkor már csak 10 százalék a túlélési arány"

– fogalmazott dr. G. Kiss Gyula. A folytatásban arról beszélt a belgyógyász, gasztroenterológus, hogy a daganatokat genetikai tényezők, sugárzás, belélegzett anyagok, mikrobák, vírusok és kémiai anyagok okozhatják. A vastagbélrákot örökletes-, és környezeti tényezők idézhetik elő. Vagyis akinek a családjában, felmenői között előfordult polip, vagy vastagbélrák mindenképpen részt kell vennie az ilyen szűréseken.

Kezdeti stádiumban megtalálni

Életünk folyamán több mint 1 milliárd sejtosztódás zajlik szervezetünkben. A rákhoz az szükséges, hogy ezek egyike rosszul menjen végbe, majd a hibás sejtek elkezdjék magukat megsokszorozni, vagyis burjánzásnak induljanak. 1 millió rákos sejtbe már biztos, hogy belehalunk – ismertette az orvos. Dr. G. Kiss Gyula kiemelte, minél kisebb a polip annál könnyebb eltávolítani és annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A vastagbélrák kimutatására manapság rengeteg módszer létezik. – Tíz éve minden magyar kormány megígéri, hogy lesz átfogó szűrés erre, de ez a mai napig nem indult el, ehhez nagyon sok pénz kellene – fogalmazott az orvos.

Fotó: Derencsényi István

Végül az is kiderült, hogy a vastagbélráknak tünete lehet például a puffadás, a hasmenés, a székrekedés, időnként véres széklet, de ezek akár aranyértől vagy mástól is származhatnak. Az viszont biztos, hogy azt aki elmúlt 45 éves és véres a széklete, meg kell nézni. Vagyis időben le kell menni a vizsgálatokra – ismételte a szakember.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!